Kvæg: Forbruget af antibiotika daler fortsat

Danskerne er optaget af antibiotikaforbruget i staldene. Og der er gode nyheder, som du kan fortælle dine kunder: Kvægbønderne har sænket forbruget af antibiotika med 12 procent.

 

Landbruget arbejder målrettet med at sænke brugen af antibiotika. Og forbruget går i den rigtige retning. Men hvilke tiltag har branchen gjort, for at sænke antibiotikaforbruget til kvæg? Læs med og bliv klædt på til at vejlede dine kunder.

Læs mere: Har du styr på dyrevelfærden? 

Fald på 12 procent i første halvår
De første seks måneder af 2017 har de danske kvægbønder formået at sænke forbruget af antibiotika med 12 procent i forhold til samme periode i 2016. Det viser en ny opgørelse fra SEGES. Dermed fortsætter trenden fra første kvartal 2017, hvor forbruget faldt med næsten 16 pct. Faldet er primært sket i forbruget af penicillin, som fortrinsvis bruges til yverbehandlinger på køer.

Ikke kun en tendens
Faldet i antibiotikaforbruget er et resultat af en fortsat målrettet indsats. ”Det, at vi ser så markant et fald af det samlede antibiotikaforbrug i både første og andet kvartal viser, at der ikke er tale om en kortvarig tendens. Der er virkelig er tale om en målrettet indsats fra mælkeproducenternes side,” lyder det fra formand for Landbrug & Fødevarer Kvægs sektorbestyrelse, Christian Lund.

Læs mere: Fødevaresikkerhed - en tillidssag

Arbejder ud fra en klar strategi
Det lavere forbrug er et resultat af færre yverbehandlinger, og det understreger, ifølge Christian Lund, at mælkeproducenterne har taget de anbefalinger, som SEGES har givet, til sig. Anbefalingerne er:

  • At goldbehandle køer med højt celletal (og fund af bakterier) frem for at behandle i laktationen
  • At diagnosticere akutte yverbetændelser, før man behandler
  • At undlade at behandle kroniske yverbetændelser.

Branchen arbejder videre
Antibiotikaforbruget til kalve er ikke faldet tilsvarende. ”Desværre har vi fortsat en udfordring på kalveområdet, hvor forbruget af antibiotika er uændret,” forklarer han Christian Lund og fortsætter:
”Der skal en fælles indsats fra hele branchen til, for at få kalvene godt fra start. Og det er vigtigt, at vi får nogle sunde og robuste kalve, som kræver mindst mulig behandling.”

Bliv opdateret på din branche: Tilmeld nyhedsmail