Pesticidrester i kosten 2017 - 3. kvartal

Resultaterne fra den danske pesticidkontrol fra 3. kvartal 2017 viser, at tre prøver af henholdsvis udenlandske ris, longkong og pitaya udgjorde en sundhedsmæssig risiko.

 

Mange typer dansk frugt og grønt indeholder ikke pesticidrester. Det kan man læse i Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets rapport fra 3. kvartal 2017. (Foto: Colourbox)

Afrapporteringen af 3. kvartal 2017 omfatter resultaterne fra 536 stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønsager, forarbejdede produkter og kød – både konventionelle og økologiske produkter. Det skriver gartnertidende.dk.

I kvartalsrapporten indgår både resultater for prøver udtaget som repræsentative for det danske marked (stikprøver) og prøver udtaget på grund af mistanke.


Tallene skal tages med forbehold
Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun er tale om én eller ganske få stikprøver, derfor skal tallene tages med forbehold.


Tre tilbagekaldelser fra udlandet
I tre udenlandske prøver med ris, longkong og pitaya blev der fundet indhold, der er sundhedsmæssigt uacceptabelt, så produkterne blev trukket tilbage fra markedet.

For longkong og pitaya blev der sendt advarsel via EU’s advarselssystem RASFF.


Fem prøver med overskridelser
I alt blev der fundet fem prøver frugt/grønt med overskridelser af MRL-værdien, heraf én med danske ærter med bælg med restindhold af pyraclostrobin på 0,055 mg pr. kg, hvilket ikke er signifikant større end grænseværdien (0,02).


Mange danske produkter uden rester
Et blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden pesticidrester:

  • Champignon (7 prøver)
  • Græskar (1 prøve)
  • Grønkål, økologisk (1 prøve)
  • Hindbær (1 prøve)
  • Jordbær, økologisk (1 prøve)
  • Kartoffel, 'gamle' (3 prøver)
  • Kinakål (1 prøve)
  • Løg, økologisk (1 prøve)
  • Løg (5 prøver)
  • Pastinak (1 prøve)
  • Persillerod (1 prøve)
  • Porre, økologisk (2 prøver)
  • Porre (1 prøve)
  • Rabarber (2 prøver)
  • Salat, iceberg, økologisk (1 prøve)
  • Salat, iceberg (2 prøver)
  • Squash (1 prøve)
  • Tomat, økologisk (2 prøver)
  • Æble, økologisk (1 prøve)

Stikprøver med fund under grænseværdien
I gruppen, hvor der er fundet indhold af rester under grænseværdien (MRL), er følgende stikprøver:

  • Agurk (88 pct. / 8 prøver)
  • Brombær (100 pct. / 1 prøve)
  • Bønner med bælg (100 pct. / 1 prøve)
  • Gulerod (7 pct. / 15 prøver)
  • Jordbær (70 pct. / 20 prøver)
  • Kartoffel, 'nye' (29 pct. / 7 prøver)
  • Pære (33 pct. / 9 prøver)
  • Ribs (50 pct. / 2 prøver)
  • Salat (56 pct. / 9 prøver)
  • Selleri (67 pct. / 3 prøver)
  • Spinat (100 pct. / 1 prøve)
  • Stikkelsbær (100 pct. / 1 prøve)
  • Tomat (17 pct. / 6 prøver)
  • Æble (17 pct. / 6 prøver)

Stikprøver med fund over grænseværdien
Der blev fundet én stikprøve med indhold af rester over grænseværdien:

  • Ærter med bælg (36 pct. / 11 prøver – heraf én som overskred MRL)

Økologiske prøver med rester
I to prøver fra Italien blev der fundet indhold af spinosad i henholdsvis økologisk salat (1,4 mg/kg) og økologisk baby leaves salat (3,3 mg/kg), men det er vurderet, at prøverne er i overensstemmelse med varestandarden.

Kvartalsrapporten kan læses her.