Kantineprisvindere 2017

I år er der for første gang to vindere af Kantineprisen 2017. En pris går til bedste kantine på uddannelsessteder, mens den anden går til bedste kantine for virksomheder. Fælles for begge vindere er, at der er et helt særligt fællesskab omkring maden i kantinerne.

Giovanni Fico, leder af kantinen hos advokatfirmaet Bech-Bruun, vinder Kantineprisen 2017 for virksomheder - her sammen med Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer

Fællesskab om mad giver fornem pris

Vinderne af Kantinepriserne 2017 er Kasper B. Andersen, der leder kantinen på UCC Campus Nordsjælland. Han vinder Kantineprisen for uddannelsessteder, mens Giovanni Fico, der er leder af kantinen hos advokatfirmaet Bech-Bruun, er vinder af Kantineprisen for virksomheder.

Det er første gang, at kantineprisen er delt i to, så der både er en pris til kantiner på uddannelsessteder og en pris til kantiner i virksomheder. I de to vinderkantiner, hvor hhv. Kasper B. Andersen og Giovanni Fico kokkererer, fik juryen nogle ganske særlige måltider.

Marie Haahr Jensen, der er konsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til Kantinepriserne 2017, siger:

- Begge de vindende køkkenchefer har den samme tilgang til måltidet, hvor kvaliteten og velsmagen er i fokus. Da juryen kom på uanmeldt besøg i forbindelse med bedømmelsen til årets Kantinepriser, mødte vi en helt særlig stemning og et rigtig godt fællesskab omkring maden i begge kantiner.

Hos UCC Campus Nordsjælland er kantinen drevet af Food By Coor, og her er Kasper B. Andersen køkkenchef.

- Kasper B. Andersens vigtigste passion er at nå ud til de unge mennesker med et godt og velsmagende måltid mad. Han mener, de unge mennesker skal udfordres og prøve nye retter eller i det mindste smage sig frem. Det er maddannelse på højeste niveau. Kasper B. Andersen er passioneret i sit køkken, og med god hjælp fra hans team bliver eleverne på UCC Campus Nordsjælland hver dag forkælet med et ægte og ovenud lækkert måltid mad, siger Marie Haahr Jensen.

I kantinen hos advokatfirmaet Bech-Bruun møder man en symbiose mellem det nordiske og italienske køkken.

- Giovanni Fico, som er køkkenchef i kantinen, laver mad i topklasse. Det smager vidunderligt, og råvarerne er af bedste kvalitet. Her mødte juryen virkelig ’Den gode måltidsoplevelse’. Giovanni er ægte italiener, og han nyder, at han hver dag kan samle medarbejderne i Bech-Bruun til det perfekte måltid, som giver smil på læben, siger Marie Haahr Jensen.

Det er Meyers Kantiner, der driver kantinen, og der er ingen tvivl om, at velsmag, kvalitet og madglæde er i fokus. Juryen har sjældent følt sig så forkælet.

Med Kantinepriserne vil Landbrug & Fødevarer netop gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på kvalitet, sæson, økologi og på at undgå madspild.

- Kantinepriserne er for de fagfolk, som gennem faglig stolthed og velsmag formår at hægte konceptet sammen kulinarisk, og får værtskab og dialog til at blive en god måltidsoplevelse, så medarbejderne i landets kantiner får de bedste forudsætninger for at præstere optimalt – hver dag, siger Marie Haahr Jensen.

- Med Giovanni Fico og Kasper B. Andersen i spidsen for årets kantinepriser ser vi to vindere, der begge har evnerne til at flytte de kulinariske grænser – uden at gå på kompromis med råvarers kvalitet. Dem kan mange kantiner i Danmark blive inspireret af. De laver verdensmad med lokale og nordiske råvarer – og det smager skønt, siger Marie Haahr Jensen.

Det var to meget stolte køkkenchefer, der blev hyldet som vindere af Kantinepriserne 2017 til erhvervets store festdag, Fødevaredagen, den 26. september på Hindsgavl Slot i Middelfart:


Kasper B. Andersen, leder kantinen på UCC Campus Nordsjælland, vinder Kantineprisen 2017 i kategorien Uddannelsessteder, her sammen med direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.  

- Jeg er virkelig glad for den her pris. Jeg synes, det er sjovt at se, hvor vi begyndte for et år siden, og hvor vi er nu. Dengang synes eleverne, at rabarberkompot lignede opkast, og nu spiser de det med velbehag”, siger Kasper B. Andersen, der vandt Kantineprisen for uddannelsessteder.

- Jeg er stolt af den her pris – og af mine medarbejdere. Vi har alle årene arbejdet med at kombinere det syditalienske køkken med det nordiske, og det er lykkes, siger Giovanni Fico, der vandt Kantineprisen for virksomheder.

Kantineprisen bliver uddelt af Landbrug & Fødevarer en gang årligt. Prisen blev stiftet i 2004, og det er 14. gang, den uddeles.

For yderligere information
Se www.kantineprisen.dk eller kontakt:
Marie Haahr Jensen, konsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 70 82 00 mail: mhje@lf.dk
Linda Gjaldbæk Hansen, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80, mail: lgjh@lf.dk  

Se en vinderkantine

Besøg UCC Nordsjælland, som har vundet Kantineprisen 2017 i kategorien "Uddannelser".

Besøg Danmarks bedste kantine

Tag et kig indenfor hos Bech-Bruun, som er vinderen af Kantineprisen 2017 i kategorien "Uddannelser".

Trofæ

Trofæ til vinderen af Kantineprisen 2017

Biografi - billedhugger Erik Heide
Erik Heide er født 1934 i Øster Jølby på Mors. Han er uddannet på Kunstakademiets malerskole (prof. Kræsten Iversen) fra 1951-54, og på den grafiske skole (prof. Holger J. Jensen) i 1957. Siden 1958 har han dog udelukkende arbejder som billedhugger.

En vigtig del af Erik Heides værk består af udsmykninger i kirker. Blandt andet en række nye kirker landet over, hvor han har stået for en total udsmykning af kirkerummet med alterbord, prædikestol, døbefont, krucifiks osv. Han arbejder fortrinsvis i grove materialer som træ, granit og støbejern, og med en dyb forståelse og respekt for de kristne grundsymboler, som han omsætter til et enkelt og kraftfuldt moderne formsprog.

Ud over kirkekunsten har Erik Heide skabt en lang række skulpturer og relieffer af mere verdslig karakter, også her med grove materialer og forenklede former, ofte dyreformer som fuglen, fisken, hunden – eller mennesket. Hans værker findes på pladser og torve i mange byer landet over.

Ved siden af sin kunst har Erik Heide blandt andet bistået Vejdirektoratet med den æstetiske udformning af forskellige større vejanlæg.

Erik Heide har modtaget en række stipendier og udmærkelser, ligesom han har varetaget mange betydningsfulde stillinger og hverv indenfor kunstlivet. Han har været repræsenteret på utallige udstillinger, og hans værker er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Kobberstiksamlingen og forskellige museer i provinsen. De vigtigste oplysninger om hans virke på de forskellige områder kan findes i Weilbach. Dansk kunstnerleksikon og Kraks blå bog.

Fra 1994 har Erik Heide været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen. Herudover er han fast udstiller på Vraa-udstillingen og på Veksølund. På Veksølund kan man endvidere i en permanent museumsudstilling, åbnet 2003, se en del modeller til nogle af de senere store værker.

Skrevet af Jørgen Nielsen

Guide promovering

Guidelines for promovering i forbindelse med nominering/vundne fagpriser 

Vi glæder os over, at der bliver skabt opmærksomhed om priserne – og vi opfordrer jer til at udnytte de muligheder, nomineringen/prisen giver jer. Det er dog vigtigt for os at pointere, at nomineringen/prisen kun er gældende for den nominerede /evt. vindende køkken/kantine – ikke for hele kæden. For at sikre prisernes troværdighed samt at ingen kommer i klemme i forhold til vildledende markedsføring, kommer her guidelines for promovering i forbindelse med nominering/vundne fagpriser:

  • I må promovere netop det den butik, der er nomineret / evt. har vundet.
  • I landsdækkende eller regionale tilbudsaviser oa. reklamer skal det fremgå sammen med logoet for prisen, at det er netop den helt bestemte butik, der er nomineret og evt. har vundet prisen.

Kontakt os endelig i tilfælde af spørgsmål.

Held og lykke!

Kantineprisforløb

Mange børn og unge spiser dagens vigtigste måltider på skoler og uddannelsessteder. Derfor er det vigtigt at den mad der tilbydes, som minimum dækker det ernæringsmæssige behov, og samtidigt er med til at styrke maddannelsen hos eleverne. Derfor vil juryen blandt andet fokusere på, om kantinen tage et medansvar for den mad de unge spiser, ved at servere sunde og velsmagende retter, og om de unge bliver udfordret og inspireret til at prøve noget nyt. Samtidigt med at de fysiske rammer indbyder til socialt samvær.

Formålet med at dele prisen op er, at Landbrug & Fødevarer ønsker at sætte fokus på og anerkende det gode arbejde, de kantiner, der i dagligdagen gør en forskel for landets elever og studerende. Kantiner på uddannelsessteder havde svært ved at konkurrer med kantiner i virksomheder, der ofte har andre og bedre vilkår. De er derfor sjældent er løbet med den eftertragtede hæder.

Kantineprisen for virksomheder vil i år have et overordnet tema ”Den gode måltidsoplevelse”. Her vil kantinerne blive bedømt ud fra række kriterier, der dækker over lokale råvarer, madspild, sæson, smag og den sensoriske oplevelse. Alt sammen noget der hører med til den gode måltidsoplevelse.

Overordnet ønsker Landbrug & Fødevarer at sætte en dagsorden, der kan være med til at skabe et øget fokus på niveauet i de danske kantiner. Både for at anerkende de som allerede gør det rigtigt godt, og for at motivere andre til at sætte den gode måltidsoplevelse på programmet.

Der vil blive åbnet for indstillinger 27.februar 2017, og de nominerede kan forvente at skulle præsentere deres kantine på et møde på Axelborg den 6. april. Juryen vil komme på uanmeldt besøg i en på forhånd fastlagt tidsperiode mellem start april og medio juni. Vinderen vil blive præsenteret på den store branchedag ”Fødevaredagen”, der afholdes den 26. september på Hindsgavl slot på Fyn.

Frem til den 27. marts vil det være muligt at indstille kantiner, både i virksomheder og på uddannelsessteder. Det gøres på www.kantineprisen.dk. Vær opmærksom på at det også vil være muligt at indstille din egen kantine.

Yderligere information: 
Marie Haahr Jensen, jurymedlem og ansvarlig for Kantineprisen hos Landbrug & Fødevarer, Tlf.: 3339 4439 eller mail mhje@lf.dk

Kantineprisen finansieres af Svineafgiftsfonden, Kvægafgiftsfonden og Mælkeafgiftsfonden

Kriterier: Kantiner i virksomheder

I Kantineprisen 2017 vil der blive lagt vægt på følgende kriterier:

Køkkenet – vægter 50 % i den samlede bedømmelse

  • At der i køkkenet er en mærkbar arbejdsglæde, optimal medindflydelse og faglig stolthed
  • At køkkenets begejstring for håndværket kan smages ved buffeten
  • At køkkenet er ansvarligt og respekterer ressourcerne. F.eks. ved at tage ansvar for og respektere råvarerne i forhold til madspild og bæredygtighed
  • At køkkenet udfordrer og inspirerer gæsterne på menu og smag
  • At køkkenet arbejder intensivt med smagen og den sensoriske oplevelse i retterne
  • At køkkenet er synligt i forbindelse med frokosten og ikke blot er reduceret til fadbærere

Råvarer/Leverandører - vægter 30 % i den samlede bedømmelse

  • At køkkenet har en holdning til hvor råvarerne kommer fra
  • At køkkenet har en faglig viden, forståelse og holdning til hvornår der vælges økologisk og hvornår der ikke gør
  • At sæsonen er gennemgående og synlig på buffeten
  • At køkkenet gennem dialog og et tæt samarbejde med producenter og leverandører tager ansvar for, at sikre råvarediversitet og en bæredygtig fødevareproduktion
  • At køkkenet er fleksibelt og tager ansvar for at leverandørerne kan komme af med deres overskudsvarer
  • At køkkenet samarbejder med leverandørerne om nye sorter, arter og udskæringer

Til gæsten i centrum - vægter 20 % i den samlede bedømmelse

  • At gæsterne har tillid til, at køkkenet tager ansvar for madens kulinariske og sundhedsmæssige kvalitet
  • At gæsterne dagligt stimuleres på alle sanser
  • At kantinen og kunden samarbejder om at tilbyde det bedst mulige produkt
  • At der er et gensidigt respektfuldt forhold mellem køkken og gæst

Juryen lægger vægt på, at der arbejdes målrettet med flere af ovenstående kriterier, men forventer ikke at de alle er opfyldt.

Kriterier: Uddannelsessteder

I Kantineprisen 2017 vil der blive lagt vægt på følgende kriterier:

Sundhed – vægter 40 % i den samlede bedømmelse

  • At uddannelsesstedet har en holdning til, og tager ansvar for, arbejdet med mad og måltider
  • At man har en holdning til det udvalg, der er i kantinen, og at den holdning ses i praksis
  • At kantinen har fokus på de unges sundhed, eksempelvis ved tilbud om frugt
  • At uddannelsesstedet tager medansvar for de unges sundhed, både i undervisningen og i kantinen

Maden/Råvarer – vægter 30 % i den samlede bedømmelse

  • At kantinen er med til at udfordre på menu og smag
  • At maden er kulinarisk attraktiv og visuel indbydende
  • At køkkenet har en holdning til, hvor råvarerne kommer fra, og at sæsonen er synlig og gennemgående i menuen
  • At køkkenet har en faglig viden, forståelse og holdning til, hvor økologien anvendes

Dannelse – vægter 20 % i den samlede bedømmelse

  • At kantinen inspirerer og skaber nysgerrighed omkring maden
  • At køkkenet udviser ansvarlighed og respekt for råvarerne ved fokus på bæredygtighed og mindsket madspild
  • At køkkenet inddrager de unge gennem undervisning, menuplanlægning eller madudvalg

Måltidsrummet – vægter 10 % i den samlede bedømmelse

  • At rammerne i måltidsrummet gør det muligt at dyrke samvær og nærvær med de øvrige elever og studerende, eksempelvis ved et lounge område
  • At måltidsrummet kan benyttes udenfor kantinens åbningstider, til møder eller arbejde i studiegrupper
  • At måltidsrummet bidrager til den gode måltidsoplevelse, eksempelvis gennem akustik, lys, møblering og temperatur

Juryen lægger vægt på, at der arbejdes målrettet med flere af ovenstående kriterier, men det forventes ikke at de alle er opfyldt.

Jury 2017

Mark Østergaard, Key Account Manager, DC Pork Danmark, Foodservice
Pia Haaning Rasmussen, Programleder, Københavns Madhus
Kristina Kristensen, Direktør, Studenterhusfonden v/Aarhus Universitet
Britta Surland, Produkt Applikation Manager, Arla Foodservice
Christian Bak, Kantineprisvinder 2016, Carnegie Investment Bank
Marie Haahr Jensen, markedskonsulent, Landbrug & Fødevarer

Tidligere vindere

 

Kantineleder Christian Bak, Carnegie Investment Bank i København vinder Kantineprisen 2016. 

Konceptet er enkelt, men klart for alle, for hos vinderen af Kantineprisen 2016 er det medarbejderne, maden og fællesskabet, der er i centrum, og gæsterne får en unik madoplevelse hver dag.

Det kunne juryen hurtigt se, da de var på uanmeldt besøg i Carnegie Investment Banks kantine i forbindelse med bedømmelsen til årets Kantinepris. Dét, der mødte juryen, var en helt særlig stemning og et rigtig godt fællesskab omkring maden.

Andreas Buchhave Jensen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til Kantineprisen, siger: 

”I Carnegie Investment Bank spiser alle medarbejdere sammen – og får serveret de samme retter. Menuen er baseret på friske, danske og økologiske råvarer i sæson, og retterne er både simple og lækre. Den daglige fællesspisning skaber et unikt break i dagen med fokus på maden og måltidet. Og ja, ordningen et hit blandt medarbejderne, som hverdag føler sig forkælede.” 

Med Kantineprisen vil Landbrug & Fødevarer netop gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på sæson, spild, økologi og kvalitet. De fagfolk, som gennem faglig stolthed og smag formår at hægte konceptet sammen kulinarisk og få værtskab og dialog til at give gode spiseoplevelser, så medarbejderne i landets virksomheder får de bedste forudsætninger for at præstere optimalt – hver dag. 

”Med Christian Bak i spidsen for et godt team giver vi i år Kantineprisen til en person, som har modet til at flytte de kulinariske grænser uden at gå på kompromis med råvarers kvalitet. Arbejdet med ’Family Style- måltider’ fungerer perfekt – nemlig som et rigtigt måltid med respekt for sæsons råvarer, som nydes sammen med kollegaerne i ro og fred,” siger Andreas Buchhave Jensen. 

Carnegie Investment Banks kantine var en af tre nominerede til Kantineprisen 2016. Alle kantiner er blevet bedømt på en række kriterier fra spiseoplevelse, valg af råvarer til ansvar og dialog. Desuden har de alle fået uanmeldt besøg, og det gjorde udslaget for Christian Bak og hans team. 

Det var en utrolig stolt kantineleder, der blev hyldet som vinder af Kantineprisen 2016 til erhvervets store festdag, Fødevaredagen, den 12. oktober på Hindsgavl Slot i Middelfart. ”Jeg er vildt glad og dejligt overrasket lige nu. Det har taget os ni år at komme hertil. Det har været en lang og fin rejse, og det betyder meget for os at få prisen med hjem,” siger Christian Bak.

Han håber på at kunne bruge prisen til at få rykket ved nogle fordomme om kantinemad.

”Den her pris skal bruges aktivt. Jeg har rigtig længe ville skabe noget opmærksomhed omkring den gode mad, vi rent faktisk laver ude i kantinerne. Der er så mange fordomme om kantinemad, at det er kedeligt og traditionelt, og det passer ikke. Der bliver lavet inspirerende og god mad derude. Jeg håber, jeg som vinder af Kantineprisen 2016 kan give den debat et skub, siger Christian Bak.

Kantineprisen bliver uddelt af Landbrug & Fødevarer en gang årligt. Prisen blev stiftet i 2004, og det er 13. gang, den uddeles.

Kantineprisen blev for 12. gang uddelt 28. oktober af Landbrug & Fødevarer. Kåringen fandt sted på Fødevaredagen, der blev afholdt i det gamle saltlager på Docken i Københavns Nordhavn. Prisen er en hæder til årets bedste danske kantine.

Et højt niveau i år
Kantinerne, der var indstillet til årets kantinepris udgjorde et stærkt felt. Stanarden var så høj, at det, ifølge jurymedlem Andreas Buchhave fra Landbrug & Fødevarer, var nødvendigt at nominere fire kantiner til kantineprisen til forskel fra de sædvanlige tre. Alle fire nominerede var stærke på kantineprisens fire kriterier: råvarer, smag/madmod, værtskab/dialog og spiseoplevelse.

ISS løb med sejren
Der hvor der for alvor blev identificeret en differentiering blandt de nominerede var hos ISS. Her skilte Mads Præstmark og hans personale fra ISS kantinen hos SEB sig ud ved at gå all in på dialogen med gæsterne - både i forhold til præsentationen af maden og i tilstedeværelsen omkring buffeten.
”Ud over at det var dejligt at opleve et så engageret køkkenpersonale, hvor medarbejderne virkelig blev trukket ud af køkkenet og mødte gæsterne ved buffeterne, så var buffeten ekstremt flot med store majsdekorationer samt drivtømmer og strandsten, der blev anvendt til anretning af maden. At maden så også smagte dejligt er jo en selvfølge”, siger Andreas Buchhave.

De nominerede

Køkkenchef Rasmus Bredahl
Mannov, København,
Privat kantine

Køkkenchef Mads Præstmark
SEB, København,
ISS kantine

Køkkenchef Henrik Barting
COWI, Lyngby,
Meyer Kantiner

Køkkenchef Thomas Fisker
Videncenter Thy-Mors
Cheval Blanc Servicerestauranter

Der var ikke megen tvivl hos juryen til Kantineprisen 2014, efter de havde været på uanmeldte besøg i de nominerede kantiner. Med sine klare holdninger til kvalitet, råvarer og smag og sit store engagement omkring at skabe en bæredygtig og spændende kantine, var Liselotte Kira Gregers Andersen fra BDOs kantine i Århus, en klar vinder af Kantineprisen 2014.

-Feltet var også i år rigtig stærkt, men da vi havde besøgt alle nominerede til årets Kantinepris, var det tydeligt, at Liselotte Kira Gregers Andersen skilte sig ud. Hendes engagement i sin kantine, og den måde hun både udfordrer og hjælper sine gæster i kantinen er helt unik. Hun har virkelig fokus på smagsoplevelsen, og årets tema ”Mening i måltidet” skinner klart igennem i kantinen. Det er mad med hjerne og hjerte, der serveres hos Liselotte, siger seniorkonsulent Vickie Kristensen fra Landbrug & Fødevarer, der er ansvarlig for Kantineprisen.

Liselotte Kira Gregers Andersen tager begrebet friske råvarer så alvorligt, at hun tager sin kollega med i skoven efter bær og vilde urter, som de kan bruge i madlavningen. Derudover er hun altid klar med et godt råd om tilberedning eller råvarer til sine gæster i kantinen, også selvom det skal klares pr. sms efter arbejdstid.
-Liselotte Kira Gregers Andersen brænder med al tydelighed for mad og madlavning. Det viser hun dagligt i den mad, der serveres hos BDO, men også i de projekter hun involverer sig i. I år har hun for eksempel været ambassadør på Store Smagedag, og hun giver råd og vejledning til alle, der spørger, siger Vickie Kristensen.

Bedste dag siden 1992
Det var en jublende lykkelig køkkenchef, der indtog scenen for at modtage sit trofæ, blomster og diplom, som vinder af Kantineprisen 2014.
-Det er den bedste dag, siden vi vandt i 1992, siger Liselotte Kira Gregers Andersen, med reference til Danmarks EM sejr i fodbold.

Og selvom det måske er sagt med et smil på læben, er hun meget glad for prisen.
-Det er simpelthen så fedt. Det er jo noget, man har gået og tænkt på i et halvt år. Det har alligevel fyldt meget, så jeg er kisteglad, siger hun.

For hende er prisen et symbol på alt den glæde, hun får igennem sit arbejde.
-Jeg brænder for mit arbejde - hver dag. Nogle gange vågner jeg om natten, fordi jeg lige har fået en ide til en ret eller en ingrediens jeg vil bruge. Det er det, jeg helst vil lave, og så vinder jeg i dag, det er helt utroligt. Jeg tror, vi skal have bobler på arbejdet i morgen, siger Liselotte Kira Gregers Andersen.

Liselotte Kira Gregers Andersen blev afsløret og hyldet som vinder af Kantineprisen til erhvervets nye store festdag, Fødevaredagen, den 28. oktober i Turbinehallen i Aarhus.


BDO from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

For tiende gang uddelte Landbrug & Fødevarer i dag Kantineprisen til en vinder, der gør det lidt sjovere for medarbejderne at gå til frokost.

Der var skarp konkurrence til det sidste, men efter juryen havde været på hemmeligt besøg hos de fire nominerede, var de ikke længere i tvivl. Årets pris skulle gå til Kristian Madsen, der ene mand står for Rosendahl Design Groups kantinen i Hørsholm. Kantinen drives af Meyer Kantiner A/S.

- Kristian Madsen har virkelig forstået, hvordan man gør en kantine til et sted, hvor man gerne vil spise sin mad hver dag. Med udgangspunkt i dygtigt håndværk tilbereder han mad, der både tilfredsstiller maven og øjet samtidig med, han udfordrer brugerne af kantinen på nye tendenser og råvarer. Man kan tydeligt mærke hans passion for mad på buffeten, siger seniorkonsulent Vickie Kristensen fra Landbrug & Fødevarer, der er ansvarlig for Kantineprisen.

I udvælgelsen af vinderen af årets kantinepris er der lagt vægt på mere end bare god mad. Kantinen skal også vise, at den lever op til temaet ” Måltid med mening” og dermed blandt andet har en holdning til og forståelse for danske råvarer, økologi, bæredygtighed samt evnen til at gribe forandringer og tendenser indenfor den kulinariske verden. Også her lever Kristian Madsens mad og madlavning helt op til temaet.

- Kristian tænker hele vejen fra jord til bord, når han tilbereder mad. Han køber hele dyr og udskærer selv, så alle dele bliver brugt, og der bliver mindre madspild. Han bruger de råvarer, der er i sæson, og han er meget kvalitetsbevidst i sit valg af råvarer. Så man kan klart sige, ati Rosendahl Design Groups kantine bliver der serveret ” Måltid med mening”, siger Vickie Kristensen.

Anerkendelsen betyder meget
Vinderen af Kantineprisen 2013 er meget glad og overvældet over prisen, og ser den som en anerkendelse af sit arbejde.

-Jeg er meget glad for prisen. Jeg forstod det slet ikke, da man ringede og sagde, jeg havde vundet. Jeg forstår det stadig ikke. Jeg ser den som en anerkendelse af det arbejde, jeg laver, og det gør mig stolt, for det må betyde, at jeg gør noget rigtigt, siger Kristian Madsen.

Han har allerede planer om at arbejde endnu hårdere på at give sine gæster i kantinen den bedst mulige oplevelse.

- Vi er i gang med at ansætte en kok mere til kantinen, og vi vil forsøge at sætte niveauet og kreativiteten endnu højere op. Det vigtigste for mig er, at gæsterne får en god oplevelse, når de spiser her, og jeg håber, vi i fremtiden kan gøre den oplevelse endnu bedre end i dag, slutter Kristian Madsen.

Kristian Madsen blev kåret og hyldet som vinder af Kantineprisen torsdag den 31. oktober ved en reception hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København.

For yderligere information

Kontakt:

Seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer og koordinator for Kantineprisen, Vickie Kristensen, tlf. 33394262, mail: vkr@lf.dk.

Pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, Marie Grabow Westergaard, tlf. 33394235, mail: mgw@lf.dk.  

Pressemateriale vinder 2013

Trofae 2013

Kantineprisen 2013 from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Landbrug & Fødevarer arbejder for at give danskerne fødevarer af højeste kvalitet – også når Danmarks bedste kantine skal kåres.

Bare fordi man går på arbejde, behøver den mad, man spiser ikke at være kedelig – der skal være ’smag med mening’ i maden. Med Kantineprisen slår Landbrug & Fødevarer et slag for mere kreativitet og flere danske kvalitetsråvarer. Vi tror nemlig på, at der er en sammenhæng mellem den mad, vi spiser og vores evne til at præstere, når vi er på arbejde.

Kantineprisen går i år til kantinen hos Horten Advokatpartnerselskab ved Mikkel Karstad. Deres præcise filosofi og stærke holdning til råvarerne ligger til grund for dette. Det gælder ganske enkelt om at have de allerbedste og mest autentiske råvarer, og dem sætter Mikkel og hans team en ære i at finde i det uudtømmelige danske skatkammer af kødudskæringer, grøntsager, kerner, oste og bær.

I Mikkel Karstads kantine insisterer man på at bruge det, der er i sæson i stedet for at vælge det nemme, fordi man jo i dag kan købe alt uanset årstid. På den måde ender oversete superråvarer som havtorn og rosenkål på tallerknen til stor begejstring for kantinens heldige gæster. Men også det gode danske kød, som er resultatet af mange generationers flid og dygtighed, står højt på indkøbslisten.

Det handler ikke kun om at tilbyde det rette antal kalorier og proteiner. Det handler om at udfordre folk, flytte deres grænser, eksperimentere med deres kræsenhed og give dem nogle oplevelser med mad, som de ikke havde forestillet sig eksisterede. Smagen skal give mening, og det gør den i Hortens kantine. Og det er ikke, fordi de andre kandidater i feltet, ikke også er dygtige og visionære. Men Mikkel Karstad og hans team har vist, at det altid kan blive endnu bedre – der er konsekvens i udførelse hele vejen rundt.

Mikkel Karstad og hans team serverer ikke kun frokost. Horten Advokatpartnerselskabs 238 hårdtarbejdende medarbejdere bliver allerede om morgenen trakteret med lækkerier fra Karstads køkken, og den stil fortsætter hele dagen. Så er man f.eks. på arbejde om aftenen, behøver man ikke ringe efter en pizza for at få fyldt depoterne. Måltider af samme høje niveau, hvor der stadig er plads til at introducere nye ideer, serveres hvad enten det er morgen, middag eller aften. Og har man ikke tid til at lave mad, når man kommer træt hjem fra arbejde, kan man endda snuppe en ret med hjem til familien. Og stadig bliver der ikke gået på kompromis.

Selvom det muligvis ikke kan smages, skal ambitionen om bæredygtighed også have rosende ord med på vejen. Således er fredagens menu som udgangspunkt umulig at annoncere på forhånd, for her har de valgt at lave mad fra alle de råvarer, de stadig mangler at få brugt fra ugens løb. Og det behøver der ikke komme kedelige ting ud af. Tværtimod skærper det kreativiteten og opfindsomheden, når opgaven er at holde niveauet ved ren improvisation. Og det gør de. Hver gang. Gode råvarer fortjener altid at blive spist. Hvad enten de ender som syltninger eller som nye udfordrende måltider.

Landbrug & Fødevarer ønsker tillykke med prisen.

Man må sige om vinderen og hans team, at de er forandringsparate og særdeles velovervejede i deres tilgang til råvarer og madlavning. Og så tager de dagligt et medansvar – for den virksomhed og det samfund, de er en del af.

Vi taler om en kantine, der flytter grænser og som oser af kreativitet og menneskeligt overskud. En kantine, der har placeret sig selv helt centralt i forhold til medarbejdernes sundhed, hvor man arbejder på at lave så meget fra bunden som muligt. Én der også har stor succes med at hjælpe travle medarbejdere med deres aftensmad på udvalgte dage.

En kantine med egen urtehave og æbleplantage, og som har en helt særlig forståelse for kød, kvalitet og gode danske råvarer. Derfor aftager kantinen også direkte fra nordsjællandske landmænd. Og alle herlighederne serveres dagligt for 750 spisende medarbejdere:

Hjemmebagt brød fra eget bageri, kød fra de lokale leverandører, suppe én gang om ugen, fisk, pålæg, uimodståelige snacks, sprøde salater, varme og kolde retter, frugtgrød med müsli og masser af økologi.

Altid dybde frem for bredde. De 18 ansatte i køkkenet arbejder nemlig ud fra tesen om, at færre retter giver større variation.

Kantinen hos ATP formår om nogen at inspirere personalet og udvikle sig i tråd med virksomhedens vision. En usædvanlig innovativ kantine der inddrager de ansatte og skaber værdi for alle. Fx har man i perioder sat fokus på velvære og stabilt blodsukker.

Kantinen tager også jævnligt på inspirationsbesøg og sikrer gennem samtaler, at viden og gode ideer bliver omsat i nye tiltag og uddannelsesplaner.

Men det menneskelige overskud stopper ikke der. Kantinen uddanner elever løbende og tager aktivt del i et kommunalt projekt om integration af indvandrerkvinder. Så vi taler om en kantine, som tager et socialt ansvar, der rækker langt ind i samfundet.

Helge Heilskov Kristensen og hans team hos ATP modtager Kantineprisen 2011, fordi de dagligt sætter handling bag holdning, fordi de har placeret kvaliteten og råvarerne i centrum, og fordi de er meget bevidste om deres egen betydning for virksomheden og det samfund, de er en del af.

Kort sagt: Kantinen hos ATP er med til at udvikle branchen og sætte sine tydelige fingeraftryk på fremtidens kantinemad med fokus på den gode smag.

Tillykke!

I Nordsjælland ligger der en kantine, der kan få mundvandet til at løbe på de fleste.
En kantine der har et helt særligt forhold til råvarer, smag og service. En kantine, der har udviklet sin egen unikke stil og kvalitet, hvor alt tilberedes fra bunden og med stor faglig stolthed. Kantinen udfordrer hver dag smagsløgene hos 260 medarbejdere plus møder og større arrangementer.


Det ser ellers svært ud på papiret. Kantinen har nemlig to vidt forskellige typer af brugere. Administrationen og laboratoriet, der er til salater og supper, mens den anden gruppe er håndværkere og lagerarbejdere, der godt kan lide noget, der fylder i maven og måske i virkeligheden mest er til mors kødgryder. Men det er faktisk lykkedes at få begge grupper til at holde af samme buffet, fordi der både er noget der letter og noget der mætter.

Den lokale natur er råvarelager for hovedparten af den mad, der tilberedes
i kantinen. Buffeten tager altid udgangspunkt i årstiderne og gerne med nordiske og lokale råvarer. F.eks. koges der rabarberkompot til wienerbrødet om foråret.

Økologiprocenten er 32, brød og mejeriprodukter er 100% økologiske, de fleste oste er fra små danske producenter og alt kød er dansk. F.eks. Hereford kød fra den lokale kvægavler, der ofte købes som hele dyr
og udskæres og modnes på stedet. Krydderurter af egen avl hentes i urtehaven. Ramsløg, hyldebær, brændenælder, skvalderkål og andre urter plukkes i den nordsjællandske skov.

Men lækkerierne stopper ikke her.
Udvalget i kantinen er et overflødighedshorn af fristelser. Hjemmelavet charcuteri og kolde anretninger, uimodståelige salater, årstidens supper, proteinrige vegetarretter, varme kødretter og ostebræt med hjemmelavet knækbrød, nøddestænger, kager og meget meget mere.

Kærligheden til mad og måske især kundeglad mad, kommer da også tydeligt til udtryk, når kantinens værtinde tager imod til frokost. Hver dag står personalet og skærer for af dagens ret og taler med begejstring med medarbejderne og kunderne om dagens menu. Og så får de fleste da også lige et par gode madråd med hjem.

Kantineprisen 2010 går til køkkenchef Paw Hay hos Biogen Idec, Hillerød, fordi Paw og hans team konstant flytter grænser med de mange smagsindtryk.

De har været eminente til at omsætte nordiske og lokale råvarer til kundeglad mad, der tager højde for medarbejdernes forskellige behov og gør maden til et varmt samtaleemne for hele virksomheden.

Tillykke! I er et forbillede for hele branchen.

Fakta om Kantineprisen:

  • Kantineprisen 2010 blev uddelt af Landbrug & Fødevarer den 7. september 2010.
  • Prisen blev indstiftet i 2004, og det er dermed syvende gang, den er blevet uddelt.
  • De sidste års vindere:
    • 2009: Vestas Technology R&D, Århus.
    • 2008: Produktionsplatformen Syd Arne.

    Landbrug & Fødevarer repræsenterer landbruget og fødevareerhvervet i Danmark. Organisationen er resultatet af en fusion mellem Landbrugsraadet, Danske Slagterier, Dansk Svineproduktion, Dansk Landbrug med Dansk Landbrugs Medier og Dansk Landbrugsrådgivning, samt væsentlige dele af Mejeriforeningens aktiviteter. Landbrug & Fødevarer repræsenterer Danmarks største kompetenceklynge med 150.000 beskæftigede og en samlet eksport på mere end 100 mia. kr. årligt.
     

    Der blæser en stærk og innovativ vind helt ind i kantineområdet i Vestas Technology R&D i Århus. I dag modtog kantinen den eftertragtede branchepris Kantineprisen 2009 ved en stor teaterkonference, hvor fagfolk med tilknytning til hele landets kantiner og storkøkkener mødtes. Det er Danish Meat Association, der står bag både konferencen og kåringen, og der var spænding til det sidste.

    Verdens største vindmølleproducent Vestas stiller ikke blot krav til produktion og forskning i deres udviklingscenter i Århus, de sætter også høje krav til den mad, der bliver serveret for deres medarbejdere og gæster. Kantinechef Kristina Kristensen og hendes 18 ansatte i køkken og kantine går aldrig på kompromis med den gode smag og de sunde råvarer - uanset om der skal gøres klar til morgenmad, frokost eller aftenmøder.

    - For lidt mere end fire år siden valgte vi at lægge stilen helt om her i kantinen, og med hårdt arbejde er det faktisk lykkedes at skabe et langt mere moderne og innovativt spisested. Vores kantine er placeret i et udviklingscenter, og dette skal også gerne afspejle sig i husets kantine og køkken. Vores overordnede fokus er hele tiden at producere det gode brændstof til vores medarbejdere, og derfor er det vigtigt, at vi både sikrer sundheden og den gode smag, siger Kristina Kristensen, Kantinechef i Vestas Technology R&D i Århus.

    Det kan nemlig sagtens lade sig gøre selv om man laver sund og energirigtig mad. F.eks. arbejder køkkenets personale med at nedsætte fedt-, sukker- og saltindholdet i maden ved at fremstille nye og spændende krydderier med smagselementer indenfor salt, sødt, surt, bittert og umami. Kantinechef Kristina Kristensen var ydmyg over for at blive tildelt prisen, men ser det samtidig også som en god mulighed for at gøre opmærksom på, at omstrukturering belønner sig.

    - Kantinen i Vestas Technology R&D i Århus modtager Kantineprisen 2009, fordi de om nogen har sat smagen i centrum, fordi de favner innovation og brænder for at præstere og byde medarbej-derne på noget særligt hver dag. Kantinen indtager en ansvarsfuld rolle i virksomheden, de har store ambitioner og en stærk vilje, der smitter positivt af på resten af husets ansatte, siger chef-konsulent Torben Blok fra Danish Meat Association, der står bag Kantineprisen.

    Hele køkkenteamet fra kantinen i Århus var til stede i Folketeateret i dag da prisen blev uddelt. Til spørgsmålet om hvordan Vestas medarbejdere så fik frokosten serveret på denne torsdag, forklarer Kristina Kristensen, at det i virkeligheden blot har været et spørgsmål om planlægning. Maden er lavet på forhånd, og så har husets serviceteam indvilliget i at passe køkkenet og kantinen på denne særlige dag.

    Fakta om Vinderen:
    Kantinen i Vestas Technology R&D i Århus servicerer dagligt 1200 mennesker, fordelt på 4 kanti-ner, der alle drives af Canteen & Cleaning med Kantinechef Kristina Kristensen i spidsen. Kantinen er placeret i et helt nyt center for global forskning og udvikling, der fortrinsvist arbejder med vindenergi, og er et af de største i hele verden. På trods af at centret først stod færdigt for godt otte måneder siden, så er Vestas allerede nu ved at udvide med flere bygninger for at gøre plads til yderligere 400 medarbejdere i sommeren 2010.

    I 2011 rykker Vestas-topchef, Ditlev Engel, og resten af vindmøllekoncernens topledelse ind i de nye bygninger og Vestas Technology R&D i Århus bliver således det nye hovedsæde. Til den tid vil der være mere end 1.600 mennesker ansat i bygningerne i Århus, og dette bliver bestemt en udfordring for Kantinechef Kristina Kristensen og hendes medarbejdere.

    Kantineprisen 2009:
    Det er sjette gang, at Danish Meat Association uddeler Kantineprisen, som sidste år gik til kantinen på Produktionsplatformen Syd Arne i Nordsøen. Kantineprisen blev overrakt ved et arrangement i dag den 28. maj på FoodServicedagen i folketeateret.dk i København. Vinderen modtog et trofæ, som er skabt af kunstneren Thomas Kolding, der har mange udstillinger bag sig og bl.a. arbejder med malerier, scenografi, installationer og Performance Art.

    Danish Meat Association har uddelt årets kantinepris. Det er femte år i træk at Kantineprisen uddeles, og i år var det produktionsplatformen Syd Arne, der løb med prisen.

    Produktionsplatforme, borebisser og hårdt fysisk arbejde er ikke lige det, man forbinder med sunde fødevarer deriblandt magert kød. Men på produktionsplatformen Syd Arne i Nordsøen har kantinepersonalet sammen med borebisserne taget en fælles beslutning om at omlægge en meget traditionel og til tider fed madkultur til sundere kostvaner.

    Med en sundere livsstil og konceptet "Mad i balance" er det lykkedes at sænke både kolesteroltal og BMI hos borebisserne. Selv "klassikerne" som risalamande og varm kakao laves nu også med fedtfattige alternativer. Ved festlige lejligheder bliver der stadig serveret pølser, men nu i en fedtbegrænset variant.

    - Kantinepersonalet har formået at flytte forståelsen for en sundere livsstil hos alle - også når de er hjemme. Succesen kan ikke mindst tilskrives en positiv og engageret holdindsats fra kantinens tre køkkenhold, der betjener produktionsplatformens mandskab i døgndrift. Køkkenholdene har opretholdt en konsekvent holdning til sunde indkøb, udvalg af råvarer og madlavning. De oser af stolthed, arbejdsglæde og lysten til at gå forrest med en sundere livsstil. Og det smitter, fortæller Jesper Tinggaard, som er den ene af de tre forplejningschefer, der står for driften af kantinen på Syd Arne.

    - Produktionsplatformen Syd Arne får Kantineprisen 2008 fordi de med stort engagement har formået at tilegne sig ny viden på sundhedsområdet, og fordi de kompromisløst har sat sundhed på menuen. De har således forandret en stærk og traditionsbunden madkultur, og skabt dokumenterbare sundhedsresultater for alle kantinens brugere, siger Torben Blok om årets kantineprismodtager.

    Et godt og inspirerende arbejdsklima giver gode resultater. Det kan årets modtager af Danish Meat Associations (DMA) Kantinepris, kantinechef Ole K. Jørgensen, skrive under på. Han blev nemlig indstillet til Kantineprisen af sit eget personale.

    Ole havde opfordret sit personale til at indstille sig selv, da de efter hans mening var oplagte kandidater til prisen. De tog ham på ordet. Og selv om det er chefen som modtager prisen, så understreger Ole, at det er hele holdet, som har vundet.

    Til daglig leder Ole kantinen i Morgenavisen Jyllands-Postens hovedkvarter i Viby J., hvor han sammen med sine otte medarbejdere servicerer omkring 250 mennesker.

    Kantinechef Ole K. Jørgensen

    Kantinen har åbent fra 6.00 til 19.30 på hverdage, og udover en stor og velassorteret buffet, serviceres også møder i bladhuset, ligesom der produceres kold mad til kantinens automater til de ansatte, som skal have stillet sulten udenfor åbningstid og i weekender.

    Fedtfattig energimad
    Ole K. Jørgensen og hans team af kokke, catere, og køkkenassistenter har en klar målsætning om, at maden skal være sund og fedtfattig. I Kantinens værdigrundlag står: "Kantinens målsætning for madlavning er, at lave en generel fedtfattig og sund kost, som også bliver tilberedt med så lidt fedt som muligt. Vi kalder det energimad".

    - Vi er meget fokuserede på sund mad og motion, både af hensyn til velbefindendet og for at undgå livsstilssygdomme. Men vi missionerer ikke - vi vil hellere få kunderne til at trække på smilebåndet end løfte fingeren over for dem, siger Ole.

    Events
    Samtidig prioriterer Ole og hans ansatte fornyelse og ideer højt - det skal være en god oplevelse af spise i kantinen. Ikke kun når det gælder maden, men også den sammenhæng, der spises i.

    Det kommer bl.a. til udtryk i events og temadage i kantinen. Da kronprinsen og Mary blev gift, var der temadag med australsk mad på menuen: "Dare Devil chiligryde med emu", "Scuba Diver Salad af pasta og skaldyr", "Papaya Relish Salat" og "Kiwimousse".

    Et andet eksempel var en "Magasinmenu" i forbindelse med avisens lancering af det første af en række nye avismagasiner. Her kunne kunderne prøve otte fedtfattige retter, som var navngivet efter de nye magasiner, f. eks. "Sport" i form af en Kipketer-kyllingeret, "Kultur" som en lækker Cæsars salat, og "Guide" i form af en biografmenu.

    I løbet af året er der også nogle faste temaer, bl.a. en grilldag om sommeren, hvor der grilles kylling, svin, oksekød og fedtfattige pølser i kantinens hyggelige gårdhave, og en julefrokost med både traditionelle retter og overraskelser. Desuden står kantinen for bespisningen af avisens personale i forbindelse med deltagelsen i det årlige motionsløb DHL Stafetten.

    Den sunde linje er også fællesnævner for de to områder, Ole og hans team vil lægge særlig vægt på i år.

    Det ene gælder kostens betydning for immunforsvaret, hvor de med skilte på buffeten vil fortælle om de gavnlige ingredienser og krydderier i de forskellige retter.

    Det andet er kost og motion i forlængelse af Kommuners Landsforenings kampagne "Gang i Danmark", som fokuserer på kost, rygning, alkohol og motion, for at få danskernes gennemsnitslevetid hævet. Det er endnu ikke besluttet, hvad der konkret skal ske, men det kan blive i form af en "cykel-event" til efteråret, hvor arbejdspladsen deltager i kampagnen "Vi cykler på arbejde", eller en "Menu Marselis" i ugen op til det store motionsløb, Marselisløbet.

    Kæmper for cater elever
    I Jyllands-Postens kantine er det en fælles målsætning at gøre cater-uddannelsen mere attraktiv. Alle unge ved, hvad en kok er, mens cater-uddannelsen er mindre kendt. Men står det til Ole K. Jørgensen og hans personale, skal det mindst være lige så cool at være cater. Ole benytter derfor altid lejligheden til at reklamere for cater-uddannelsen ved erfagruppemøder, på skoler og andre steder, hvor det er muligt.

    Dialog
    Dialogen med kunderne i kantinen prioriteres højt. Både i dagligdagen ved at snakke med folk, samt mere formaliseret i form af et kantineudvalg. Desuden er der en idékasse, hvor brugerne kan komme med forslag til nyt eller ændringer. Synlighed er et nøgleord. Derfor spiser kantinepersonalet ofte sammen med gæsterne i kantinen - for i Jyllands-Postens kantine kommer ikke "brugere" eller "kunder", men "gæster".

    At brugerne sætter pris på kantinen er der ingen tvivl om. Den flotte og gennemtænkte buffet bliver brugt flittigt af bladhusets mange forskellige personalegrupper. Et meget konkret eksempel på deres tilfredshed fik kantinens personale, da de modtog en nyindstiftet pris, "Humørprisen", ved en stor personalefest.

    Kantineprisen uddeltes dengang af Danish Meat Association (DMA). I dag står Landbrug & Fødevarer bag prisen. Den gives til en kantine, der gør noget ud over det sædvanlige. Det kan være frokost i det grønne, børnedag eller noget helt tredje. Det vigtigste er, at det er et tiltag, man ikke forventer i kantinen. I 2007 er der lagt særlig vægt på, at modtageren er kvalitetsbevidst og gør kunderne glade, udviser mod, stolthed, indsigt og jernvilje i dagligdagen, samt er ambassadør for nytænkning og udvikling i kantinebranchen. Kantinechef Ole K. Jørgensen lever til fulde op til disse krav, og udover hæderen og æren modtog han som årets kantineprisvinder en skulptur af kunstneren Louise Hindsgavl samt en studierejse til Thailand. 

     Forestil Jer et øjeblik en frokostpause. Maveuret har rumlet op til flere gange. Og man ser frem til en halv time i fred og ro. Men hvor mange af os må ty til en helt almindelig kantine, så går de ansatte på NESA på restaurant.

    Her blandt grønne træer, rislende springvand og ovenlys ad libitum bliver de mødt af en flot og varieret buffet af fedtfattig, sund og ernæringsrigtig mad. Ved den ene langside står to kokke klar til at lynstege i wok og skære for. Bageren har sørget for friskbagt brød. Frugtkurvene bugner. Og så har vi faktisk ikke engang hørt grunden til, at netop denne kantine får årets pris.

      

    Den skyldes nemlig ikke kun omgivelserne og maden, men den måde man bliver mødt på. Hos Per Jakobsen og hans stab er det entusiasmen, der driver værket. Man føler sig simpelthen velkommen som på en 5-stjernet restaurant. Forskellen er, at her kan man møde op i arbejdstøj og få mad til priser, der holder sig inden for hverdagsbudgettet.

       

    NESAs personalerestaurant vil sine gæster. Også uden for frokostpausen. Hvert år holder man adskillige temauger og markedsdage, hvor leverandørerne stiller op med alskens delikatesser, man kan lade sig friste af. Til højtiderne kan man f.eks. få en jule- eller påskekurv med hjem. Og hver dag kan man bestille dagens ret inden kl. 12 og få den pakket, så familien derhjemme også kan smage med.

    NESA har mange montører, som er på farten. De er ikke glade for at forlade personalerestauranten. Men savnet mildnes af de lækre madpakker, man kan få med som en kærlig hilsen fra køkkenet.

       

    Med 3 kokkeelever og en caterelev viser NESAs personalerestaurant også, at man tænker på fremtiden. Og jo flere elever, der får mulighed for at arbejde i en rigtig god personalerestaurant, jo højere bliver standarden i branchen generelt. Vi er glade for, at I husker at få spredt de gode principper!

    Én gang om året gør NESAs personalerestaurant noget meget usædvanligt for en restaurant. De holder nemlig Åbent Køkken. Det betyder, at gæsterne bliver ledt gennem hele køkkenet, når de henter mad. Det giver et godt indblik i, hvordan køkkenet arbejder og skaber nærhed. En rigtig god idé som hermed er givet videre.

      

    Kantineprisen 2006 går til en personalerestaurant, der på alle måder har sat nye standarder for madglæde, service og nærvær. Det er en fornøjelse at overrække prisen til jer!

    Når de ca. 1000 medarbejdere i Jyske Banks hjemsted spiser frokost, er maden i hård konkurrence. Kantinen har nemlig en af landets bedste udsigter med frit vue over Silkeborg Søerne. "Søstjernen" er placeret helt oppe på toppen af bygningen - og madniveauet ligger heldigvis i samme høje luftlag. Faktisk er dagens menu i kantinen den mest læste side på bankens intranet...

      

    Opskriften er "energimad til krop og sjæl". Og bag den gemmer der sig lækre og lette retter, der ikke bare gør mæt men også glad og energisk. Når man kommer tilbage efter frokostpausen, skal man være fuld af friske kræfter. Og skulle energiniveauet falde i løbet af eftermiddagen, kan man passende supplere op fra de fristende frugtvogne, der bugner af vitaminer til fri afhentning.

    Men ét er selve maden, noget andet er stemningen. Søstjernen er et sted, hvor man mødes og har en god oplevelse. Køkkenet er åbent, og madteamet gør meget ud af at være ansigt til ansigt med dem, som skal have stillet sulten. Det handler om respekt. Og derfor er det vigtigt at lytte til "kunderne", som Jane Benberg og hendes team kalder de spisende kolleger.

    Selv om det går bedre end godt, har madteamet i Søstjernen fortsat ambitioner. I år har man f.eks. indledt samarbejde med Kostkompagniet for at gøre maden endnu mere lækker og vitaminrig. Og det giver også lidt ekstra energi til sammenholdet.

    Søstjernen får Kantineprisen for sin høje kvalitet, sit gode sammenhold og sin vilje til at nå endnu videre. For selv om man allerede bor på toppen, kan man godt stræbe efter at komme endnu højere op. 

    Hver dag tilbereder danske kantiner en million måltider. Det betyder, at en femtedel af landets befolkning hver dag spiser deres frokost i en kantine. Derfor er der al mulig grund til at hylde de kantiner, der gør op med gamle fordomme om kantinemad.

    22 af dem har været nomineret til Danske Slagteriers første Kantinepris, og vinderen er blevet kantineleder Hanne Kristensen og hendes personale i kantinen på reklamebureauet Republica i Albertslund.

    De får prisen for deres sans for delikat enkelhed og god service. Der er hvide stofduge på bordene og maden er anrettet smukt, uden at noget virker overpyntet.

    Hver dag bliver der serveret 10 nye varme og kolde retter baseret på årstidens friske råvarer. Sundhed og fedtprocenter er vigtige ingredienser i en god buffet, mener kantinen. Derfor har omkring halvdelen af menuen en fedtprocent på max. 30.

    På kantineleder Hanne Kristensens kontor er der efterhånden opbygget en hel væg af kogebøger, madmagasiner og ugeblade, og de bliver flittigt brugt for at variere tilbudene til de spisende gæster. De ansatte har også været på flere studierejser rundt i Europa, ligesom de er flittige deltagere på kurser herhjemme. For mottoet er, at "det er vigtigt at forny sig".

    Om sommeren bliver der pakket madkurve og serveret frokost ved søen. Eller der bliver grillet på terrassen. Også festerne tager kantinens personale sig kærligt af. F.eks. har Hanne Kristensen serveret dessertpandekager, mens hun sad bag på Henrik Boserups motorcykel.

    Der er med andre ord tale om en kantine, der på alle måder tager både sig selv og sine gæster alvorligt. Og det fortjener den al mulig ros for! 

    Vi sender løbende nyhedsmails ud med nye tendenser, friske forbrugerindsigter og updates fra branchen. Hvad enten du arbejder i storkøkken, på restaurant, i dagligvarehandlen eller som grossist, gør vi os umage for at samle viden, som er værdifuld for dig som madprofessionel. Og til dig, der er på vej til at blive det.

    Tilmeld dig nu - og glæd dig til at modtage friske nyheder og sprøde trends i din indbakke.

    Marie Haahr Jensen

    Marie Haahr Jensen

    Markedskonsulent - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

    Telefon +4533394439

    Mobil +45 2670 8200


     

    Jane Korsgaard

    Jane Korsgaard

    Afd. koordinator - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

    Telefon +4533394261

    Mobil +4525523091