Myter om æg preller af på unge

Unge mellem 18-29 år øger deres forbrug af æg. De søger sunde og proteinrige alternativer, viser ny analyse. Se hvordan danskernes forbrug ser ud lige nu.

Danskerne sætter til sammen ca. 1,3 mia. æg til livs om året, hvilket er en stigning på godt 40 procent siden 2000. Men der er stor forskel på, hvem der har mest fidus til de små hvide kugler på sædvanligvis 63 gram.

I gennemsnit spiser vi danskere 3,2 æg om ugen, men det er de unge og gamle, som i hver deres ende af aldersskalaen er de største æggespisere, viser en undersøgelse, som Opeepl har lavet for Landbrug & Fødevarer. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

De unge mellem 18-29 år spiser 3,7 æg om ugen, mens aldersgruppen over 70 år spiser 3,6 æg om ugen. Men den store afstikker er de unge mellem 18-29 år. 40 pct. af dem har nemlig øget deres æggeforbrug det sidste år.

Den udvikling kommer ikke bag på seniorkonsulent og sociolog i Landbrug & Fødevarer, Nina Preus.

”De unge mellem 18-29 år, som spiser flest æg, og som har øget deres forbrug mest markant, oplyser, at de vælger æg på grund af sundhed og proteiner. Og så er de blevet forbrugere i en tid, hvor man ikke har hørt advarsler om kolesterol og salmonella. Det har generationen mellem 29-39 år, som til gengæld spiser klart færrest æg,” siger Nina Preus.


Ærgerlige myter

Hvis man som barn og ung er blevet udsat for budskaber om faren for salmonella og risikoen for øget kolesterol, er det ifølge Nina Preus ret sandsynligt, at man tager de forholdsregler med sig i voksenlivet. Og det er ærgerligt, mener Nina Geiker, ph.d. i human ernæring ved Enhed for Klinisk Ernæringsforskning, Herlev og Gentofte Hospital.

”Myterne om at æg øger kolesteroltallet er for længst aflivet, og faktisk er æg jo en billig kilde til protein, samtidig med at de indeholder en række vigtige vitaminer. I virkeligheden kunne vi danskere sagtens spise flere æg, end vi gør, og jeg tror også, at vi vil se en stigning fremover,” siger Nina Geiker.

Forsigtighedsprincip bag sundhedsanbefalinger

Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger, bør man ikke spise mere end fire æg om ugen. Og det selvom DTU Fødevareinstituttet i en rapport fra 2011 skriver: ”Selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til 7 æg/uge for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom”.

Fødevarestyrelsens anbefaling på max fire æg om ugen undrer Nina Geiker.

”Det må være et forsigtighedsprincip. Mig bekendt er der ingen ernæringsmæssige argumenter for ikke at spise et æg om dagen, hvis man ellers er sund og rask og har en normal livsstil,” siger Nina Geiker.

Myter skal oplyses væk

I æggebranchen glæder man sig ikke overraskende over de unges stigende forbrug af æg, men man erkender, at en aflivning af myterne om kolesterol og salmonella ikke sker af sig selv.

”Der er faktisk lavet masser af forskning, som frikender æg og i stedet beviser, at de faktisk er både næringsrige og en meget bæredygtig kilde til protein. Og selvom vi ikke har tøvet med at fortælle de historier til pressen, må vi bare erkende, at nogle af disse myter er ret sejllivede og kræver mange gentagelser. Men med en ung genereration, der ser ud til at have taget æg til sig, synes jeg nu, det ser ret lovende ud for fremtiden,” siger sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af Opeepl for Landbrug og Fødevarer og er baseret på svar fra 600 repræsentativt udvalgte danskere landet over på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført mellem d. 31. august og 8. september 2015.