Forbruget af rødbeder stiger i Tyskland

Rødbeder står ikke øverst på listen over trendprodukter, men forbruget er stigende i Tyskland, specielt forkogte rødbeder.

Rødbeder er en nicheproduktion i Tyskland, og med en produktion på 1.692 hektar i 2014 udgjorde de kun 1,5 procent af arealet med frilandsgrønsager. Det skriver gartnertidende.dk

Produktionens størrelse har varieret gennem årene, men med en stigende tendens i de senere år. Udbyttet svinger mellem 38 og 48 ton pr. hektar.

Små producenter
Det gennemsnitlige areal med rødbeder i Tyskland er kun på 1,2 hektar med store regionale forskelle.

Produktionen til friskvaremarkedet spiller kun en underordnet rolle, mens kontraktavlen har en større betydning i forhold til andre frilandsgrønsager, fordi så stor en del går til forarbejdningsindustrien.

Convenience rødbeder stiger
Kun cirka 2,5 procent af produktionen af tyske rødbeder går til friskevaremarkedet. Forbruget af eddikesyltede rødbeder er noget større, cirka seks gange, end forbruget af friske rødbeder. Forbruget af de syltede rødbeder er dog faldende.

Til gengæld stiger mængden af forkogte og vakuumpakkede rødbeder, og de udgør nu cirka 50 procent af mængden af friske rødbeder, selv om de som sådan er forarbejdede.

En femtedel er økologiske
Ifølge GfKs husholdningspanel køber en husholdning i gennemsnit 280 gram friske rødbeder pr. år inklusiv forkogte rødbeder. Den indkøbte mængde pr. husholdning er stigende, og antal husholdninger, som køber friske rødbeder, er næsten fordoblet siden 2006.

Rødbeder er et typisk økologisk produkt, og salget af økologiske rødbeder udgør knapt 20 procent.

Polen er klart den største
De nyeste data fra Eurostats statistik omkring EU-28 landenes produktion af rødbeder er fra 2011, og de er noget upræcise.

Den samlede produktion lå i 2011 på cirka 820.000 ton. Polen er den klart største producent med 330.000 ton. Dernæst kommer Frankrig med 133.000 ton, Tyskland med 73.000 ton, Storbritannien med 72.000 ton og efterfølgende kommer Litauen, Holland og Spanien, skriver AMI.