Er det farligt at spise kød med MRSA?

MRSA på kød udgør ikke nogen fare for mennesker. Se, hvad du kan fortælle dine gæster og kunder.

 

Med jævne mellemrum bliver MRSA nævnt i medierne. Men hvordan skal du som madprofessionel forholde dig til dette – og hvad kan du fortælle dine gæster og kunder? Vi bringer et overblik.

MRSA på kød smitter ikke mennesker
En undersøgelse fra Fødevarestyrelsen viser, at der er husdyr-MRSA på knap halvdelen af det danske grisekød. Men det betyder ikke, at vi skal være bange for at spise, sælge eller servere gris. ”Der er ingen grund til bekymring - smitte fra grisekød til mennesker er ikke påvist. Og det udgør derfor ikke en risiko for fødevaresikkerheden,” forklarer chefkonsulent Jan Dahl fra Landbrug & Fødevarer.

Kom trygt kød på menuen
Så længe hygiejnen er i top, er der ingen grund til bekymring. ”Hvis bare man sørger for at tage sin sunde fornuft med i køkkenet, når man håndterer råt kød, kan man være helt rolig,” siger Jan Dahl og fortsætter: ”Du kan altså stadig anbefale dine kantinegæster at putte kød på tallerkenen – og dine kunder til at putte kød i indkøbskurven.”.

MRSA fra kød er ikke et problem
Men hvis MRSA ikke smitter fra kødet, hvorfor er det så en udfordring? Det vil dine kunder måske spørge dig om. ”Antibiotika-resistens har stor betydning for behandling af mennesker med livstruende sygdomme,” siger Jan Dahl og fortsætter: ”Derfor arbejder landbruget tæt sammen med myndigheder og forskningsinstitutioner om at reducere antibiotikaforbrug og deraf følgende resistens hos bakterier fra dyr. Men det er altså ikke MRSA fra kød, der er problemet”.

Læs mere: EU fremhæver dansk antibiotikaindsats