Kål og fuldkorn hjælper mod brystkræft

Kål og fuldkorn indeholder lignaner, der kan være med til at holde brystkræft på afstand.

Forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter viser, at fuldkorn, frø og kål kan være med til at øge overlevelsen hos kvinder med brystkræft. Det skriver gartnertidende.dk.  

- Forskningen baserer sig på knap 12.000 kvinder med brystkræft, som har udfyldt spørgeskemaer omkring deres livsstil og kost.

Vi kunne tydeligt se forskellen på de kvinder, som spiste meget af de tre fødevarer, og dem som ikke spiste så meget. Der var 25 procent lavere risiko for at dø af deres brystkræftsygdom ved at spise meget fuldkorn, frø og kål, siger Cecilie Kyrø, post.doc ved Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter, til dr.dk.


Liganerne gør forskellen

Fuldkorn, frø og kål har alle et højt indhold af stoffet lignaner, og det er især det, som er med til at holde kræften på afstand.

For lignaner har en sammensætning, der minder meget om det kvindelige kønshormon østrogen.

- På nogen måder kan østrogen godt virke som en slags speeder i forhold til kræften. Her ser det ud til, at de her østrogenlignende stoffer fra kosten måske kan gå ind og binde sig, der hvor østrogenen plejer at binde sig. Dermed nedsætter de den naturlige østrogens virkning, siger forskeren.


Kræftens Bekæmpelse anbefaler

Selvom forskningen stadig er på et tidligt stadie, så anbefaler Kræftens Bekæmpelse og Cecilie Kyrø nu, at kvinder, som har været eller er ramt af brystkræft, de spiser mere af fuldkorn, kål og frø.

- Samtidig peger en række andre studier på, at fiberige fødevare og fødevare med højt indhold af lignaner måske kan have en gavnlig effekt mod brystkræft. Desuden ser det jo også ud til at være gavnligt for den generelle befolkning, siger hun.

Cecilie Kyrø går videre med sin forskning og undersøger kvindernes blodprøver.