Snup tendenserne fra Årets ret med Gris 2016

Det store dommerpanel smagte sig gennem hele 14 retter, inden de kunne kåre Søllerød Kro som vinder af Årets ret med Gris 2016. Se hvilke grisetrends årets konkurrence bød på.

Det store dommerpanel med Jacob de Neergaard i spidsen, skulle gennem hele 14 retter til årets konkurrence.

Hvis du gik og troede, at gris kun er lig med frikadeller, koteletter og hverdag, kan du godt tro om igen. Grisen kan nemlig meget mere end det – det blev vist, da Årets ret med Gris løb af stablen for femte gang.

En darling hos danskerne – også i gastronomiens verden
Gris har fået et comeback i højgastronomien. Og det er med god grund. ”Grisen er jo det bedste dyr at lave mad af – det er så alsidigt, og kan bruges til alle anledninger. Grisekød har også så fantastisk mange forskellige tilberedningsmetoder,” indledte restauratør og konferencier Bo Jacobsen dagen med.

At grisen spiller en rolle på den gastronomiske scene afspejler sig også i de mange deltagere i konkurrencen, hvor hele 14 toprestauranter stillede op.

Gris anno 2016
Sidste år var havet flot repræsenteret i mange af retterne, med blandt andet muslinger, østers og kaviar som repræsentanter. I år havde grisen fundet sammen med en god, gammel ven i mange af retterne; æbler. Grisebryst var igen i år blandt favoritudskæringerne. Også hjerte, haler og marv var gennemgående i flere af retterne.
Grill ser ud til at være en up-coming trend. Det er en populær tilberedningsform, som blev brugt ved flere af årets retter.

De løb med sejren
Årets vindere, der kan bryste sig med henholdsvis første-, anden- og tredjepladsen til Årets ret med Gris 2016 blev:

  1. Søllerød Kro, Holte: Stegt snitte fra slagtesvin med artiskok, tørret hjerte og sauce på karamelliserede nøgleben og haler.
  2. Hotel og Restaurant Fru Larsen, Laurbjerg: Dansk frilandsgris, bryst og spareribs med aromatiske urter, rødbede, solbær og ramsløg.
  3. Falsled Kro, Millinge: Svinenakke med røget marv, spidskål og svampe.

Du har mulighed for selv at sætte tænderne i Årets Ret med Gris - Søllerød Kro har nemlig valgt at sætte årets vinderret på menukortet. Hvis du vil nøjes med at se den smukke ret, kan du finde fotos fra årets konkurrence på facebooksiden Årets ret med Gris og på Instagram #åretsretmedgris.

Bag Årets ret med gris står Landbrug & Fødevarer samt Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Sidste år løb Henne Kirkeby Kro med sejren.