Dansk verdensmesterskab i kødforbrug er en myte

Afblæs alarmen! Den gennemsnitlige dansker spiser ikke for meget rødt kød, viser rapport fra DTU.


Danskerne spiser mindre kød end Fødevarestyrelsen anbefaler

Ifølge rapporten spiser danskerne i gennemsnit 546 gram rødt kød i rå vægt om ugen. Det svarer til 400 gram tilberedt rødt kød, når stegesvindet er regnet fra. Danskerne spiser dermed mindre end de 500 gram tilberedt rødt kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler. ”Tal fra DTU som bygger på Danskernes Kostvaner 2011-2013, hvor DTU spurgte et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, hvad og hvor meget de spiser. Det, mener jeg, giver et mere retvisende billede af, hvor meget rødt kød danskerne rent faktisk får,” siger chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Puk Maia Ingemann Holm.

Verdensmesterskab udregnet på forkert grundlag
I 2002 blev Danmark kåret som verdensmestre i forbrug af kød, på baggrund af en beregning af World Resources Institute. Beregningen viste at danskerne i gennemsnit spiste 146 kilo kød om året – hvilket svarer til 400 gram kød om dagen. Hvis børn og andre som ikke spiser så meget kød trækkes fra, betyder det at en voksen mand spiser omkring et kilo kød om dagen. Forbruget er i rapporten udregnet på baggrund af produktionen i Danmark, sammenlagt med import, fratrukket eksport. ”Regnestykket ser umiddelbart rimeligt ud, men da den indenlandske produktion opgøres i slagtekroppe i kilo, er det slet ikke retvisende. En slagtekrop indeholder jo udover kød også fx ben og brusk, som vi ikke anvender til menneskeføde,” siger forbrugerøkonom hos Landbrug & Fødevarer, Marianne Gregersen.

Forskel på forbrug og mængde til rådighed
Der er siden 2002 lavet andre beregninger, som tager udgangspunkt i handelsbalancen og eksport mv., men med korrigerede tal. I disse beregninger er danskernes forbrug noget lavere. ”Der ligger nogle udfordringer i at tro, at man kan beregne sig frem til forbruget ud fra handelsbalancen mv. Først og fremmest er tallene et udtryk for den mængde, der er til rådighed, frem for hvad der faktisk er spist. Derudover går der ting tabt i processen fra slagtning til forbrugeren – og mange forbrugere skærer fx fedtkanten af et stykke kød, når de spiser det,” siger Marianne Gregersen.

Mindre gruppe står for stor del af kødforbruget
Rapporten fra DTU viser også, at det er en mindre gruppe danskere, som står for en stor del af kødforbruget. Det er overvejende unge mænd med ingen eller erhvervsfaglig uddannelse, der spiser mest kød, og den gruppe er samtidig kendetegnet ved at dyrke lidt motion, spise mere usundt og ryge mere end gennemsnittet. ”De danskere, der spiser mest kød, kan med fordel sætte ind andre steder først, hvis de vil nedsætte risikoen for livstilssygdomme. Man vinder mere ved at kvitte smøgerne eller dyrke regelmæssig motion end ved at skære ned på kødet. Det vigtige er, at man får en varieret kost med frugt, grønt, magre mælkeprodukter, fuldkorn og magert kød. De fleste danskere kan fortsat nyde den mængde kød, de spiser nu, uden at det kommer til at gå udover deres sundhed”, siger Puk Maia Ingemann Holm.

Kødforbrug

Læs mere om danskernes forbrug af kød i rapporten her.