Der er plads til smør i den daglige kost

Lidt smør på brødet er helt OK, hvis du er sund og rask. Det konkluderer ny dansk forskning, der påviser, at smør ikke kun øger ’det dårlige’, men også ’det gode’ kolesterol i blodet.

Det er velkendt, at smør hæver kolesterolniveauet i blodet, og derfor har sundhedsprofessionelle længe set skævt til smørret. Det har imidlertid aldrig været belyst, om et moderat indtag af smør er skadeligt for normale, sunde mennesker. Det har forskere fra Københavns Universitet nu undersøgt, og resultatet er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition. Heri konkluderer de blandt andet, at ’et moderat indtag af smør kan betragtes som en del af den daglige kost for den del af befolkningen, der har et normalt kolesteroltal’. Samtidig pointeres det, at ’mennesker med forhøjet kolesteroltal bør spise et minimum af smør’. Det er i denne sammenhæng vigtigt at fremhæve, at der findes to meget forskellige typer kolesterol. Det ’dårlige’ LDL-kolesterol, der kan føre til åreforkalkning, og det ’gode’ HDL-kolesterol, der kan beskytte mod hjerte-karsygdomme. Forskningsprojektet viser, at et moderat indtag af smør hæver niveauet for både det dårlige og det gode kolesterol. Det skriver mejeri.lf.dk.

Boller med smør
Projektet fra Københavns Universitet er baseret på et såkaldt interventionsforsøg med 47 raske deltagere. I løbet af de 12 uger, forsøget strakte sig over, fik deltagerne jævnligt taget blodprøver for blandt andet at registrere ændringer i kolesteroltallet. De første 14 dage indtog deltagerne deres normale kost. Herefter fulgte to gange fem uger — afbrudt af en udvaskningsperiode, hvor de sammen med deres normale kost skulle spise en bolle bagt med smør i den ene periode og en bolle bagt med olivenolie i den anden periode. Indholdet af fedtstof var afbalanceret med deltagernes energiforbrug, vægt, m.m. Ved et middel energiforbrug var der tale om 16,6 g smør og 13,3 g olivenolie om dagen. Blodprøver viste, at bollen bagt med smør hævede det samlede kolesteroltal og indholdet af LDL-kolesterol (det dårlige) i forhold til olivenolie-bollen og normalkost. Men som en positiv effekt resulterede smørret også i et højere indhold af HDL-kolesterol (det gode) i forhold til perioden, hvor deltagerne spiste deres normale kost.

Smør er ikke farligt for de fleste
Hos Landbrug & Fødevarer hilser ernæringschef Merete Myrup Christensen resultaterne velkommen. ”Jeg er glad for, at undersøgelsen efterviser, at det er helt OK for almindelige, raske mennesker at spise smør i mindre mængder. Omvendt skal syge mennesker jo altid passe på, hvad de spiser. Undersøgelsen konkluderer, at der er plads til smør i en almindelig kost,” siger hun.

Fakta om projektet

Bag forskningsprojektet: Er der plads til smør i en sund kost? står Ph.d. stipendiat Sara Engel og lektor Tine Tholstrup fra Klinisk og forebyggende ernæring på Københavns Universitet. Projektet er støttet af Mejeribrugets ForskningsFond.

Mere smør...

Det er ikke kun på forskningsområdet, at smørret får et skulderklap. Også i den ’virkelige verden’ er smør — og mælkefedt i øvrigt — på vej til et bedre image. I en undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Mejeriforeningen i foråret 2015 svarer 30 pct. af de adspurgte, at man skal undgå fede fødevarer. I 2009 var tallet oppe på 51 pct. ”Det er vigtigere, at maden smager godt, end at den er sund,” siger 23 pct. i undersøgelsen. I 2009 var det 17 pct. ”Det er positivt, at folk har fået et mere nuanceret syn på maden, og at fedtforskrækkelsen er drevet over,” siger ernæringschef i Landbrug & Fødevarer Merete Myrup Christensen, som samtidig understreger, at det er godt, at folk interesserer sig for deres sundhed, søger viden og bliver klogere.