Danskernes favorit-ost er laktosefri

Nye undersøgelser slår fast, at Danbo og andre gule skæreoste er laktosefri, og det har mejerierne netop fået lov til at skrive på emballagen.

Folk med laktoseintolerance kan roligt sætte tænderne i et par skiver klassisk, gul skæreost. Laktosen bliver nemlig nedbrudt under ostens modning. (foto: ost&ko)

Mælk indeholder fra naturens side laktose (mælkesukker), hvilket kan give mennesker med laktose-intolerance mavegener. Man behøver dog ikke undgå alle mejeriprodukter, selv om man lider af laktose-intolerance – fx kan man uden problemer spise almindelige skæreoste. Nye analyser dokumenterer nemlig, at gule skæreoste som fx Danbo indeholder så lidt laktose, at det ikke giver gener. På den baggrund har Fødevarestyrelsen nu givet mejerierne lov til at skrive på emballagen, at gule skæreoste er laktosefri.

Dermed bliver det muligt at mindske forvirringen blandt laktose-intolerante om, hvad de kan spise.

”Mange laktose-intolerante har bevidst undgået alle typer af mejeriprodukter, for at minimere indtaget af laktose. Lagret ost indeholder ikke laktose, fordi laktosen nedbrydes under lagringen, og det er rigtig positivt, at vi nu må give den information til forbrugerne direkte på produktet. Jeg er helt sikker på, at mange forbrugere bliver glade for at høre, at de sagtens kan spise ost,” siger ernæringschef for mejeri i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup.

Nye analyser
Fødevarestyrelsens anerkendelse af de gule skæreoste som ’laktosefri’ kommer, efter at mejeribranchen sidste år ansøgte om kunne kalde Danbo-osten ’naturlig laktosefri’. Der blev i den forbindelse foretaget flere analyser hos både Eurofins Steins Laboratorium og DTU, og de viste samstemmende, at laktoseindholdet i gule skæreoste – herunder Danbo-oste – er mindre end 0,01 g pr. 100 g.

På den baggrund har Fødevarestyrelsen givet grønt lys for at bruge følgende udtryk: ’Laktosefri som de fleste skæreoste’ eller ’Laktoseindhold 0g/100g’.

Louise Myhre Utzen, seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Fødevarelovgivning, forædling & eksport, understreger, at der ikke er blevet ændret på nogen regler.

”Der er udelukkende tale om, at DTU har fået erstattet nogle gamle tal med nye data for faste oste, og det har overbevist Fødevarestyrelsen om, at ostene kan kaldes laktosefri,” siger hun.

Fakta
Ifølge Fødevarestyrelsen må et produkt kaldes ’laktosefri’, når det højst indeholder 0,01 g laktose pr. 100 g.
Er der højst 1 g laktose pr. 100 g, må udtrykkene ’lav laktose’ eller ’laktosefattig’ anvendes.
Laktoseindholdet i gule skæreoste – fx en Danbo-ost – er mindre end 0,01 g pr. 100 g.