En på skallen til kolesterolmyten

Danskernes opfattelse af æg har flyttet sig de senere år. Færre forbinder æg med forhøjet kolesteroltal.

Foto: Colourbox

Færre af os køber myten om at et normalt forbrug af æg forårsager et farligt højt kolesteroltal. Det skriver lf.dk.

Det er en af hovedkonklusionerne i en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer, der løbende undersøger forbrug af og holdninger til æg.

I 2012 koblede 55 procent af danskerne æg sammen med forhøjet kolesteroltal. Det tal var i 2015 faldet til 38 procent. Udviklingen glæder Anina Kjær, der er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

- Det ser ud til, at vi er på vej til at få aflivet den sejlivede myte om at æg er en kolesterolbombe. Vi har i efterhånden mange år sammen med fødevareforskerne arbejdet med at fortælle forbrugerne, at æg ikke forhøjer kolesterolniveauet i blodet. Man kan således roligt spise et æg om dagen, hvis man er sund og rask. Og det budskab er vi altså ved at få hul igennem med, siger Anina Kjær.

Generelt er holdningen til æg som fødevare i en positiv udvikling. Således vurderer 56 procent af forbrugerne æg som sunde i høj eller meget høj grad. I 2012 var det 48 procent.

Der er dog fortsat gode budskaber om ægget, som skal formidles bedre, understreger Anina Kjær.

- Vi skal stadig blive skarpere til at fortælle om de rigtig mange vitaminer og mineraler, som æg indeholder. Analysen viser, at danskerne fokuserer meget på protein som det vigtigste næringsstof, mens færre nævner de andre gode stoffer, som for eksempel d-vitamin. Så her har vi en opgave med at oplyse forbrugerne, siger Anina Kjær.

Fakta: Fra 2005 til 2014 steg salget af æg fra 8 millioner til 15 millioner styk.

Læs analysen Danskerne opfatter æg som sunde og proteinrige