På vej til det økologiske spisemærke?

Bruger I økologiske fødevarer i køkkenet, og vil I gerne fortælle jeres gæster og kunder om det? Så er det Økologiske Spisemærke noget for jer.

Økologisk Landsforening, Stine Christensen/Skovdal foto

Det Økologiske Spisemærke er et gratis, statskontrolleret økologimærke for spisesteder som f.eks., kantiner, storkøkkener og institutioner. Spisemærket fås i enten guld, sølv eller bronze og viser, hvor stor en andel økologiske råvarer, der bruges i køkkenet.

Gør økologien synlig
Det Økologiske Spisemærke har mange fordele.

  • Det synliggør, at spisestedet tænker over hvad der serveres, og tager ansvar for miljøet
  • Gør det nemt for brugerne at se, hvad spisestedet står for og kan anvendes som branding udadtil i f.eks. spiseområdet og på spisestedets hjemmeside
  • Kan være med til at tiltrække gæster
  • Sætter fokus på det gode håndværk og skaber stolthed i køkkenet.

Det første mærke kan være lige om hjørnet
Vejen, fra jeres første tanker til I står med mærket i hænderne, behøver ikke at være lang. Hvis I bruger mælkeprodukter, grove grønsager og mel som er økologiske, så kan det være I allerede er oppe på de 30 % økologi og kan få Det Økologiske Spisemærke i bronze.

Kom i gang med Det Økologiske Spisemærke – hjælp at få
Dit køkken kan søge om at få det Det Økologiske Spisemærke hos Fødevarestyrelsen ved at opgøre økologiprocenten. Det er slet ikke så svært.

På www.økologisk-spisemærke.dk finder du en film, som vil guide jer igennem hele ansøgningsprocessen skridt for skridt.

Via hjemmesiden kan man bestille en gratis ’Kom-i-gang-pakke’, hvori der er info-materialer omkring Det Økologiske Spisemærke.

Fakta

Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Spisestederne opgør økologiandelen i enten kroner eller kilo. Guld står for 90-100 % økologi, sølv 60-90 % og bronze står for 30-60 % økologiske føde- og drikkevarer på spisestedet.

Det Økologiske Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen, som også administrerer reglerne på området. Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening samarbejder om at udbrede og informere om Det Økologiske Spisemærke.

Lige nu har over 1200 spisesteder spisemærket i enten guld, sølv eller bronze. De offentlige køkkener ligger i spidsen med knap 800 spisemærker på landsplan, stærkt forfulgt af de private kantiner der har ca. 300 spisemærker på landsplan.