Se alle vinderne gennem årene
På siden her kan du se vindere og tidligere års vindere af Årets ret med gris
Tidligere vindere
Se videoerne med de tidligere vindere af Årets Ret med Gris nedenfor
Restaurant Alouette, med køkkenchef Nick Curtin i spidsen, imponerede juryen med to uovertrufne serveringer. Juryens motivation lød: "Fantastisk repræsentation af grisen – den kreative og elegante brug af de mange udskæringer sætter grisen og håndværket perfekt i scene. Kombineret med en mesterlig tilberedning og næsten fejlfri iscenesættelse, hvor smagen er konstant i centrum, er det en værdig vinder."
Hovedrolleindehaveren i Alouettes serveringer til Årets ret med gris, er Hindsholmgrisen, som avles af Carla og Poul Lang Nielsen i Martofte på den nordøstlige del af Fyn. Nick udtaler: "Carla og Poul gør et fantastisk arbejde med deres grise. Poul snakker ikke så meget om specifikke racer, men mere om, hvordan grisene bliver opdrættet. De får lov at blive et år gamle, før de bliver slagtet, og de lever af alt det, de frit kan finde i jorden – æbler, pærer, jordskokker og bælgfrugter. Det kan ses og smages, når man får kødet."
Den prisvindende ret, som har sikret Alouette titlen Årets Ret med Gris 2024, består af intervalstegt rygfilet af Hindsholmgris, marineret i tangmiso, grillet over åben ild og nænsomt penslet med tangolie. Retten serveres med en intens sauce lavet på grisens ribben, infuseret med tang, hvilket tilfører en dyb og umamirig smag. Til retten hører et grillet spyd med saftigt grisebryst, tilberedt i tang-øl, samt et spyd med jordskokker og kål. Afslutningsvis præsenteres en ske med tynde strimler af grisehud og sprøde flæskesvær, toppet med en koncentreret grisebouillon, som samler hele smagsoplevelsen i en intens afslutning. Alle elementer i retten er skabt med fokus på Hindsholmgrisen og fortællingen om producenten og opdrættet, hvilket skaber en helhedsoplevelse ud over det sædvanlige.
For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies. Du kan ændre dit cookie-samtykke her
Afspil i stedet videoen på YouTubePrisen for Årets Ret med Gris 2023 gik til Svinkløv Badehotel med kokken Oliver Bendi som ophavsmand til den velsmagende og smukke ret. I juryens motivation blev det fortalt, at Svinkløv Badehotel blandt andet vinder prisen grundet den store kærlighed og velsmag i råvaren.
"I en uhyre tæt konkurrence leverer denne ret lige det ekstra, der hiver guldet hjem. Retten brillierer med stor kærlighed til råvaren og smagen af gris. Grisen forkæles med smage og teksturer, der løfter retten, men aldrig lader gæsten glemme at det handler om grisen. Dybe nuancer - men med plads til ferske, salte og syrlige noter, som skaber en helhed der minder gæsten om, hvor fantastisk gris kan være, når den er omgivet af gode venner."
Oliver Bendi vinder Årets Ret med Gris med sin ret bestående af glaseret tværreb af sortbroget frilandsgris med sensommerkål, østers og med sprøde svær.
Selv fortalte Oliver Bendi, kok på Svinkløv Badehotel, hvor glad han er for prisen: ”Jeg er sindssygt stolt af den pris her, også fordi at feltet, som vi har været nomineret i, generelt har bestået af absurd dygtige håndværkere. Så jeg er mega stolt.”
Jesper Strandskov, bestyrelsesformand i Norma & Frode S. Jacobsens Fond, overrakte en præmiecheck på 30.000 kr. til den glade vinder.
Vinderen af Årets Ret med Gris 2022 gik til Restaurant Resumé og køkkenchefen Bjarke Jeppesen, hvis ret var en tour de force i den gode gris og dens fortræffeligheder. Flere udskæringer var bragt i spil, og grisens mange smagsnuancer blev også brugt i den dertilhørende garniture. Vinderretten indeholdt gris på alle led og kanter, og var sammensat af perfekt tilberedt gris i grove skiver sammen med græskar smagfuldt tilberedt i grisefedt, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe og spæk, en løgglace og en sauce på griseben smagt til med portvin.
Prisen og vinderchecken på i alt 30.000 kroner blev overrakt af Mette Gammicchia, Chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer og formand for det danske Bocuse d’Or akademi, til køkkenchef Bjarke Jeppesen. Prisen blev overrakt i samarbejde med Norma og Frode Jacobsens Fond. Køkkenchefen Bjarke Jeppesens forkærlighed for de tekniske detaljer og den smagsrige madoplevelse, var netop en af grundene til, at juryen valgte retten som den ultimative vinder.
I over 10 år har Landbrug & Fødevarer kåret Årets Ret med Gris, og derfor er det i dag stadig en stor fornøjelse at se de danske topkokke fortsætte nytænkningen af grisens mange facetter i deres retter. Som jurymedlem og seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen, fortæller:
Spol ti år frem, og mange kokke er stadig vilde med grisens alsidighed, den gastronomiske kvalitet og de store smage. Det nye er at grisen i højere grad giver smag til en markant grønnere tallerken, hvor det grønne iscenesættes ved hjælp af grisens store smag. Og det er netop det, der er det fantastiske ved grisen, at den netop repræsenterer et gigantisk smagsunivers med et utal af forskellige smagsnuancer.
Det var en hård kamp mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2021’. De fem nominerede kokke har hver præsenteret juryen for deres bud på en nyskabende ret med gris, hvor der er blevet eksperimenteret med både nye smagskombinationer og nye udskæringer af grisen. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers fornemme pris ’Årets Ret med Gris’ blev restaurant Palægade fra København med køkkencheferne Lukas Jensen og Rune Bjerre i spidsen.
Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog de to stolte vindere ’Årets Ret med Gris 2021’ og vinderchecken på 30.000 kroner, som blev overrakt af Mette Gammicchia, chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer.
Konkurrencen om ´Årets Ret med Gris´er den første konkurrence, Lukas Jensen og Rune Bjerre har deltaget i.
Et kæmpe smagsunivers
Palægades version af brændende kærlighed er ikke blot en tilfældig ret. Hele retten er bygget op omkring restaurantens historie, der er blevet genopbygget efter at være blevet brændt ned i foråret 2020. Med deltagelsen i Årets Ret med Gris 2021, har ambitionen været at vise, at restauranten er tilbage i absolut topform, og med deres brændende kærlighed har de for alvor fået cementeret dette.
Selvom feltet i år har været utrolig stærkt, gjorde Lukas Jensen og Rune Bjerres vinderret sig særligt bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af et grillet bryst med dertilhørende trompetsvampe, rødbeder og røbedemarengs samt en sauce lavet på stegte griseben og røget spæk, som ’en stor smagsoplevelse’.
Begrundelse fra juryen:
Palægades brændende kærlighed er et stilstudie i historiefortælling og velsmag. Grisen får lov til at skinne igennem på tallerkenen ved at indgå i flere elementer, og kombinationen med semitørrede rødbeder, rødbedelage, rødbedemarengs, trompetsvampe syltede løg er en genistreg. Juryen har brændende kærlighed til saucen på stegte griseben og røget spæk, og det er derfor det samlede helhedsindtryk, der gør, at Restaurant Palægade vinder Årets Ret med Gris 2021.
Der har været hård konkurrence igen i år mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2020’. De fem nominerede kokke har præsenteret juryen for hver deres bud på en innovativ ret med gris, hvor der er blevet eksperimenteret med både nye smagskombinationer og nye udskæringer af grisen. Mandag d. 30 November 2020 blev konkurrencen endelig afgjort, da Daniel McBurnie fra Lyst blev udråbt som vinder af ’Årets Ret med Gris 2020’.
Til virtuelle klapsalver og omringet af hans kolleger i Vejle modtog en stolt Daniel McBurnie prisen og vinderchecken på 30.000 kroner, som blev overrakt - virtuelt - af Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.
Konkurrencen om ’Årets Ret med Gris’ er den første konkurrence, Daniel McBurnie har deltaget i, og derfor havde han heller ikke forventet at vinde:
”Jeg er enormt stolt af at have vundet den her pris – på egne vegne og på vegne af mine dygtige kolleger hos Lyst. Det har været et virkelig stærkt felt i år med meget dygtige kokke og restauranter, så jeg havde slet ikke turde håbe på, at vi kunne vinde. Så vi er meget beærede og taknemmelige hele holdet. Det har været en holdindsats hele vejen igennem, lige fra vores leverandør, Ladegaard Duroc, som har leveret en helt fantastisk gris, til hele mit hold her på Lyst, som bare virkelig har knoklet på det seneste år. Det viser, hvor meget vi kan, hvis bare vi samarbejder” siger en stolt Daniel McBurnie, køkkenchef hos restaurant Lyst.
’Årets Ret med Gris’ afholdes for ottende gang af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. I år blev afviklingen af konkurrencen dog noget anderledes på grund af corona. I stedet for at afholde konkurrencen på en given lokalitet over én dag, har juryen i år rejst rundt og smagt på de fem nomineredes retter med gris i deres egne køkkener, efterfølgende har juryen voteret og her til aften blev den endelige vinder udråbt via en digital livestreaming fra Axelborg i København.
’Årets Ret med Gris’ er dog ikke den eneste pris, som er blevet uddelt. Landbrug og Fødevarer er nemlig gået sammen med spiseguiden Whiteguide, der til aftenens prisuddeling lancerede deres 2021-udgave af spiseguiden. Sammen uddelte Whiteguide og Landbrug & Fødevarer også prisen ’Årets Smag for Skillingen’ til en restaurant, der præsterer på højeste niveau med priser, hvor alle kan være med. Her blev det restaurant Tolv i København der løb af med prisen.
Se videoen om den ret Daniel McBurnie vandt med ovenfor.
Med sin unikke ret af krogmodnet grisenakke stegt og glaseret i grillet gris og citroner vandt Falsled Kro fra Millinge på Fyn Årets ret med Gris 2019.
Det var en meget glad og overrasket køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 30.000 kr. fra Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingsleder for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.
For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde:
“Jeg er helt utrolig glad. Vores efterår er præget af mange konkurrencer, så jeg har deltaget i mange den seneste tid. Og havde slet ikke forventet at vinde i dag, så det er jeg rigtig glad for lykkes,” siger Kasper Hasse, der er køkkenchef på Falsled Kro, og fortsætter:
“Vores ret er en meget spændende ret, så måske vi ender med at tage den med på kortet. Det er ren sydfynsk madglæde og lokalproduceret. Det betyder meget for os og for smagen, vi præsenterer for vores gæster.”
Med sin unikke ret af Lyø revelsben med pandekager, grannåle og tranebær vandt Restaurant BARR fra København ‘Årets ret med gris 2018’.
Det var en tydeligt overrasket og lettere rørt køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 30.000 kr. fra Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingsleder for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.
For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde:
“Jeg er helt utrolig glad og meget, meget stolt. Det er jeg især, fordi det er en gammel egnsret, som vi har piftet lidt op. Retten er en hyldest til en særlig egn, nemlig Lyø, og den er en hyldest til gris,” siger Thorsten Schmidt, der er køkkenchef og medejer af Restaurant BARR.
I vinderretten forsøger han at vende nogle af grisens egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem:
“Rigtig mange af de retter, vi har på Restaurant BARR, er en skøn blanding af tradition, humor, godt håndværk og velsmag.”
Den rigtige ret vandt
Repræsentant for dommerpanelet, Bo Bech fra Geist, var ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af ‘Årets ret med gris’, der er fundet:
“Vinderretten er en ret, der ikke mangler noget, og som er lystig, legesyg og gennemført. Den er både skarp og smuk – og så er den et helt måltid i sig selv.”
På en flot andenplads kom Restaurant Vollmers fra Malmø, der med en ret af lavtempereret, grillet gris fra Olingegård vandt 15.000 kr.
Tredjepladsen og præmien på 5.000 kr. gik til Falsled Kro fra Fyn, der havde kreeret en ret med grillet kappe af gris med karamelliseret løg.
‘Årets ret med gris’ afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Det er sjette gang, konkurrencen finder sted i Landbrug & Fødevarer-regi.
Med sin unikke ret af haler fra frilandsgris, solsikker, løgbouillon & hasselnødder, vandt Tommy Friis fra Hotel & Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg ved Langå ‘Årets ret med Gris 2017’.
Foto: Peter Prik Larsen
Rørt og stolt vinder
Det var en tydeligt overrasket og lettere rørt køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 30.000 kr. fra direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen. For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde: “Det er helt vildt, det her! Faktisk troede jeg, at det var løgn, da de råbte os op. Vi har været maksimalt presset hele dagen igennem og lige op til aflevering, så jeg er ekstremt glad lige nu,” siger Tommy Friis.
En kombination af gourmet og god, gammeldags husmandskost
I vinderretten forsøger Tommy Friis at vende nogle af grisens egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem: “Man kan lave mange spændende retter med gris – også nogle hvor smagen ikke altid er lige i skabet. Hjemme har vi et ret traditionelt publikum, så der er ingen tvivl om, at vores retter for det første skal smage godt. Først derefter tænker vi på, at vi også gerne skal lave en smuk ret, for det visuelle betyder virkelig meget, når du er ude at spise. Med retten i dag har vi forsøgt at kombinere gourmet med god, gammeldags husmandskost. Og det er vist lykkes ganske godt,” siger han.
Den rigtige ret vandt
Repræsentant for dommerpanelet, Svend Rasmussen, var ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af ‘Årets ret med gris’, der er fundet: “Fru Larsens ret var uden tvivl den flotteste ret, vi er blevet præsenteret for i dag. De har leveret en smuk ret med solsikker – både i blomst og i afblomstret form. Der er én bærende idé med retten, og her er det halen, der så at sige binde retten sammen. Man siger, at ’less is more’, og I har med retten bevist, at det enkle i dag var ’more than enough’ til at vinde det hele,” siger Svend Rasmussen.
Anden- og tredjeplads til Basalt og formel B
På en flot andenplads kom Restaurant Basalt fra København, der med en ret af krogmodnet bryst af gris glaseret over bål med fermenteret langpeber og en puré på brændte, søde løg vandt 15.000 kr. Tredjepladsen og præmien på 5.000 kr. gik til formel B., ligeledes fra København, der havde kreeret en ret med modnet, økologisk bryst af gris med dehydrerede rødbeder, tørrede, sorte oliven, danske brombær, puré på fermenteret hvidløg og sauce på rødbedereduktion tilsmagt med lakridsrod.
Årets ret med Gris afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Det er fjerde gang, konkurrencen finder sted i Landbrug & Fødevarer-regi.
Der er mange, der kan være kokke, og så er der talenter..., sagde Francis Cardenau fra Restaurant Sommelier, før han var med til at kåre køkkenchefen Brian Mark og hans hold fra Søllerød Kro i Holte som vindere af Årets ret med Gris 2016. Det skete mandag på Hotel og Restaurantskolen i Valby, hvor Brian Mark og hold modtog førstepræmien på 30.000 kr.
Andenpladsen gik til Tommy Friis fra Hotel og Restaurant Fru Larsen fra Laurbjerg med en ret bestående af: Dansk frilandsgris, bryst og spareribs med aromatiske urter, rødbede, solbær og ramsløg, mens vinderen på tredjepladsen blev krofatter Per Hallundbæk fra Falsled Kro i Millinge. Her bestod retten af: Nakke med røget marv, spidskål og svampe. Ud over æren får andenpladsen en check på 15.000 kr. og tredjepladsen 5.000 kr.
Snitten i centrum
Vinderretten bestod af stegt snitte fra slagtegris med artiskok, tørret hjerte og sauce på karamelliserede nøgleben og haler, og der er visioner bag retten. "Snitten var et stykke kød, som man købte hos slagteren i gamle dage og spiste til sin søndagsfrokost. Vi vil gerne have fokus på andre kødstykker, som ikke bare er mørbrad og filet. Der er masser af smag og konsistens i snitten, og så er det også samtidig et sundt stykke kød," fortæller køkkenchefen Brian Mark.
Skal inspirere flere til at tilberede måltider med gris
Det er Landbrug & Fødevarer, som står bag konkurrencen, som landets topkokke har været nomineret til. "Vi håber, at dagens kåring af årets ret med gris kan være med til at inspirere flere til selv at tilberede flere måltider med gris. Vi kan se, at særligt unge mellem 20-29 år spiser mindre grisekød. Det er ærgerligt, for retter med gris kan i stor stil varieres til lækre menuer. Mange tror fejlagtigt, at retter med gris er fed mad. Det er ikke tilfældet," siger Mette Jasper Gammicchia, markedsudviklingschef i Landbrug & Fødevarer og fortsætter: "Vi vil gerne inspirere til, at kokkene og forbrugerne ser mulighederne i dansk gris som råvare og tør prøve nye retter af høj gastronomisk kvalitet."
14 restauranter dystede
Følgende restauranter deltog i kokkekonkurrencen: Restaurant Søren K, Restaurant Paustian, Restaurant Ravelinen, Bistro Boheme, Søllerød kro, The Balcony, Restaurant Babette, Restaurant Knapp, Restaurant Substans, Treetop Restauranten, Hotel og Restaurant Fru Larsen, Falsled Kro, Restaurant Gastromé og Restaurant Hjemme.
Bag Årets ret med gris står Landbrug & Fødevarer samt Norma og Frode S. Jacobsens Fond.
Og vinderne blev:
-
Plads Henne Kirkeby Kro, Henne: Modnet nakke, grillet og glaseret. Østers, muslinger, kål, Shanghai dumpling, xian long bau fyldt med grisehale og bouillon.
-
Plads Restaurant Lieffroy, Odense: Langtidsstegt bryst. Grillet hjertesalat med vinaigrette, røget spæk og revet Gnalling. Krydret pølse med grisetæer og løg. Sauce med vadouvan, asier, hasselnød, stegte bløde løg, hvide bønner og confitteret citron.
-
Plads Fru Larsen, Langå: Stegt grisehale med puffede flæskesvær og bagte lilla rødder. Syltede tyttebær og peberrodscreme. Urteinficeret grisesky med citronverbena og røget marv.
At grisen hører hjemme i den højere gastronomi blev tydeligt i dag. Men sådan har det ikke altid været, sagde konkurrencens konferencier Bo Jacobsen, som ved overrækkelsen på Hotel- og Restaurantskolen fortalte, hvordan gris i mange år var overset på landets toprestauranter.
Årets ret med gris bidrager til at sætte fokus på grisens kulinariske kvaliteter. Og kigger vi på interessen for konkurrencen i den gastronomiske verden, så er grisen godt på vej. Således var det blandt andre toneangivende restauranter som Henne Kirkeby Kro, Falsled Kro, Kiin Kiin og 1. Th., der konkurrerede.
Sidste år så vi mange trøfler i de udvalgte retter. I år er havet stærkt repræsenteret med retter, hvor gris er flankeret af muslinger, østers og kaviar. Kål er også genganger i retterne. Og bryst lader til at være blandt favoritudskæringerne.
Bag Årets ret med gris står Landbrug & Fødevarer samt Norma og Frode S. Jacobsens Fond.
Med sin unikke ret af krogmodnet dansk højreb af gris, stegt i hø, og serveret med trøffel-chimichurri med fem forskellige krydderier, sauteret skorzonerrod og drysset med svampen sort dødstrompet, vandt John Kofod fra Sortebro Kro årets ret med Gris.
Det var en tydeligt rørt køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 40.000 kr. fra den nyudnævnte adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup
For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde.
- Det er helt vildt det her. Jeg tror slet ikke, det er gået op for os endnu, at vi har vundet. Jeg havde bare tænkt dagen som en hyggelig dag, hvor man fik set nogle kollegaer fra hele landet, og så vinder vi. Det betyder så meget for os. Vi er jo bare en lille restaurant fra provinsen, så jeg er meget stolt og meget glad, siger John Kofod.
I vinderretten forsøger han at vende nogle af grisekødets egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem.
- Man kan mene, grisekød har nogle begrænsninger, men det handler om, at vende det man kunne kalde begrænsninger om til styrker. I min ret har jeg for eksempel krogmodnet gris i 20 dage. Ligesom man ville gøre med oksekød. Det giver en helt ny smag til kødet og du kan bruge det på en ny måde, forklarer John Kofod. Der har valgt at bruge lokalproduceret dansk gris til sin ret.
Den rigtige ret vandt
Lederne af det store dommerpanel, chefkok Jakob de Neergaard var ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af Årets ret med Gris, man har fundet.
- Sortebro Kros ret var den bedst tilberedte gris med den bedste smag, det er der ingen tvivl om, men det er ikke kun derfor, de vinder. Det er fordi at grisekødet sammen med tilbehøret fik retten til at gå op i en højere enhed. Man spiste den og tænkte, sådan skal en ret bygges op. Derfor er det fuldt fortjent, at Sortebro Kro vinder, siger Jakob de Neergaard.
På en flot andenplads kom Brian Mark Hansen fra Søllerød kro, der med sin ret med gris med det positive navn ”Søllerød Kro’s gladeste gris” vandt 15.000 kr. Tredjepladsen og præmien på 5000 kr. gik til duoen Marc og Mark fra restaurant Geist, der havde kreeret en ret med sprøde artiskokker med pattegris og sort trøffel.
Årets ret med Gris afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond, og det var anden gang konkurrencen finder sted. Forinden var i 2011, hvor Nicolai Nørregaard fra Kadeau løb med sejren.
Nicolai Nørregaard og Kadeau var også nomineret, men sejren gik til den fynske restaurant Sortebro Kro.
Med sin unikke ret af bryst og rødbeder - hybenrose og hø - visne & tørrede urter - sauce på grisehaler, bornholmsk øl og most med røget marv og brunet smør vandt Nicolai Nørregaard fra Kadeau Årets ret med Gris.
På 2. pladsen kom Rasmus Grønbech fra Grønbech & Churchill med stegt og glaseret bryst med bagt knoldselleri og bagte citroner.
På 3. pladsen kom Esben Krogh fra Fakkelgaarden med kam i sønderjysk landskinke med skank, kæber, skum på surkål og sauce med frugt eddike.