En markrobot til høst af kål

Forskere i England er ved at udvikle en robot, som i første omgang skal bruges til at høste kål i Cornwall.

 

Et projekt i England skal søge at løse opgaven med at høste kål. Til det formål bygger de involverede forskere videre på et tidligere projekt – GummiArm. (Foto: Plymouth University) 

I England er der efterspørgsel på hjemmeproducerede – altså engelske produkter – men samtidig er frugt- og grøntproducenterne bekymrede over udsigten til at mangle arbejdskraft som følge af Brexit. Det skriver gartnertidende.dk.

Derfor er en gruppe forskere på University of Plymouth i et samarbejde med kålproducenter i Cornwall ved at udvikle en banebrydende teknologi, som kan hjælpe frugt- og grøntproducenter med at løse den udfordring, det er, at få høstet afgrøderne.


Robotarm med ’fleksibel stivhed’
Projektet med at bygge den automatiske kålhøster er ledet af Dr. Stoelen, som tidligere har udviklet teknologi til høst af tomater, hindbær og sukkerærter. Nu prøver han at hjælpe producenterne i Cornwall med en løsning, som kan høste blomkål, broccoli og hovedkål.

Hjertet i hans koncept er en robotarm med en ’fleksibel stivhed. De fleste robotarme er stive, men evnen til at være fleksibel og kunne bøje er helt afgørende, når den skal bruges under meget variable forhold i marken.

Til det formål bygger han videre på et af sine tidligere projekter – GummiArm – som har to arme, der på mange måder bevæger sig mere som et menneske end som en maskine.


Kamera og sensorer i hånden
En anden udfordring er, at robotten skal kunne identificere de blomkålshoveder, som er høstklare og kunne skelne præcis den del af planten, der skal høstes.

Løsningen på dette er kameraer og sensorer i ’hånden’, der kan lave 3D-modeller af afgrøden og vurdere de informationer, den får, og kan genkende de ting, den skal høste, henholdsvis skal lade stå.

Dr. Stoelen tror, at robotten vil kunne bruges til andre opgaver i løbet af vækstsæsonen og i andre kålafgrøder.


Måske en maskinstationsopgave
Forskeren ser en forretningsmodel, som kan bringe teknologien på markedet om to-tre år, og hvor robotterne er ejet af en maskinstation, hvorfra avlerne så køber servicen, skriver hortibitz.com.


Fakta

  • Projektet omkring den automatiske kålhøster i Cornwall er ledet af Dr. Martin Stoelen og professor Mick Fuller samt Teagle Machinery Ltd i Truro, Riviera Produce i Hayle og CNC Design Ltd i St Columb Major.
  • Projektet løber over tre år med et budget på 10 mio. £ og har fået støtte af Agri-Tech Cornwall, EU og Cornwall Council.