4 ud af 10: Slankeidealer dikterer vores kost

En ny sundhedsundersøgelse viser, at 41 pct. har været på en slankekur eller reguleret deres kost i en bestemt retning inden for det seneste år. Det er en foruroligende tendens, siger ernæringsekspert.


5 facts om kød og kræft

Forarbejdet kød sættes i skammekrogen i efterårets WHO-rapport, men billedet er mere nuanceret end som så. Bliv klog på hvad der er op og ned i den historie.


79 mio. læsere: Dansker blogger om madspild på Huffington Post

Selina Juul fra Stop Spild Af Mad får nu en fast blog om madspild og grøn omstilling på The Huffington Post. Det bliver et udstillingsvindue for danske madspildsløsninger, siger hun.


Vinderen af Årets Ret med Gris blev Henne Kirkeby Kro, Henne, med retten: Modnet svinenakke, grillet og glaseret. Østers, muslinger, kål, Shanghai dumpling, xian long bau fyldt med grisehale og bouillon.

Her er årets bedste retter

13 top-restauranter dystede på bedste ret med gris. Se vinderne og læs om årets tendenser i den højere gastronomi.


1. Plads  Henne Kirkeby Kro, Henne: Modnet svinenakke, grillet og glaseret. Østers, muslinger, kål, Shanghai dumpling, xian long bau fyldt med grisehale og bouillon.

Årets ret med gris

10 dommere fra gastronomiens verdens var på hård prøve, da de stod over for 13 unikke smagsindtryk i Årets ret med gris.


”Amerikanerkæde kunne inspirere til at håndtere mælkekrisen”

Eksperter roser Rema 1000 og Dagrofas støtte til danske mælkebønder, men peger på, at de og alle andre i Danmark kunne have gavn af at reagere, inden krisen lander. Whole Foods Market i USA kunne være forbilledet.


Økologisk kanin

Avlere, grossister og kokke går i samråd for at få mere kanin på danske tallerkener

Fagfolk fra alle dele af den danske gastronomi- og fødevarebranche mødtes torsdag for at sætte fokus på dansk økologisk kanins mange kvaliteter og undersøge, hvordan man fremmer samhandel af kaninkød i Danmark.


Blomkål taber markedsandele

Blomkål har et image som værende lidt gammeldags. Det er en af årsagerne til et faldende forbrug i Europa.


Brug for flere kvalificerede ernæringseksperter i medierne

Det er altid de samme eksperter, der udtaler sig om ernæring og sundhed i pressen. Der er brug for et større udvalg af veluddannede, medievante eksperter, lyder kritikken.


Danske unge har kartoffelfrygt

Særligt unge mennesker mener ikke, at kartofler hører hjemme i en sund kost. Synd og skam mener ernæringseksperter, der skyder skylden på selvbestaltede kostrådgivere og en forfejlet kulhydratsforskrækkelse.


Der er plads til smør i den daglige kost

Lidt smør på brødet er helt OK, hvis du er sund og rask. Det konkluderer ny dansk forskning, der påviser, at smør ikke kun øger ’det dårlige’, men også ’det gode’ kolesterol i blodet.


DTU-chef: Helhedsvurderinger af fødevarer er vigtige i fremtidens Danmark

Helhedsvurderinger af fordele og ulemper ved fødevarer vil fylde meget i offentligheden fremover, mener Anette Schnipper, der er ny afdelingsleder på DTU Fødevareinstituttet.


Dyr og svampe nedsætter forbruget af pesticider i væksthuse

Sprøjtemidler er blevet udskiftet med biologisk bekæmpelse igennem mange år i de danske væksthuse, men selvom Danmark er foregangsland på området, mangler det store gennembrud på friland stadig, hvilket ifølge eksperter vil kunne have flere gevinster for landbruget.


Fede mejeriprodukter på vej frem i USA

Ny forskning, der viser, at mælkefedt har sunde egenskaber, har medvirket til en stigende interesse for fede mejeriprodukter i USA.


Fedtrenæssance: Vi har igen fået smag for smør og fløde

Efter et årti i kulden har smør og fløde kæmpet sig tilbage til vores hjerter - godt hjulpet på vej af Price/Blomsterberg-effekten og LCHF-kure. Fødevarestyrelsen advarer danskerne mod at spise mere mættet fedt.


Figensorter til danske forhold

Figener er nemme planter og kan dyrkes, hvor der er lunt. Westergaards Planteskole har testet en række figensorter i plasttunnel og på friland.


Flere forbrugere klikker sig frem til aftensmaden

Dagligvareportaler oplever en kæmpe vækst i antallet af forbrugerne, der køber deres dagligvarer på nettet. Livsstilsekspert mener dog, at væksten vil flade ud i nær fremtid.


Flere foretrækker fast food frem for hjemmesmurt madpakke

Danskerne smører 12,7 mio. madpakker hver uge, hvor det er især børnefamilier med skolebørn, som er flittige med smørekniven, viser ny undersøgelse. Fast food er dog på vej ind i fleres frokostvaner.


Flere resistente bakterier i udenlandsk kød

I et europæisk perspektiv er den danske antibiotikadebat overdreven, mener flere eksperter og peger på, at risikoen for at blive smittet af resistente bakterier er højere, når man spiser udenlandsk kød.


Fødevaretrends fra New York: De vil have bønderne tilbage

MADTRENDS - Kan det friste med kamel-mælk, hindbær-eddikesodavand eller noget med tequila?


Fokus Fødevarer 2.0

Det elektroniske udbudsværktøj er tilbage i en ny og opdateret version. Drømmen er, at Fokus Fødevarer vokser endnu mere. Skal du med ombord?


Fokus Fødevarer 2.0 – up to date i nyt look

Nu er det elektroniske udbudsværktøj Fokus Fødevarer tilbage i en ny og opdateret, elektronisk version.


Forbrugerne: Kylling er sundere end rugbrød

Gang på gang viser analyser af de danske forbrugere, at de især elsker kylling, fordi det er sundt. Men hvad så hvis vi sammenligner kylling med andre rigtig sunde fødevarer? Så vurderes kylling faktisk også sundere end flere af dem.


Forsker: Antallet af aflivede jerseykalve kan halveres på fem år

Over 30.000 jerseykalve bliver aflivet om året i danske landbrug, fordi de ikke har nogen nytteværdi, men to metoder er ved at være så udviklede, at de ifølge en forsker kan halvere tallet på fem år.


Genganger bag årets Grand Cru gulerod

Flemming Risegaard, Fårevejle, er for syvende gang kåret som producent af Lammefjordens bedste gulerod.


Glade vindere på årets Food Contest

Drikkeklar hindbærsaft, frisk rosmarin, frugtvin og druevin var blandt de danske vindere i årets Food Contest.


Glæd dig til 2016

2016 venter forude, og Landbrug & Fødevarer er klar med ny viden og sprøde events for dig, der arbejder professionelt med mad.


God æblehøst i sigte og håb om gode priser

Efter årets frugtprognosekonference er der håb om gode priser på æbler. Jokeren kan blive den store polske høst.


Hæder til ildsjæle på Landbrug & Fødevarers øko-dag

Årets økologiske højdespringere tildeles konsulenter, der fremmer økologien.


Her er 5 populære madblogs

Hvem er de største madbloggere? Foodculture.dk har spurgt madbloggere og iagttagere fra bloggerverdenen om, hvem de vil pege på. Se hvad vi fandt frem til.


Her er branchens bedste

Vi hædrer landets fremmeste slagter, frugt- og grøntansvarlig og kantineleder. Se, hvem der er nomineret til de store priser i 2015.


Historisk lave mejeripriser rammer landmænd hårdt

Lave mælkepriser, der ifølge nye tal fra FAO har været faldende siden starten af 2014, betyder underskud hos de danske mælkeproducenter. Trods den historisk dystre situation tror eksperter på fremtiden for dansk mælkeproduktion.


Hvad sker der, når kineserne genvinder tilliden til deres mad?

Danske fødevarevirksomheder sælger sig selv på troværdighed og fødevaresikkerhed i Kina. Men hvad sker der, når de kinesiske forbrugere genvinder tilliden til de kinesiske myndigheder? Det vil ikke svække dansk eksport, mener Landbrug & Fødevarer.


Hvor er landets bedste Kantine?

Rigtig mange gode kantiner var indstillet, og nu er de fire nominerede til Kantineprisen 2015 fundet.


Kantinegæstens stemme

Vi har lyttet til de danske kantinegæster. Se her, hvordan de fordeler sig i 3 segmenter - og få indblik i de tendenser din kantine skal fange, hvis du vil ramme morgendagens gæster.


Karolines Køkken: Slap af i køkkenet, det er jo bare mad

Madbilleder på sociale medier tegner et glansbillede af vores madvaner, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken. Hverdagskøkkenet må ikke blive en styling-konkurrence, siger hun.


Kød er en naturlig del af en balanceret kost

WHO har offentliggjort en ny rapport, der beskriver relationerne mellem indtag af rødt kød og udvikling af kræft.


Kylling slår rugbrødet i ny sundhedsanalyse

Det hvide, magre brystkød fra kyllinger er sundere end rugbrød og kartofler, vurderer danskerne i en ny sundhedsundersøgelse fra L&F. Kyllingens positive ry er velfortjent og lidt misforstået, siger kostekspert.


Lækre hindbær fra tunnel i oktober

I Danmark bliver der dyrket en halv snes hektar med hindbær i tunnel. Bærrene er flotte og kan høstes endnu.


Landets vigtigste dagligvarekæder gik catwalk på Axelborg

I denne uge har 14 dagligvarekæder besøgt Axelborg og præsenteret deres bud på Danmarks bedste frugt- og grøntafdeling, i håbet om at blive nomineret til Frugt- og grøntprisen 2015.


Løghøsten i Europa bliver mindre

Nogle lande i Europa har haft varme og tørke, andre kulde og regn. Det betyder, at løghøsten 2015/2016 bliver mindre end normalt.


Måltidskasser giver mindre madspild

En kasse med råvarer og tilbehør leveret ved døren kan være med til at mindske madspildet, viser erfaringerne.


Madspild skal forvandles til nye produkter

Ny tørreteknik skal hjælpe med at omdanne frasorterede produkter til lækkerier til gavn for fødevareindustrien.


Mere øko-ost til danskerne

Flere varianter og discountkædernes øko-fokus har øget salget af gul, økologisk ost på det danske marked.


Myter om æg preller af på unge

Unge mellem 18-29 år øger deres forbrug af æg. De søger sunde og proteinrige alternativer, viser ny analyse. Se hvordan danskernes forbrug ser ud lige nu.


Nu dropper vi uddøende light

En ny undersøgelse viser, at danskerne ikke vil vælge lightprodukter, hvis de skal leve sundere. Fremtidsforsker mener, at light er døende.


Ny rapport fjerner nu loft for fedt og kolesterol

Der er ingen grund til at skære ned på fedtet. Det konkluderer ny rapport.


Foto: Colourbox

Økologien stormer frem i landets storkøkkener

Der blev brugt langt flere økologiske råvarer i landets storkøkkener, restauranter og cateringvirksomheder i 2014 end året før. Salget er steget med en tredjedel viser helt nye foodservicetal fra Danmarks Statistik.


Økologisk Landsforening, Stine Christensen/Skovdal foto

På vej til det økologiske spisemærke?

Bruger I økologiske fødevarer i køkkenet, og vil I gerne fortælle jeres gæster og kunder om det? Så er det Økologiske Spisemærke noget for jer.


Pæn høst af økologisk frugt i år

I Danmark er der en forholdsvis pæn høst af økologiske æbler i år. På EU-plan er øko-æblehøsten mindre end sidste år.


Parløb med erhvervslivet sikrer succes til fødevareuddannelser

Lav arbejdsløshed og et tæt samarbejde med erhvervslivet lokker et stigende antal unge til fødevareuddannelser. Men universiteterne så gerne, at endnu flere havde interesse for uddannelserne.


Proteintrend

18-29-årige er særlig glade for proteiner i kosten sammenlignet med øvrige aldersgrupper, viser en undersøgelse.


Rå mælk til madeksperterne

Rå mælk indgår i både forret og dessert, når superligaen indenfor dansk gastronomi mødes ved en gallamiddag og kårer Årets Ret.


Rapport advarer om salmonella i udlandet

Har du styr på din køkkenhygiejne, så behøver du ikke at være bange for salmonella. Den store synder er udlandet. 3 populære feriedestinationer står alene for 39 % af de udenlandske tilfælde.


R.I.P.: Sund fastfood afliver frituren

Den traditionelle grillbar er døende, mens markedet for sund kvalitets-fastfood vokser. Hurtig mad er ikke længere forbundet med dårlig mad, mener ekspert. I 7-Eleven har det ført til en helt ny kategori af retter.


Shorts og gummistøvler er pakket til Food Festival

En skøn trio bestående af Dansk Kylling, Den Magiske Gris og Danske Æg drager den 6.-8. september mod Århus, for at deltage i Food Festival. Weekenden bliver spækket med fede aktiviteter – nedenfor byder vi på en smagsprøve.


Skrot madpakken: Skolemad er fremtiden

Madpakker hører fortiden til, lyder det fra Anne-Birgitte Agger, direktør i Københavns Madhus. Hun undrer sig over modstanden og mener, at et ja til skolemad også er at tage forældreansvar.


Sommervarmen sætter pres på klimaanlæg i svinestalden

Klimaanlæg og kolde brusebade køler de danske svin ned, når temperaturen går op. Svin kan nemlig ikke svede og bliver stressede i sommervarmen. Det stiller store krav til et ordentligt indeklima i stalden.


Store Smagedag

Køkkenerne i hele landet åbnede skyr, hytteost og fløde - og fejrede smagen af det gode. Marie fra Landbrug & Fødevarer var med på første række.


Tillykke til BDO kantine/Cheval Blanc, der vandt Store Smagedagsprisen. Med ryggen til ses Julie Karoline Brogaard og til højre Liselotte Kira Gregers Andersen – begge fra Cheval Blanc. Foto: Carsten Andersen

Store Smagedagsprisen 2015

Vinderen af årets pris blev fundet i en ukendt parkeringskælder i Aarhus.


Sundeste mødeservering 2015

Juryen har kåret Liselotte Kira Gregers Andersen, kantinen hos BDO Aarhus, som vinder af ’sundeste mødeservering 2015’ i en af Store Smagedags konkurrencer.


Sundhedsdebat: Forskere uenige om light

Er light sundt? Feder det ligefrem?. Forskningen peger i forskellige retninger. Per Bendix Jeppesen, forskningsleder på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet giver her et indblik i forskningen på området.


Sundhedsparadoks: Gamle Ole er bange for fedt men ikke for ost

De ældre generationer har mere tillid til ostens sunde egenskaber, end de yngre, viser nye tal fra L&F. Det kan skyldes stædighed og en nydelseskultur hos de ældre, mener eksperter.


Talende grønsager øger salget

Takket være en japansk opfindelse taler grønsagerne direkte til forbrugerne i butikken med avlerens egen stemme.


Tillykke til branchens allerbedste

Danmarks bedste kantineleder, slagtere og frugt- og grøntansvarlige blev fejret på Landbrug & Fødevarers store fødevaredag. Se de glade vindere fra 2015.


Udbud er blevet nemmere

Der er lys forude. Det elektroniske udbudsværktøj ’Fokus Fødevarer’ er tilbage i en ny og opdateret version.


Fermentering - et våbenkapløb

Færingerne har skærpekød kært. Svenskerne er vilde med surströmning. Og i Danmark er spegepølsen vores darling. Læs om tidens store trend og mød en sand ekspert.


Vil du være Økologisk Food Fighter i 2016?

Landbrug & Fødevarer udfordrer de dygtigste elever til at slås for økologien og den faglige stolthed. Er du slagter, kok, ernæringsassistent/cater og professionsbachelor i ernæring og sundhed/Global Nutrition and Health, så grib chancen for en unik oplevelse nu.


Vi vil gerne spise mindre fedt og salt

Ny befolkningsundersøgelse fra L&F viser, at danskerne ønsker at skære ned på både fedt og salt, skriver analytiker Malika Buhr Pedersen. Lysten til protein er stigende.


WHO offentliggør rapport om kød og cancer

Der er en forventet sammenhæng mellem indtag af kød og udvikling af tarmkræft, viser en WHO-rapport, der bliver offentliggjort senere denne måned.