Arealet med økogrønsager i EU vokser

Arealet med økologiske grønsager i EU-28 stiger. Italien er den absolut største producent, og bælgplanter er den vigtigste grønsagsgruppe.

 

Arealet med økologiske grønsager i EU-28 er udvidet med næsten 20 procent i 2016 og udgør ifølge forskellige kilder cirka 135.000 hektar.

Italien er den absolut største med lige knapt 44.000 hektar økologiske grønsager, og det er også her, der er sket de største udvidelser.

Frankrig og Spanien ligger på de efterfølgende pladser med henholdsvis 18.000 og 17.000 hektar, fulgt af Tyskland på fjerdepladsen med 12.400 hektar. Det skriver gartnertidende.dk.


Produktion til industri
I Italien udgør bælgfrugter den største gruppe med 18.900 hektar, hvor undergruppen ’øvrige bælgfrugter’ – som blandt andet inkluderer ærter (5.574 hektar) og bønner – udgør to tredjedele af arealet. Produktionen af bønner og ærter går primært til frostindustrien.

Kun en mindre del af de 4.000 hektar økologiske tomater går til friskvaremarkedet, hovedparten bliver brugt i industrien til produktion af tomatpuré og tomatsauce.

Italien er den største producent i Europa af økologiske tomater, broccoli (1.707 hektar) og salat.


Stor eksport

Store dele af den italienske økoproduktion går til eksport med Tyskland som en vigtig modtager. Spanien er dog den vigtigste leverandør af økologiske grønsager til Tyskland, hvorfra der kommer specielt mange økologiske frugtgrønsager.

Arealet med økogrønsager er også stigende i Frankrig og udgør 18.100 hektar. Langt størstedelen (75 procent) af den økologiske grønsagsproduktion her går til hjemmemarkedet.

Der er usikkerhed omkring arealet i Polen, men AMI vurderer, at det polske økologiske grønsagsareal er på 8.100 hektar.


Bælgplanter er størst
Kigger man på de enkelte økologisk dyrkede grønsagsgrupper i Europa, er bælgplanter den vigtigste med 72.000 hektar. Frugtgrønsager – med tomater som den største – udgør 26.300 hektar.

På tredjepladsen kommer bladsalater med 18.100 hektar, hvoraf de 6.800 hektar ligger i Italien og 3.000 hektar i Tyskland.

På fjerdepladsen med 17.700 hektar ligger rod- og knoldfrugter med gulerødder og løg som de to vigtigste. Her ligger de største arealer i Tyskland fulgt af Holland (2.700 hektar) og Polen (2.500 hektar), skriver AMI.