Store Smagedag

Køkkenerne i hele landet åbnede skyr, hytteost og fløde - og fejrede smagen af det gode. Marie fra Landbrug & Fødevarer var med på første række.

På Københavns holm, med udsigt til Den Sorte Diamant, spejler Skatteministeriet sig i vandet. Der dufter hele vejen op til 3. sal, hvor Pernille og hendes team er ved at sætte scenen i én af de mange kantiner i landet, der i dag fejrer Store Smagedag.   

Der har været travlt i ministeriets køkken siden morgengry. Udover en intern miljørendering, er det også dagen, hvor alle i køkkenet står sammen og gør en ekstra indsats for at fejre den gode smag¨. I dag er det Store Smagedag, og netop den gode smag er i højsædet. Der er lagt op til kreativitet og ”fri leg”, når der sættes fokus på årets tema: Nyd smagen af det gode.

Det er første gang, der fejres Store Smagedag i Skatteministeriet. Pernille, som er køkkenleder og Store Smagedags-ambassadør, byder mig velkommen og viser mig ind i kantinen, hvor der er ved at blive pyntet op med flødekartoner, skyr- og hytteostspande i loftet, samt grønkål. Budskabet er klart: Nyd smagen af det gode i det sundhedsbevidste køkken. Jeg bliver budt på the og en friskbagt bolle lavet på hytteost og grønsagsrester. Mens jeg nyder bollen, fortæller Pernille om sit virke.

”Smagsløget” og godt håndværk
Pernilles fornemmeste opgave er at lave god, velsmagende og sund mad til ca. 500 mennesker hver dag. Hun har et team bag sig på 9 personer, som betjener to virksomheder - Skatteministeriet og en afdeling i Mærsk.

IIS ejer kantinen, og den store kantineaktør har indført et koncept, der hedder Smagsløget. Konceptet sikrer, at både mennesket og maden kommer i fokus. Smagsløget består af forskellige dressinger, sylt, salt og pestoer, som har til hovedformål at sætte krydderi på tilværelsen. Pernilles passion er det gode håndværk, og hun sætter en ære i at hendes team deler denne passion. Her i kantinen sylter de selv, brødet er hjemmebagt, der laves saft i mange variationer, og selv de økologiske æg koges og pilles.

Da jeg har tygget mig igennem den sidste smagfulde bid bolle, bliver jeg budt på en tur rundt i køkkenerne. Klokken er kun lige blevet 11.30, men skatteministeriets medarbejdere står allerede klar ved indgangen og kigger med store øjne rundt i den fine, pyntede kantine. Der er flere som spørger ind til dekorationerne og Pernilles medarbejdere formidler glædeligt budskabet om Store Smagedag. Der er en god dialog, og det er tydeligt at mærke, at kontakten til gæsterne er velkendt. En gæst henvender sig til Pernille og spøger ind til flødekartonen i loftet. Pernille fortæller, at Store Smagedag handler om at sætte smagen af det gode i fokus: ,,Vi bruger gerne fedt, fordi vi ved hvornår nok er nok. Det handler om forståelsen af det sunde budskab, hvori det er vigtigt, at vi hylder den gode smag”.

Tid til leg og ny viden
Pernille og jeg fortsætter vores tur rundt i køkkenerne, og Pernille fortæller, at det er vigtigt at videreformidle køkkenets kontinuerlige arbejde med smagen til gæsterne: ”Vi nytænker hele tiden retterne med diversitet i råvarerne. Vi arbejder med nudging på buffeten, griller på kajen og laver selv spegepølser. Jeg sørger for at mine medarbejdere kommer på kursus og seminarer for at blive inspireret og få ny viden.”

På min tur rundt i køkkenerne får jeg bekræftet Pernilles ord, idet jeg mærker en tydelig, faglig stolthed.

Katja Kaas, en af Pernille medarbejdere, fortæller mig at hun har været på Arlas smagsseminar, hvilket var en meget positiv og lærerig oplevelse. Katja fortæller desuden, at de i hverdagen er gode til at lege og udfordre hinanden i køkkenerne.

Smagen af det gode
Efter en rundvisning i køkkenerne, sætter Pernille og jeg os midt i snakken hos alle de glade gæster. Jeg er blevet sulten efter at have duftet til det lækre mad og alle de gode indtryk jeg har fået på min rundtyr, så heldigvis jeg får lov til at gå ombord i buffeten – og der er rigeligt at smage på. Lasagne lavet kullerfileter, palmekål med hytteost og fløde, spread af artiskokker, hytteost og fløde, rødbedetzatziki lavet på skyr, sildesalat på skyr, rødbede og hjemmelavet æbleeddike. Og jeg nyder smagen af det gode.    

Fremtidens kantine
Imens jeg nyder maden, tænker jeg på, hvad Pernille har fortalt mig om hendes syn på fremtidens kantine. Pernille fortalte, at man altid skal være på forkant og vide præcis, hvad gæsterne ønsker. Det kan kun lade sig gøre, hvis man lader sine medarbejdere engagere sig i arbejdet og lader dem blive inspireret, enten ved kreativitet i køkkenet, på kurser eller seminarer. Køkkenerne rummer ikke længere robotter der skal lave mad på samlebånd, men derimod mennesker, som skal skabe oplevelser. Jeg tror Pernille har ret, for jeg kan se at det virker her i Skatteministeriet.

Jeg takker Pernille mange gange fordi jeg måtte komme forbi i dag og få én på opleveren – solen skinner stadigvæk, og jeg hopper glad og mæt af det gode på cyklen for at tage turen tilbage til arbejdet på Axelborg.