Nytænkning og faglighed i særklasse: Slagterprisen fejrer 20 år

Landbrug & Fødevarer uddeler i år Slagterprisen for 20. gang. Prisen har gennem årene hædret faglighed og nytænkning i branchen. Og med en rivende udvikling i slagterfaget, er prisen stadig højaktuel.

Slagterprisen 20 år

 

Tilbage i år 2000 så verden markant anderledes ud. Smartphones var endnu ikke opfundet og internettet var så småt ved at finde fodfæste i de fleste husholdninger. Selvom dette synes lang tid siden, var Slagterprisen allerede på forkant med nutidens tendenser. Danske Slagterier etablerede nemlig Slagterprisen i år 2000. Dette for at nytænke faget og fejre de ildsjæle, som formåede – og stadig den dag i dag – formår at løfte hele branchen. Og selvom ordet innovation endnu ikke var på alles læber, er det tydeligt at se fra tidens arkiver, at det netop var på spil.

Allerede før digitaliseringen var slagterfaget og prisen med til at definere, hvad fremtiden kræver af slagtere. Ved oprettelsen af Slagterprisen blev der kåret to vindere; en i kategorien ’Faglighed’ og en i kategorien ’Nytænkning’ – og både privatslagtere og supermarkeder kunne indstilles.  

Kompromisløs faglighed sikrer ny nominering 11 år efter sejr

I år 2006 blev de to kategorier slået sammen til én. For at løbe med sejren som Danmarks bedste slagter, skal vinderen nu være knivskarp på kvalitet og håndværk – og samtidig innovativ og nytænkende for at kunne videreudvikle slagterfaget, så det følger med tidens tendenser.  

For det handler nemlig om kvalitet og nytænkning for at overleve. Noget den tidligere Slagterprisvinder Henrik Christiansen ved lidt om. I 2008 vinder Fanøslagteren Slagterprisen og i et interview fra den gang fremgår det, hvordan Henrik Christiansen den gang dyrkede håndværket og produktudviklingen. For Slagter Christiansen er det nemlig vigtigt at give kunderne den bedste oplevelse og de bedste produkter – og det kommer til udtryk i håndværket. Slagter Christiansens faglighed gør sig stadig gældende i dag. For Slagter Christensen er nemlig nomineret til Slagterprisen igen i år. Og det skyldes i høj grad hans kompromisløse faglighed; han bestræber sig altid på at levere den bedste kvalitet.

I 2015 splittede prisen sig igen op i to kategorier – og der bliver således kåret en vinder i kategorien ’Privatslagtere’ og en vinder i kategorien ’Slagtere i supermarkeder’. Og sådan er det stadig den dag i dag.

En sejr kan veksles til 1 millioner kroner i øget omsætning

At vinde Slagterprisen og dermed branchens respekt og blåstempling stiver ikke kun slagternes egen selvtillid af. Det kan slagtermester Palle Christensen fra Slagter Frimann, der i 2017 vandt Slagterprisen, gå med på. Som vinder af titlen ”Danmarks bedste Privatslagter” steg butikkens salg med 7 %, og det er en ændring, der kan mærkes på bundlinjen. Ifølge faglærer på ZBC og mangeårigt jurymedlem Christian Friis, medfører prisen en øget omsætning på cirka en million kroner i årlig omsætning. Den øgede omsætning kan forklares med kundernes nysgerrighed og villighed til både at transportere sig længere og betale mere for at få de ypperste slagtervarer med hjem.  

20 år på bagen – men stadig højaktuel

I dag står slagterfaget over for en ny mission. Slagterfaget breder sig ud over hele dagen og det store spørgsmål er; hvordan ser fremtidens slagtere ud?  For det handler ikke længere om den perfekt skårede kotelet, men om det fulde måltid – helhedsoplevelsen. Det handler om at udvise kreativitet med kødets anvendelse og tilgodese kundernes eksperimentelle tilgang til madlavningen. Og det er lige her Slagterprisen har sin fortsatte relevans. For med forbrugernes nye krav, er det nødvendigt, at slagtere landet over højner deres niveau og forbliver relevante for kunderne – og de allerdygtigste kan fortsat se frem til at modtage Slagterprisen for deres indsats.