10 nominerede til pris på Fruit Logistica

Inden længe er der Fruit Logistica i Berlin, og igen i år kan gæsterne stemme på en af de 10 nominerede kandidater til messens innovationspris.


5 facts om kalvekød

Kalvekød er ikke lige så kendt som oksekød i de danske køkkener. Det er en skam, for kødet er både mørt og fint. Her er 5 facts om kalvekød.


Aabybro, Thise og Naturmælk vinder Gourmetprisen 2018

Blå, smagsintens, moden og med masser af velsmagende mælkefedt. Sådan er de fire vindere af Mejeribrugets Gourmetpris, som hædrer mælkeprodukter med særlige gastronomiske kvaliteter.


Årets Økologiske Food Fighter-team er fundet

12 Økologiske Food Fightere står overfor en rejse i økologiens verden. Årets Økologiske Food Fightere har forskellige baggrunde – men fælles for dem alle er, at de er ved at uddanne sig til en karriere i fødevarebranchen. Og nu bliver de klædt på til at tage økologien med ind i deres fremtidige profession.


Årets bedste på gris

Grisen byder på en rigdom af smagfulde udskæringer. Det kunne ingen være i tvivl om til Årets ret med gris, hvor kokke i verdensklasse dystede. Vinder-retten var en hyldest til Lyø og blev kaldt både ”lystig” og ”legesyg”.


Årets megatrends

Vi har kigget på de store strømninger i Danmark, Europa og Nordamerika. Og her er vores foræring til dig, der arbejder med fødevarer.


Årets vindere på Fruit Logistica

Sprøde chips lavet af thailandsk kokosnød, en mørkebrun tomatsort og papir produceret ud af græs blev årets vindere på Fruit Logistica 2018.


Arealet med økogrønsager i EU vokser

Arealet med økologiske grønsager i EU-28 stiger. Italien er den absolut største producent, og bælgplanter er den vigtigste grønsagsgruppe.


Hvad er særligt ved dansk oksekød?

Ny benchmark-analyse giver dig et overblik, så du kan guide dine kunder og gæster.


Blåbærareal fordoblet på otte år

Arealet med blåbær er på verdensplan vokset fra 65.000 hektar til 135.000 hektar i perioden 2008-2016. Mon trenden fortsætter?


Danish Crown gør udfordring til gastronomi

Til gavn for både dyrevelfærd og spisekvalitet vil AB Catering, BC Catering og Inco nu i samarbejde med Danish Crown sælge kød fra såkaldte krydsningskalve under navnet Dansk Gastro Kalv til danske restauranter og kantiner.


Danskerne har fået øjnene op for det statslige dyrevelfærdsmærke

Mange danskere har opdaget det nye statslige dyrevelfærdsmærke. Det store kendskab kan være med til at løfte dyrevelfærden, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, som arbejder for mærker til flere produkter.


Folk med laktoseintolerance kan roligt sætte tænderne i et par skiver klassisk, gul skæreost. Laktosen bliver nemlig nedbrudt under ostens modning. (foto: ost&ko)

Danskernes favorit-ost er laktosefri

Nye undersøgelser slår fast, at Danbo og andre gule skæreoste er laktosefri, og det har mejerierne netop fået lov til at skrive på emballagen.


Dansk okse- og kalvekød i et europæisk perspektiv

Ny Benchmark giver overblik over forholdene i oksekødsproduktionen på tværs af lande i EU.


Dansk topkok dyster på oksekød

Hvert andet år afholdes Bocuse d´Or, verdens mest prestigefyldte kokkekonkurence. Konkurrencen har været med til at sætte Danmark på det gastronomiske landkort og igen i år er Danmark repræsenteret. Denne gang er det store emne oksekød og kalvebrisler.


De ’idealistiske’ forbrugere er de mest købestærke

De ’idealistiske’ forbrugere er både madinteresserede, købestærke og betalingsvillige. Alligevel er de en lidt overset målgruppe. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.


Den globale tallerken

Handler kød-frie dage egentlig om at vælge fra? Måske ikke, siger forbrugersociolog og peger på et historisk boom i nye proteinkilder.


Detailpriserne gik til ...

Dagligvarekæder, slagtere og en oste-pioner blev hædret på det store branche-event, Fødevaredagen. De stolte modtagere af årets priser havde mod og nytænkning til fælles.


Det hvide guld

Livsstilen har løsrevet sig fra hjemmet, men mælken er ikke fulgt med. Kirsten Poulsen fra Firstmove tager temperaturen på kategorien og efterlyser mælken ved convenience-varerne.


Æg - egenskaber og anvendelsesmuligheder

Det mageløse æg

Danske Æg er noget så stolte af at lancere en lille bog om en storslået fødevare. I bogen har vi samlet viden til dig om egenskaber og anvendelsesmuligheder – alt det, der gør æg til noget helt særligt.


En markrobot til høst af kål

Forskere i England er ved at udvikle en robot, som i første omgang skal bruges til at høste kål i Cornwall.


En mystery shopper kom forbi ...

Det er ekstra svært at vinde Slagterprisen, Mejeriprisen og Frugt- og grøntprisen i år. Landbrug & Fødevarer har sendt hemmelige shoppere på besøg i 32 butikker i det ganske land.


En stærk fødevarebranche kræver ildsjæle

Landbrug & Fødevarer hædrer igen i år branchens skarpeste fagpersoner indenfor dagligvarehandlen. Og de nominerede til årets fagpriser er netop nu fundet.


Er dine butikker klar med mærker på kylling?

Det statslige dyrevelfærdsmærke på kylling med tre stigende niveauer af dyrevelfærd har netop set dagens lys. Men højere krav til dyrevelfærd fører til højere priser – hjælp dine kunder til at forstå hvad der er op og ned i køledisken.


Erstatter juice frugt?

Et forbehold mange ernæringsfaglige har overfor frugtjuice er, at de mistænker de flydende frugter for at erstatte frisk frugt i kosten. Men flere studier viser, at hel frugt og frugtjuice komplementerer hinanden. Det bakkes op af en ny undersøgelse omkring danskernes forbrug af frugtjuice.


EU: Dansk kylling er i særklasse

EU vurderer, at de danske slagtekyllingeproducenter har vist vejen ved bekæmpelse af salmonella. Derfor opnår de særstatus. Det betyder, at importerede slagtekyllinger fremover skal være testet fri for salmonella.


Færrest rester i dansk frugt og grønt

Årets Pesticidrapport 2016 bekræfter endnu en gang, at dansk frugt og grønt indeholder færre pesticidrester.


Fagsymposium tog temperaturen på den danske ostekultur i 2018

Onsdag den 6. juni var godt 50 madskribenter og ostefagfolk samlet på restauranten BRUS i København til symposium om den seneste udvikling af ostekulturen i Danmark.


FAQ om malkekøer på græs

Hvilke malkekøer kommer på græs? Har køer på græs det bedre? Og hvorfor går alle danske køer ikke frit omkring på markerne? Få svar på dine spørgsmål om græssende malkekøer.


Flere danske æbler i kurven - hvordan?

P1-programmet Public Service havde den 21. februar fokus på danske æbler, og hvordan man får forbrugerne til at købe flere.


Fødevarepriser styrker salget

Hos Landbrug & Fødevarer hædrer vi de ildsjæle, der bringer fødevareerhvervets råvarer ud til forbrugerne - og som gør det med respekt og høj faglighed. Se de nominerede til årets fødevarepriser.


Fremtidens forbrugere er både attraktive og krævende

Målgruppen af unge forbrugere i alderen 18-35 år bliver lidt populært kaldt fremtidens forbrugere – eller blot millennials. Her er essensen om dem, og hvad det får af betydning for fødevarebranchen.


Fremtidens forbrugere vil gerne spise mere grønt

Landbrug & Fødevarer har undersøgt, hvem fremtidens forbrugere er. Gruppen af unge forbrugere fra 18-35 år bliver populært kaldt Millennials, og de er spændende af flere årsager


Fremtidens måde at dyrke grønsager på

I New York er unge fyre i gang med at revolutionere, hvordan grønsager skal dyrkes, nemlig i en lagerhal uden vinduer midt i millionbyen.


Fremtidens måltidsmarked skal være let, lækkert og lynhurtigt

Jeg bliver igen og igen overrasket over, hvor stor effekt convenience-bølgen har på alle niveauer af danskernes dagligliv og ikke mindst vores dagligvareindkøb.


Gode tider for danske grise

Vi er blandt de bedste i verden til grisevelfærd, og i år bliver vi endnu bedre. Det er budskabet fra de danske griseproducenter, som præsenterer nogle af indsatserne i 2018.


Grønsagssæsonen 2018 i Tyskland

Normalt begrænser ugunstige vejrforhold sig til enkelte regioner i Tyskland, men i 2018 var tørken så omfattende og langvarig, at den påvirkede hele det tyske grønsagsmarked betydeligt.


Grønt og frugt, nu med en stor vidensbank

Grøn vidensbank til køkkener

Det skal være nemmere at lave mad med råvarer, der er i sæson. Nu er der hjælp at hente i ny digital vidensbank, der både indeholder grønne opskrifter til ugemenuen og afgrøde-specifik viden.Guldkalven

Tiden er moden til at tænke kødet på helt andre vilkår. Mængderne bliver mindre, forudser Kirsten Poulsen fra Firstmove, og peger på, at det kød, der er tilbage, skal levere fuldt ud på værdikontoen.


Hedebølge-tomater bliver til ny ketchup

Uperfekte og overskydende tomater får nyt liv i ny madspildsketchup, som er den første af sin slags i Danmark.


Her bor Michelin-landmændene

Nu kan man på det gastronomiske Danmarkskort se, hvor de landmænd, der leverer råvarer til Michelin-restauranterne, bor.


Historisk dag: Nu starter eksporten af pølser til Kina

Danmark er blandt de første lande i verden, der kan sælge varmebehandlet grisekød til kineserne. Den nye aftale kan være 250 millioner kroner værd i årlige eksportindtægter.


Hjælp søges

Hjælp søges: hvordan tilbereder man gris?

Ny undersøgelse viser at danskerne kommer til kort, når der er gris på menuen. For få ved egentlig, hvordan gris tilberedes bedst. Og det er en skam.


Hjertegrise sælger

Nu fortæller salgstallene også historien. Danskerne har taget det nye statslige dyrevelfærdsmærke til sig. Salget af produkter med gris er steget med 45% fra 2016 til 2017.


Hør, hvad er der i farsen?

Alle taler om plantefars. Er den kødets ven eller fjende? Vi hilser diversiteten i køleboksen velkommen og dykker direkte ned i farsen.


25-årige Steffen Jørgensen er ved at uddanne sig til gourmetslagter på Danmarks Slagteriskole ZBC i Roskilde. I foråret har han rejst landet rundt som Økologisk Food Fighter - nu bruger han sin nye viden om økologi på sin læreplads hos Kvickly i Herning.

Hvad får man ud af at være Økologisk Food Fighter?

Som Økologisk Food Fighter har Steffen Jørgensen fået indsigt i økologiens verden. Den viden bruger han nu bruger i sin hverdag – både på sin læreplads og i sin skole. Og så har han fået blod på tanden til at blive endnu klogere på de råvarer, han arbejder med.


Hvad gemmer de unge i køleskabet?

Hvad står der på indkøbslisten hos fremtidens forbrugere? Vi har været i felten og fået lov at kigge ind i køleskabet hos to millennials.


Hvad skal vi putte i indkøbsvognen?

Det er vigtigt at redde kloden. Men hvis vi også skal redde populationen, hvordan skal vi så spise?
Vi kigger på realiteten og idealet. På planterne, mælken og kødet.


Hvem kan ramme børnefamilierne?

De er en attraktiv målgruppe, og der er bestemt rum for mersalg. Christie Nielsen fra Landbrug & Fødevarer har kigget på den nyeste viden om danskernes frugt- og grøntforbrug.


Hvor er fisken i min convenience?

Convenience er i fremgang. Men fisk er sjældent at finde i de hurtige og nemme løsninger. Ny analyse viser, at danskerne efterlyser mere fisk.


Kalvekøds-kunderne: De er mere værd

I dag udgør kød fra kalv kun 2,6 pct. af danskernes samlede indkøb af fersk kød. Men det møre kalvekød appellerer til de idealistiske forbrugere – og de er et værdifuldt bekendtskab.


Kan REKO ændre markedet?

600.000 brugere i Norden. En årlig omsætning på 300. millioner kroner. Navnet er REKO - det handler om lokale råvarer, økologi og et markant potentiale.


Kapløbet

Kapløbet

Det er en vigtig tid for osten. Det er nemlig nu, at der kæmpes om en fast plads på kundernes tallerkener. Kirsten Poulsen fra Firstmove tager et alvorsord med osten og peger på potentialet.


Hvordan har min mad haft det?

Det bliver vi spurgt om. Og måske gør du også?
Her kan du se dine kunders 9 hyppigste spørgsmål om dyrevelfærd – og få svaret.


Kloner af Elstar - det gode valg

I Holland anbefales tre-fire kloner af æblesorten Elstar, blandt andet på baggrund af et hollandsk forsøg med otte kloner plantet i 2012.


Køer på græs – kan det smages i mælken?

Græssende malkekvæg kan opleves som god dyrevelfærd af forbrugerne, men giver det også bedre mælk? Kan man smage forskel på mælk fra køer i stald og køer, der har været på græs i sommerhalvåret?


Kokkeelever og kommende landmænd bytter arbejdsplads

Der er videndeling og tværfagligt samarbejde på menuen, når ti kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen i uge 39 bytter arbejdsplads med ti agrarøkonomer fra Dalum og Bygholm Landbrugsskoler.


Landets bedste køkkener

Der var passion på agendaen, da Landbrug & Fødevarer hædrede de bedste kantiner og professionelle køkkener på Fødevaredagen. Fem køkkener udmærkede sig i hver deres kategori.


Foto: Colourbox

L&F: Restauranter skal tilbyde gæster doggybags

Landbrug & Fødevarer opfodrer til, at der bliver indført obligatoriske doggybags på de danske restauranter. Forslaget er en del af et nyt udspil om cirkulær bioøkonomi, som erhvervsorganisationen netop har lanceret.


Medaljeregn over dansk ost og smør

Verdens bedste smør kommer fra Danmark. Det står klart efter afholdelsen af VM i USA, hvor danske mejeriprodukter indkasserede i alt 10 medaljer.


Food fighter

”Nu er det mig, der er eksperten”- fra slagterelev til øko-specialist

Hvad er økologi for en størrelse? Det har Steffen Jørgensen helt styr på efter han i år var en del af det økologiske food fighter team. Det har taget ham fra slagterelev til øko-specialist på sin læreplads.


Branchens stjerner

Kender du fødevarebranchens skarpeste i dagligvarehandlen og i foodservice? Indstil dem til årets priser nu.


Ønskes: grønnere vintermåneder

Salget af grøntsager daler i den kolde tid. Det viser en ny undersøgelse. Men her kan både dagligvarehandlen og forbrugerne lære af de danske storkøkkener.


Unge deler viden om økologi med medstuderende

12 Økologiske Food Fighters har været på tur gennem landet, hvor de har oplevet økologien på nærmeste hold. Nu skal de dele deres viden med medstuderende på landets erhvervs- og landbrugsskoler til Øko-Fights.


Onlinesalg giver ekstra boom i Danmarks økologiske verdensrekord

Forbrugernes køb af økologiske måltidskasser og nethandel indgår nu i opgørelsen af det danske økologisalg. Det får den økologiske markedsandel til at stige markant til hele 13,3 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.


Oplev dyrene

Hele året rundt er der rig mulighed for at møde dyrene hos de danske landmænd. Følg vores guide, og find et sted nær dig, hvor du kan se, hvordan dyrene har det.


Ostemaden er stadig danskernes favorit på morgenbordet

En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere starter dagen med en ostemad, og det er fortsat Danbo-osten, der oftest bliver sat på morgenbordet.


Pesticidrester i kosten 2017 - 3. kvartal

Resultaterne fra den danske pesticidkontrol fra 3. kvartal 2017 viser, at tre prøver af henholdsvis udenlandske ris, longkong og pitaya udgjorde en sundhedsmæssig risiko.


Plantefars i stedet for hakket kød, eller hvad?

Plantefars har fået god omtale i slankemåneden januar, og produkterne er blevet revet af hylderne. Det bliver omtalt som et sundt alternativ til kød, der smager ligesom kød.


Priser til fødevarebranchens bedste

Igen i år uddeler Landbrug & Fødevarer priser til de fremmeste storkøkkener, kantiner samt butikker inden for kød, frugt, grønt og mejeri.


Repertoiret af grønsager skal udvides

Løg, tomater, gulerødder og agurk er blandt danskernes favoritgrønsager. Ny inspiration kan udvide både repertoiret og forbruget.


Restaurant BARR vinder ‘Årets ret med gris 2018’

Der var spænding til det sidste, men Restaurant BARR fra København vandt med en ret af Lyø revelsben ‘Årets ret med gris 2018’.


Foto: Liv Kastrup

Restaurant Jordnær vinder Danmarks bedste osteret 2018

Restaurant Jordnær laver kongerigets bedste ret med ost!


Roskilde-slagter har øget salget med syv pct. siden de vandt Slagterprisen

Danmarks fornemmeste pris for slagtere fører typisk til større omsætning for vinderne. Nu er der åbnet for indstillinger til 2018-priserne.


Se, hvad der sker med grisen

Grisen er på en rejse mod coolness. Følg med her og boost dit salg af gris.


Skyhøje priser på svenske agurker

Priserne på svenske agurker er på kort tid steget markant, fordi der mangler hollandske agurker.


Slagter-masterclass

Invitation til Slagter-Masterclass

Vil du have fif til, hvordan du får økonomi i det økologiske sortiment i din slagterdisk og i mad ud af huset?
Tilmeld dig gratis kursus og få inspiration til din faglige udvikling og en bedre bundlinje


Slagterprisvinder: “Fredagstravlheden er en helt anden efter vi vandt”

Slagterbutikken i SuperBrugsen i Havdrup vandt Slagterprisen i 2015 og har siden oplevet en rivende udvikling. Supermarkedsslagteren har formået at drive en lokal landbutik, lyder det fra jurymedlem.


Smagen af gris

Det er meget moderne at sætte beskrivende ord på, hvordan forskellige fødevarer smager. Ny analyse har givet os ord, der kan bruges til at beskrive smagen af gris.


Sol over Gudhjem: Michelin-kokkes mystiske ingrediens er ost

Kongerigets fineste forret baseret på lækre, lokale råvarer og tilberedt af nationens største Michelin-kokke behøver hverken at have jomfruhummer eller fjordrejer i centrum.


Sporbarhed øger værdien af dit produkt

Det lokale bliver aldrig passé. Til gengæld kan det booste værdien af dit produkt, skriver Andreas Buchhave fra Landbrug & Fødevarer.


10 nominerede til pris på Fruit Logistica

Inden længe er der Fruit Logistica i Berlin, og igen i år kan gæsterne stemme på en af de 10 nominerede kandidater til messens innovationspris.


Tomater er verdens største grøntsag

Tomater er den grøntsag, som der bliver produceret flest af i verden: 180 mio. tons, hvoraf knapt 40 mio. tons går til forarbejdningsindustrien.


Trend: Forbrug med hjertet

Det lyder romantisk, og det er det faktisk også. Men det er også en realitet. Flere og flere forbrugere er optagede af hvordan vores mad er produceret og hvilken effekt det har på miljøpåvirkning. Det påvirker deres krav og deres køb.


Update på gris

Hvordan går det med forbruget af antibiotika? Og hvor ligger Danmark i forhold til de nærmeste lande? Vi har samlet 5 facts om antibiotikaforbruget i Danmark.


Verdenskort over grønsagers handelsveje

Rabobank beskriver på et verdenskort grønsagers handelsveje samt nye trends som convenience, økologi, nye importlande og beskyttet produktion i hele verden.


Video: Droner til kamp mod spindemider

Se en video om, hvordan forskere i Californien arbejder med droner til bekæmpelse af spindemider med rovmider.


Vi elsker kylling!

Kylling ligger helt i top, når danskerne bliver spurgt, hvad de spiser til aftensmad. Og Danmark ligger i førerfeltet, når det gælder økologiske fødevarer. Under en procent af de kyllinger, vi serverer, kommer fra økologiske gårde. Det kan have noget med prisforskellen at gøre.


Vi siger gris, fordi det giver mest mening

Har du lagt mærke til, at der nu står gris på pakkerne i dit supermarked? Det gør der også flere steder i foodservice. Men hvorfor?