Æg er lig med sundhed, mener flere og flere danskere

Hvad tænker dine kunder om æg? Og hvad er status på kolesterolmyten? Ny undersøgelse tager temperaturen på danskernes holdning til æg - og afslører, at sundhed, hurtighed og nemhed er buzzwords.

Foto: Colourbox

 

Opfattelsen af, at æg er sunde, har været stærkt stigende hos forbrugerne de seneste fem år. I 2011 forbandt 46 procent æg med sundhed, og i 2016 var det steget til 64 procent. Det viser en ny analyse, som analysebureauet Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer.

Myter er ved at blive aflivet 
Danskerne har tidligere forbundet æg med forhøjet kolesteroltal, men den bekymring er trådt i baggrunden til fordel for andre ernæringsmæssige fordele ved æg. "Der har tidligere været en række myter og bekymringer omkring æg. Én af de mere sejlivede myter er, at æg forhøjer kolesterol. Den bekymring og myte bliver fortsat mindre og mindre," siger Anina Kjær, der er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder i Danske Æg og fortsætter: "For fem år siden forbandt 63 procent af de adspurgte æg med forhøjet kolesterol. Det tal er nu 23 procent og altså knap en fjerdedel."

Der er gået sport i æg
Forbrugere, der synes, at æg er sunde, forbinder den hvid-gule spise med mæthed, vitaminer og som værende gavnligt for kroppens ydeevne. Ifølge undersøgelsen er forbrugerne især vilde med æg på grund af proteinindholdet. Hele 70 procent svarede nemlig, at æg hjælper dem med at få proteiner nok. "Æg nyder godt af den aktuelle sundhedsbølge, hvor der er fokus på, at kost og motion skal hænge sammen. Flere kobler dét at spise æg sammen med at få mad med proteiner og en god mæthedsfornemmelse," siger Anina Kjær.

Æg som quick-food
Danskerne ser dog også en række fordele ved æg, som rækker udover de sundhedsmæssige egenskaber. "Knap ni ud af ti danskere opfatter æg som meget alsidige og som en råvare, der er nem og hurtig at tilberede. Så æg kan sælges på meget mere end deres sundhedsværdi. I en travl hverdag kan æg være en god løsning, når aftensmaden skal laves. Æg kan nærmest kaldes en quick-food," slutter Anina Kjær.

Læs hele undersøgelsen her

Ny kampagne: Jeg Elsker Æg