Udskæringer: De kan få Nøglehullet

Udnytter du muligheden for at ernæringsmærke kyllinge-, grise- og okseudskæringer med Nøglehullet? Se de mange produkter der kan mærkes.

Et sundere valg i køddisken 
Nøglehulsmærket er en enkel og synlig måde at guide forbrugerne frem til de sunde valg i køddisken. Mærket kan bruges på emballagen til nemt at informere forbrugerne om, at produktet er et sundere valg. ”Vores analyse foretaget af Yougov i 2014 viser, at mærket har en kendskabsgrad på hele 96 pct. blandt voksne danskere. Derudover har danskerne stor tillid til mærket og forbinder det med et sundere valg. Nøglehullet er derfor en god måde at oplyse forbrugerne om sundere valg, da de allerede kender mærket,” siger projektleder og chefkonsulent hos Fødevarestyrelsen, Marianne Dittmann.

Sådan får du Nøglehullet på dine produkter
Mærket bygger på fire budskaber; spar på salt, sukker og fedt og spis flere kostfibre og fuldkorn. Det er gratis og frivilligt at mærke emballerede og visse uemballerede fødevarer med Nøglehullet – produktet skal blot leve op til kriterierne, der er sat for den kategori, det tilhører. For at kunne bruge Nøglehulsmærket på uforarbejdede kødprodukter, stilles der krav til et fedtindhold på max 10%.

Guide til forbrugerne
Hele 43% af danskerne går ifølge Yougov’s undersøgelse fra 2014 i meget høj, høj eller nogen grad efter Nøglehulsmærket, når de handler ind. Derudover findes mærket på cirka 1900 produkter, viser en analyse fra Nielsen, 2012. ”I Fødevarestyrelsen er vi meget glade for de mange produkter med mærket. Derfor hilser vi også flere nøglehulsmærkede kødprodukter meget velkomment, så forbrugerne får endnu flere produkter at vælge imellem, når de kigger i køddisken. Synlig promotion af Nøglehulsmærket på forsiden af emballagen er en god hjælp til forbrugerne, ligesom detailhandlens arbejde med fx hyldeforkanter og fremhævelse i tilbudsaviser med mere kan guide forbrugerne til et sundere valg,” siger Marianne Dittmann.

36 oksekødsudskæringer kan mærkes
Hele 17 udskæringer med gris, 2 udskæringer med kylling og 18 udskæringer med oksekød lever op til kriteriet om max 10% fedt i uforarbejdede kødprodukter. Tæller man de mindre udskæringer med, fx klump i tern og carpaccio af tykstegsfilet, kan hele 36 oksekødudskæringer Nøglehulsmærkes – se hvilke herunder.

De 17 udskæringer med gris, som kan Nøglehulsmærkes er:

  • Filet royal
  • Hakket kød, 3-6 %
  • Kæber af gris
  • Medaljoner
  • Sauté-skiver
  • Skank
  • Culotte
  • Yderlår
  • Inderlår
  • Klump
  • Mignon
  • Schnitzler
  • Filet
  • Koteletter uden fedtkant
  • Mørbrad
  • Minuttern
  • Minutstrimler

De 36 udskæringer med oksekød, som kan Nøglehulsmærkes er:

  • Filet uden fedtkant 
  • Bøf af filet
  • Filet, Carpaccio
  • Flanksteak
  • Hakket kød 5 %
  • Okseinderlår; Med og uden fedt, roastbeef, steaks, tern, strimler, wokstrimler, tynde skiver
  • Klump; Tern, tynde skiver, wokstrimler
  • Lårtunge
  • Mørbrad; bøf af mørbrad
  • Tournedos
  • Chauteaubriand
  • Muskel
  • Skank
  • Tykkam; Tern
  • Tykstegsfilet; bøf, medaljoner, tern, wokstrimler, carpaccio
  • Tykke side, roastbeef
  • Tyndstegsfilet
  • Yderlår

De 2 udskæringer med kylling, som kan Nøglehulsmærkes er:

  • Kyllingebrystfilet
  • Kyllingeinderfilet

Du kan find udskæringsplancher på gris, okse og kalv i materialebanken, lige til at printe ud.

Nøglehullet

Nøglehulsmærket er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der på en enkel og synlig møde gør det nemmere for forbrugerne at finde sundere fødevarer og madretter, når de køber ind og spiser ude. Vil du vide mere om, hvordan du kan reklamere med mærket på din emballage, kan du finde mere information i Nøglehulsmærkets designmanual her.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Nøglehulsmærket og finde analyser om mærket på Fødevarestyrelsens hjemmesider:

Nøglehulsmærket

Om nøglehullet