Madspild bliver forbudt i Frankrig

Fra juni er det forbudt at destruere madvarer i Frankrig – en løsning der ikke umiddelbart er opbakning til i Danmark.

Fra juni 2016 træder en fransk lov mod madspild i kraft. Det betyder, at spiselige madvarer ikke længere må destrueres, men i stedet skal doneres til hjælpeorganisationer. Det skriver gartnertidende.dk.

Overtrædelse af loven kan medføre bøder på op til 3.750 euro.

Loven er gældende for supermarkeder med et areal på 400 kvadratmeter eller over.

Den franske lokalpolitiker og aktivist Arash Derambarsh kæmper imod madspild, fordi mange folk sulter, mens supermarkeder og fødevareproducenter smider massevis af mad ud.
Den franske lokalpolitiker og aktivist Arash Derambarsh kæmper imod madspild, fordi mange folk sulter, mens supermarkeder og fødevareproducenter smider massevis af mad ud. Foto: Fra Arash Derambarsh’ blog www.arash-derambarsh.com/


Handler om sult

For manden bag ved loven, lokalpolitikeren Arash Derambarsh, drejer det sig ikke så meget om madspild, som det handler om sult. I Frankrig smides der hvert år over 7,1 mio. ton mad ud. Langt størstedelen af spildet, 67 procent, ligger hos forbrugerne, imens supermarkederne står for cirka 11 procent.

Ifølge Arash Derambarsh er det hos supermarkederne, kampen skal kæmpes. Ifølge officielle tal lever 10 mio. mennesker under fattigdomsgrænsen i Frankrig, men Arash Derambarsh mener, at mange flere ikke har råd til tre måltider om dagen.

Så imens folk sulter, smider supermarkederne og fødevareproducenterne massevis af mad ud. Det skal der ændres på. Ambitionerne er store, idet det næste mål er at få loven bredt ud til resten af verden.


Duer ikke i Danmark

Madspildsekspert og stifter af organisationen Stop Spild af Mad, Seline Juul, tvivler på, at en lignende lov er realistisk i Danmark.

Hvis loven skulle implementeres i Danmark, vil de danske frivillige hjælpeorganisationer strande med tonsvis af overskudsmad, som ikke vil kunne fordeles.

Dermed bliver madspildet ikke mindsket, men bare flyttet et nyt sted hen. Hvordan skulle de kunne håndtere 163.000 tons overskudsmad fra de danske supermarkeder til hjemløse og udsatte borgere? Og hvem skal betale for logistikken, spørger Selina Juul.

Danske supermarkeder har allerede fokus på at mindske madspildet blandt andet ved at sætte priserne ned på fødevarer, der nærmer sig sidste salgsdato.
Danske supermarkeder har allerede fokus på at mindske madspildet blandt andet ved at sætte priserne ned på fødevarer, der nærmer sig sidste salgsdato. Foto: Colourbox.Danske supermarker siger nej

De danske supermarkeder arbejder allerede med at mindske madspildet, og de finder derfor en lovgivning unødvendig.

Det er et godt incitament for bundlinjen at få solgt varerne, før de bliver for gamle. Derfor er mange butikker begyndt at sætte prisen ned på fødevarer, hvor sidste salgsdato nærmer sig.

Derudover hjælper de nye regler for at donere mad til for eksempel hjælpeorganisationer også supermarkederne i den rigtige retning. Blandt andet bliver der doneret fødevarer og måltider til Fødevarebanken og det netop åbnede Wefood, skriver Dansk Handelsblad.

Wefood på Amagerbrogade 151 i København er den første butik med overskudsmad.
Wefood på Amagerbrogade 151 i København er den første butik med overskudsmad. Foto: Mikkel Østergaard.Supermarkedskonceptet Wefood

Den 22. februar 2016 åbnede Folkekirkens Nødhjælp under stor mediebevågenhed et nyt supermarkedskoncept på Amagerbrogade i København under navnet Wefood, som forhandler fødevarer, der ellers skulle kasseres.

Wefood sælger varer, som butikker, grossister og producenter donerer til Folkekirkens Nødhjælp af den ene eller anden grund. Det er for eksempel varer, som har overskredet ’Bedst-før’-datoen, med beskadiget emballage, eller varer som er pakket forkert.

Målsætningen er at sælge varerne 30-50 procent under den pris, de koster i andre detailbutikker.

Målet er at åbne flere lignede butikker. Blandt udfordringerne er, at der hurtigt bliver udsolgt på hylderne, at de nogle gange får endog meget store partier af varer, som de ikke umiddelbart har plads til, ligesom logistikken er en stor udfordring.

Der er omtrent 80 frivillige medhjælpere knyttet til butikken. Overskuddet fra supermarkedet Wefood går til verdens fattigste, skriver foodculture.dk.