Hæder og præmier til årets bedste løgavlere

Vinderne af Danmarksmesterskabet i løgdyrkning er fundet – både en konventionel og en økologisk avler.

Claus B. Jakobsen, Torup Bakkegård & Orelund ved Assens, vandt titlen som årets løgavler. Det er anden gang i konkurrencens tiårige historie, at han løber med sejren. Det skriver gartnertidende.dk

Den økologiske del af løgkonkurrencen blev vundet af Axel Månsson Øko ApS.

Det var således velkendte ansigter, som løb med hæderen, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg tirsdag den 26. januar 2016 kårede løgavlerne på foreningens årsmøde i Vejle.


Bedste kvalitet udløste førstepladsen
Claus B. Jacobsen vandt med 77,6 ton løg pr. hektar. Det var ikke var det højeste udbytte, men på grund af en bedre kvalitet vandt han konkurrencen foran Jens Kristian Kjeldahl, Samsø, som høstede 78,7 ton løg pr. hektar.

Udover hæderen modtog Claus B. Jacobsen en check på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal.


Årets løgavler 2015 Claus B Jacobsen, Torup Bakkegård & Orelund. Foto: Stig F. Nielsen. 


Fokus og rettidighed
- Vindermarken, som var med frisk jord, har hele tiden groet godt, konstaterer Claus B. Jakobsen.

- Vi har også hele tiden sørget for, at løgene fik det vand, de skulle bruge. Men det hele gik bare så langsomt, og først helt henne i juli blev vejret fornuftigt, så væksten rigtigt kunne komme i gang.

Til trods for en sen høst og en besværlig og langtrukken hjemkørsel af løgene er resultatet blevet meget tilfredsstillende.

Claus B. Jacobsen, som har mere end 20 års erfaring med dyrkning af løg, dyrker løg på 130 hektar, hvoraf cirka 25 procent er rødløg. Vindermarken var med sorten Armstrong fra Bejo.


Årets økologiske løgavler 2015 Axel Månsson Øko ApS, Brande, repræsenteret ved teamleder Jørgen Gylling Jensen og produktionsspecialist Theresa Vestervang Jensen. Foto: Stig F. Nielsen.


Årets bedste økologiske løg
Axel Månsson Øko ApS, Brande, vandt den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 38,0 ton pr. hektar.

Det var heller ikke var det højeste udbytte, men på grund af en bedre kvalitet, at Månsson vandt konkurrencen foran Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi.

Forskellen imellem udbytterne var dog små: Bare 14 kilo løg skilte de to avlere.

Udover hæderen modtog Axel Månsson Øko ApS en check på 5.000 kroner, blomster og en vandrepokal.


Mere påpasselige
- Vi havde ikke forventet at vinde i år, eftersom Skiftekær Økologi har vundet de seneste tre år i træk, fortæller produktionsspecialist Theresa Vestervang Jensen, Månsson ApS.

- Vi har været mere påpasselige med for eksempel pasning af småplanterne før udplantning og haft fokus på at få gennemført en korrekt plantning.

- Der har også været mere fokus på lugningen og rettidig eftergødskning ved hjælp at en hurtigtestmetode, supplerer teamleder Jørgen Gylling Jensen.


En hård sæson for løgene
2015 var en hård vækstsæson for løgene. De måtte igennem sne i uge 14 og en opbremsning af væksten i juni på grund af koldt vejr. Men løgene overvandt modgangen og endte med et flot resultat.

Axel Månsson Øko ApS dyrker i alt 400 hektar med økologi med 19 forskellige afgrøder, heraf 94 hektar løg. Vindermarken var med sorten Hybound fra Bejo.

Konkurrencen Årets Løgavler er sponseret af SeedCom, Hazera, Olssons Frö og Weibulls Horto.


Vinderen af konkurrencen om bedste kvalitet gule løg Hardy Hansen, t.h., Højvang i Sandved, får blomster og lykønskes af Steen Møller Madsen, Hazera. Foto: Stig F. Nielsen.


Vinderen af konkurrencen om bedste kvalitet røde løg Henrik Petersen, Hasmark Vestergård ved Otterup, t.v., får blomster og lykønskes af Henrik Jørgensen, SeedCom. Foto: Stig F. Nielsen.


Årets flotteste løg

Kvalitet er en vigtig parameter, specielt hvis man vil eksportere sine løg. Derfor fortsætter kåringen af sæsonens flotteste løg for fjerde år i træk.

Ikke mindre end 13 prøver – otte gule og fem røde – skulle bedømmes af deltagerne på årsmødet, som vurderer skalfarve, skalkvalitet, hårdhed og helhedsindtryk.

Vinderen af konkurrencen for de gule løg blev Hardy Hansen med et lille forspring til Jens Kristian Kjeldahl på andenpladsen. Vinderen af de røde løg blev Henrik Petersen og med Claus B. Jacobsen på anden pladsen.

Kvalitetskonkurrencen er sponseret af Northern Greens, Grimme Skandinavien, SeedCom og Hazera. 


Konsulent Peder Krogsgård, sekretær for Avlerforeningen af Danske Spiseløg, finder frem til det største løg, som vejer 783 gram. Fem løgavlere havde medbragt deres store løg. Foto: Stig F. Nielsen.


De største løg

I anledning af at løgkonkurrencen fylder 10 år, blev der afholdt en konkurrencen om, hvem der kunne levere årets største løg.

Vinderen blev Claus Hunsballe, Hunsballe Grønt, med et løg på 783 gram, bare var to gram tungere end Karsten Andersens løg på andenpladsen.

Præmien var et stort chokoladeløg sponseret af SeedCom.

Vinderen af konkurrencen om det største løg blev Claus Hunsballe, Hunsballe Grønt, som var repræsenteret af Hardy Hansen. Lis Jespersen, SeedCom, overrakte præmien: et stort chokoladeløg og en buket blomster. Foto: Stig F. Nielsen.