Lækre hindbær fra tunnel i oktober

I Danmark bliver der dyrket en halv snes hektar med hindbær i tunnel. Bærrene er flotte og kan høstes endnu.

Bærsæsonen lakker mod enden for i år, men der er stadig flotte hindbær i tunnel hos nogle få avlere i Danmark. Det gælder blandt andet hos Jane Kocemba og Søren Østergaard i Kildebrønde Frugtplantage ved Greve syd for København. Det skriver gartnertidende.dk.

Parret dyrker en kvart hektar hindbær fordelt på seks tunneller. Det har de gjort siden 2007, så de kan sælge friske bær i gårdbutikken, indtil frosten kommer. Ved beskyttet dyrkning i tunnel minimerer de risikoen for angreb af gråskimmel i bærrene.

- Hindbærrene giver stadig rigtig godt her i oktober. Det er dejligt at kunne fortsætte med flotte hindbær, når jordbærsæsonen er slut, fortæller Søren Østergaard, der i år sluttede høsten i fire hektar tunneljordbær den 28. august, 14 dage senere end normalt.


Hindbærplanter i tunnel dyrkes i 10 liters potter med to dryp i hver potte, der er placeret på trælægter af hensyn til dræningen. Hindbær tåler hverken overvanding eller udtørring. Foto: Annemarie Bisgaard.

Nye planter hvert år
Søren Østergaard køber nye hindbærplanter hvert år, så der ikke er problemer med hverken overvintring eller sygdomme og skadedyr.

Planterne kommer hjem i to liters potter med to skud pr. potte. Skuddene er et par meter lange – de såkaldte longcane planter.

- Vi potter selv planterne op i 10 liters potter, og derefter sætter vi tre potter pr. løbende meter ud på et par lægter oven på sort ukrudtsdug i tunnelen. Hver potte bliver drypvandet med to dryp med gødningsvand, fortæller Søren Østergaard, der har 2,5 meter mellem rækkerne.


Der er stadig mange flotte hindbær på tunnelplanterne i oktober måned. Foto: Annemarie Bisgaard.

Forskudt plantning giver lang høstsæson
Søren Østergaard planter hindbærplanterne ad tre gange, så høstperioden bliver lang. De første hindbær blev i år plantet 1. april – fire uger tidligere end normalt.

- Men på grund af det kolde forår begyndte vi alligevel først at høste den 11. juli - ligesom vi plejer - fortæller Søren Østergaard, der planter hver fjerde uge – det vil sige igen i slutningen af april og tredje gang sidst i maj.

Hindbærplanterne bindes op til to tråde, og der trækkes fire laterale snore for at støtte sideskuddene.
Her i oktober er der masser af flotte hindbær tilbage i to af de seks tunneller.


Tulameen har flotte, faste, lyserøde bær med en skøn hindbærsmag. Foto: Annemarie Bisgaard.

Salg i gårdbutik og selvpluk
I Kildebrønde Frugtplantage sværmer ejerne for sorten Tulameen som den eneste sort.

- Det gør vi, fordi Tulameen har den bedste smag. Så må vi leve med, at den ikke giver lige så stort udbytte som sorten Glen Ample, fortæller Søren Østergaard, der mener, at forbrugerne ikke helt har fået øjnene op for hindbærrenes mange muligheder.

Søren Østergaard har i år høstet 4,5 tons hindbær i de fire tunneller. Det svarer til to kilo pr. potte eller ét kilo pr. stængel. De sidste to tunneler når ikke op på maksimalt udbytte, fordi væksten er ved at gå i stå, så samlet set kommer de til at mangle en del kilo.

Jane Kocemba og Søren Østergaard sælger de fleste hindbær i gårdbutikken, hvor prisen er 120 kroner pr. kilo i 250 grams bakker. Selvpluk er også en mulighed i Kildebrønde Frugtplantage til 80 kroner pr. kilo.