Her er årets bedste retter

13 top-restauranter dystede på bedste ret med gris. Se vinderne og læs om årets tendenser i den højere gastronomi.

Vinderen af Årets Ret med Gris blev Henne Kirkeby Kro, Henne, med retten: Modnet svinenakke, grillet og glaseret. Østers, muslinger, kål, Shanghai dumpling, xian long bau fyldt med grisehale og bouillon.

Grisen har det godt
Sådan har det dog ikke altid været, sagde konkurrencens konferencier Bo Jacobsen, som ved overrækkelsen på Hotel- og Restaurantskolen fortalte, hvordan gris i mange år var overset på landets stjerne-restauranter.
Men at grisen er på sit højeste, blev tydeligt, da toneangivende restauranter som Henne Kirkeby Kro, Falsled Kro, Kiin Kiin og 1. Th. serverede deres signatur-retter med gris for dommerpanelet.

Årets tendenser
I årets retter var elementer fra havet stærkt repræsenteret, og gris blev således flankeret af elementer som muslinger, østers og kaviar. Derudover var kål genganger i retterne og svinebryst indtog rollen som favoritudskæring.

3 vindere
Tre restauranter løb med årets priser for retter, der på hver deres måde imponerede dommerne.
Og vinderne blev:
1. plads: Henne Kirkeby Kro, Henne
2. plads: Restaurant Lieffroy, Odense
3. plads Fru Larsen, Langå

 
2. plads, Restaurant Lieffroy, Odense: Langtidsstegt svinebryst. Grillet hjertesalat med vinaigrette, røget spæk og revet Gnalling. Krydret pølse med grisetæer og løg. Sauce med vadouvan, asier, hasselnød, stegte bløde løg, hvide bønner og confitteret citron.

 

3. plads, Fru Larsen, Langå: Stegt grisehale med puffede flæskesvær og bagte lilla rødder. Syltede tyttebær og peberrodscreme. Urteinficeret grisesky med citronverbena og røget marv.

Se alle årets flotte retter på Årets ret med gris på Facebook og Instagram #åretsgris.

Bag Årets ret med gris står Landbrug & Fødevarer samt Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Sidste år løb Sortebro Kro med sejren.