Flest spiser kylling til aftensmad

Kyllingefilet ender hyppigst på danskernes middagstallerken, afslører ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer. Årsagerne til førstepladsen er bl.a., at frygten for bakterier er aftaget, lyder eksperternes vurdering.

Selvom stegt flæsk er Danmarks nationalret, og mange sværger til spaghetti med kødsovs, er det faktisk kyllingefilet, som vi hyppigst sætter til livs, når der står aftensmad på menuen.

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Landbrug & Fødevarer, svarer 63 pct. af de adspurgte, at de har spist kylling inden for de sidste to måneder. På andenpladsen over mest populære aftensmåltider kommer hakkebøffer, som 59 pct. af alle adspurgte har sat på middagsbordet. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

Af de halvtreds retter, man kunne vælge imellem, kommer fisk i gryde på sidstepladsen, som kun fire pct. har tilberedt.

Undersøgelsen glæder sektorchef for Slagtefjerkræ i Landbrug & Fødevarer, Birthe Steenberg.

”Det er klart, at det luner hos både danske kyllingeproducenter og slagterier, at kylling er det måltid, som flest danskere vælgere at spise til aftensmad. Jeg er ikke i tvivl om, at forbrugerne i højere grad har fået øjnene op for kyllingens mange kvaliteter og egenskaber, ”siger Birthe Steenberg.

Salmonellafrygten er væk

Hun peger særligt på branchens evne til at bekæmpe salmonella fra den danske fjerkræproduktion.

”Vi er ved at være forbi de tider, hvor man kunne risikere at få salmonella fra kylling, og det tror jeg er en af de største grunde til, at kylling nu er så populært, ” forklarer Birthe Steenberg.
Den vurdering deler Tino Bech-Larsen, som er professor på Aarhus Universitet, hvor han bl.a. forsker i markedsføring af sunde fødevarer.

”Vi hører sjældent om bakterier i kyllingekødet, og det er helt klart en af årsagerne til, at så mange spiser kylling. Man er tryg ved at spise kylling igen. Og det kommer egentlig heller ikke bag på mig,” siger han.

Den billige klimaduks

Ifølge OECD vil kylling være det meste spiste kød i verden i 2023, hvor det ifølge organisationen vil vippe svinekød af pinden. Birthe Steenberg mener, at den udvikling bl.a. skyldes, at kylling er en forholdsmæssig billig kilde til protein, men også at man kan spise kylling uanset, hvilken trosretning man tilhører.

”Selvom danske forbrugere er blandt de mere købedygtige i verden, spiller pris helt klart også en rolle herhjemme. Og så tror jeg også, at folk i højere grad har fået øjnene op for, at kyllingeproduktionen efterlader et lavt klimaaftryk i forhold til mange andre kødtyper,” siger Birthe Steenberg

LÆS OGSÅ på foodculture.dk Fjerkræ bliver verdens livret i 2023

Om analysen

Der er gennemført i alt 4 bølger af undersøgelsen med 1.000 interviews per bølge repræsentativt udvalgt for målgruppen.

Målgruppen for undersøgelsen var danskere i alderen 18-70 år, der er helt/delvist ansvarlig for indkøb til husstanden, og står for tilberedning af husstandens aftensmåltid minimum én gang om ugen. Bølgerne er indsamlet i november 2014, februar 2015, juni 2015 og september 2015, og dataindsamlingen er foretaget af TNS Gallup.

LÆS RAPPORTEN Aftensmaden i Danmark