Kylling slår rugbrødet i ny sundhedsanalyse

Det hvide, magre brystkød fra kyllinger er sundere end rugbrød og kartofler, vurderer danskerne i en ny sundhedsundersøgelse fra L&F. Kyllingens positive ry er velfortjent og lidt misforstået, siger kostekspert.

Hvis du vil være sund, så gå efter kylling.

Det er den verserende holdning i befolkningen viser en ny sundhedsundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, hvor danskerne er blevet bedt om at rangere forskellige fødevarer ud fra spørgsmålet:

”Hvilke af disse fødevarer vil du betegne som særligt sunde?”

Respondenterne placerer kylling langt højere på sundhedsskalaen end okse- og svinekød. Men særligt overraskende bliver kylling også betragtet som sundere end rugbrød, skyr, speltbrød og kartofler.

Kylling skiller sig ud ved, at knap 40 procent af respondenterne mener, at kylling i højere grad end andre kødtyper hjælper med at regulere vægten. Danskerne mener også, at kylling gør hjertet sundere og forbedrer fordøjelsen. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

Magert kød er et sundhedsparameter

”Kylling har et sundt image i denne tid, hvor der er meget fokus på kødets fedtindhold. At kødet er magert bliver betragtet som et sundhedsparameter,” siger seniorkonsulent Margit Dall Aaslyng fra Danish Meat Research Institute, Teknologisk Institut.

Hun har lavet to fokusgruppeinterview med studerende for at få sat ord på unges opfattelse af kylling. Unge er ifølge tal fra GfK Consumerscan nogle af de forbrugere, der køber allermest kylling.

Undersøgelsen, der i modsætning til sundhedsundersøgelsen fra Landbrug & Fødevarer ikke er repræsentativ, kan give en idé om, i hvilke situationer unge vælger kylling, og hvorfor de gør det.

LÆS OGSÅ på foodculture.dk Unge vil lave mad til hinanden

Alle kan lide kylling

”De unge nævner kylling, som noget alle kan lide. Det er noget, de gerne vil lave på kollegiet eller sammen med deres læsegruppe. Derfor er det interessant, at de til gengæld vil vælge en ret med oksekød, hvis de får bedsteforældrene på besøg,” siger Margit Dall Aaslyng.

I fokusgruppeundersøgelsen kommer det også frem, at kylling bliver opfattet som nemt at tilberede på en lækker måde. En ung mand siger for eksempel om kylling kontra bælgfrugter, at: ”Alle kan stege et stykke kød. Man kan godt fucke hummus op”.

Margit Dall Aaslyng påpeger, at det især pigerne vælger kylling frem for svinekød, fordi de betragter det som mere fedtfattigt:

”De ved ikke, at svinekød kan være ligeså magert.”

LÆS OGSÅ på foodculture.dk Forbrugere placerer gris ringe på sundhed

Diætist: Ja, kylling er sundt

Majbritt Engel, der er klinisk diætist og medejer af Kostklinikken Frk. Skrump i Hellerup, fastslår, at kylling langt hen ad vejen har fortjent sit sunde ry.

”Kylling indeholder meget protein, samtidig med at det har et lavt indhold af kalorier - derfor er det fuldt berettiget, når folk tænker, det er sundt.”

Hun forklarer, at slanketrenden i de seneste fem år har været, at vi skal spise flere proteiner. Hvor kulhydraterne blev anbefalet i slut 90’erne og start 00’erne, siger man nu, at man ikke taber sig af at spise mere rugbrød og havregryn.

Det skyldes blandt andet det internationale koststudie, Diogenes, hvor forskerne har fundet ud af, at protein virker bedre på vægtregulering end langsomme kulhydrater.

”Hvor vi før troede, at man skulle sørge for at få kalorier og mange fibre, ved vi nu, at der skal protein til at sætte gang i fedtforbrændingen,” siger Majbritt Engell.

LÆS OGSÅ på foodculture.dk 4 ud af 10: Slankeidealer dikterer vores kost

Forkert at hænge svinekød ud

Ifølge Majbrit Engel kan der dog være lige så stor forskel på kvaliteten af kyllingekød som ved alt andet kød, og når danskerne placerer kylling højere på sundhed end eksempelvis svinekød, er det en misforståelse: 

”Svinekød er meget udskældt, men hvis du spørger mig, skal det helt oppe på niveau med kylling, fordi udskæringer som svinemørbrad og skinke er så magert, som det kan være.”

Ikke behov for at markedsføre kylling som sundt

Hos Dansk Slagtefjerkræ er sektorchef Birthe Steenberg ikke overrasket over, at danskerne ser kylling som en af de sunde råvarer. Forbruget af kylling har længe været i vækst, fordi det er fedtfattigt og nemt at tilberede. Ifølge Birthe Steenberg har der derfor ikke været behov for at markedsføre sundhedsparameteret yderligere over for forbrugerne.

Brancheforeningen har til gengæld gjort en indsats for at gøre det lettere for forbrugerne at se, om de køber en dansk kylling, fordi tidligere undersøgelser fra Landbrug & Fødevarer har vist, at forbrugerne har svært ved at afkode oprindelseslandet på kyllingeprodukterne.

Sidste år lancerede Dansk Slagtefjerkræ derfor et rødt mærke, man kan navigere efter.

Branchen: Dansk kylling er kvalitet

”I dansk kyllingeproduktion har vi en høj grad af fødevaresikkerhed og en god dyrevelfærd. Det er vi stolte af, og vi vil gerne have, at forbrugerne også kan genkende vores produkter i supermarkedet, derfor er mærket en oplagt løsning,” siger Birthe Steenberg.

I detailhandlen går det godt med at få den danske kylling udbredt i køledisken, men det kniber stadig i ’food service’ branchen, siger Birthe Steenberg. Det vil derfor i de kommende år være et fokusområde for brancheforeningens at få restauranter og kantiner med på at vælge dansk kylling.

LÆS OGSÅ på foodculture.dk Detailgigant nedprioriterer dansk kylling i deres private labels

Sådan ser det røde mærke i detailhandlen ud

Populær kylling

Danskerens forbrug af fjerkrækød er stigende, og det skyldes primært et stigende forbrug af kylling.

Alle aldersgrupper har øget deres forbrug af kylling, men særligt forbrugere over 50 år og forbrugere under 29 år lægger oftere kylling i kurven. Forbruget af kylling er desuden højt i husstande med 1-2 personer uden børn.

Udskæringen 'brystfilet' forbindes oftest med sundhed. Hel kylling associeres ikke samme omfang med sundhed.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Dansk Kylling

Den danske kyllingebranche er gået sammen om et ’Dansk Kylling’ oprindelsesmærke til den danske detailhandel. For at få ’Dansk Kylling’ mærket skal kyllingerne være født, opvokset, slagtet og udskåret i Danmark. Kødet har ikke på noget tidspunkt været uden for landets grænser.

De fjerkrævirksomheder, der er med i ’Dansk Kylling’ mærket er:

 • HKScan/Rose Poultry
 • Danpo
 • De 5 Gårde
 • Himmerland Kylling
 • Rokkedahl Kylling
Kilde: Dansk Slagtefjerkræ

Sundhedsundersøgelse

Fisk, broccoli og spinat er topscorere, mens svine- og oksekød scorer lavt blandt danskerne.

Tallene bygger på en repræsentativ befolkningsundersøgelse i blandt 1.005 danskere, som Norstat har gennemført for Landbrug & Fødevarer i marts 2015. Her er der blandt andet blevet spurgt til generel sundhed, men også kategorier inden for kost og ernæring.

Svargiverne har blandt andet angivet, i hvilket omfang, de mener, at en række fødevarer kan karakteriseres som særligt sunde.

 • Fisk 88 pct.
 • Kylling 69 pct.
 • Rugbrød 59 pct.
 • Skyr 55 pct.
 • Speltbrød 30 pct.
 • Kartofler 27 pct.
 • Oksekød 25 pct.
 • Svinekød 14 pct.
Kilde: Landbrug & Fødevarer