Hvor er fisken i min convenience?

Convenience er i fremgang. Men fisk er sjældent at finde i de hurtige og nemme løsninger. Ny analyse viser, at danskerne efterlyser mere fisk.

 

4 grunde til convenience som trend
Den sunde livsstil er i højsædet hos mange danskere i dag. Vi vil gerne spise gode og nærende måltider til hverdag og samtidig have tid til at dyrke motion. ”Når man har et travlt liv med familie, fuldtidsjob, fritidsinteresser og hvor man ovenikøbet gerne skulle få trænet lidt, kan det være svært at få det hele til at hænge sammen,” siger forbrugersociolog Nina Preus, Landbrug & Fødevarer.

Når familie, fuldtidsjob, fritidsinteresser og træning – sluger tiden, bliver færdigretter og ready-to-cook-retter ofte nøgleord i en travl hverdag. ”Interessen for mad og madlavning er der stadig, men det skal ofte gå hurtigt. Derfor ser vi en stor interesse for hurtig og nem mad, der er sund og smager godt. Det gælder bl.a. en stor interesse for færdigretter og måltidskasser, og så spiser danskerne også i højere grad ude i forhold til tidligere,” siger Nina Preus.

Nem fisk skal være mere tilgængelig
Ønsket om hurtig og nem mad, der samtidig er sund og smager godt, kan måske forhindre danskerne i at spise mere fisk. Fisken er nemlig for sjældent at finde blandt de nemme løsninger. Det er i supermarkederne og i discountbutikkerne, at 71 % af danskerne køber deres fisk, og YouGov-analysen viser tydeligt, at folk efterlyser nemme løsninger med fisk her.

”Vi har spurgt ind til, hvilke convenience-retter med fisk danskerne ønsker at kunne købe i supermarkedet. Op til 35 % ønsker at kunne købe ovnklar fisk såsom rødspætte på bund af grøntsager og urter, som blot skal bages 15-20 minutter. Af færdigretter, som allerede er tilberedt, ønsker danskerne hjemmestegte fiskefrikadeller med højt fiskeindhold, fiskelasagne, sushi og fisketapas. Disse er alle eksempler på nem og sund mad. Det sunde valg skal være det lette valg,” fortæller Lone Marie Eriksen, chefkonsulent, Fisk & Skaldyr hos Landbrug & Fødevarer.

Tendensen opleves også i supermarkedet: ”Hos Meny ser vi tydeligt, at danskerne er glade for de nemme løsninger – både med kød og med fisk. Vi mærker et stigende salg af vores ovnklare løsninger, og vi bestræber os på at annoncere nemme løsninger med fisk hver uge i tilbudsavisen – det trækker kunder til,” udtaler Kategorichef Fisk, Henrik Dahlgaard, Meny.

Selvom ønsket om at spise mere fisk er til stede blandt forbrugerne, står der stadig et manglende udbud i vejen for flere sunde retter med fisk på aftensbordet. ”Måltidskasser, ovnklare retter og færdigretter er en nem løsning i hverdagen, og vores erfaring viser, at forbrugerne ikke vil gå ned på sundheden” fortæller Lone Marie Eriksen. ”De fleste vil gerne vælge lækker fisk, hvis det er muligt, og udbuddet harmonerer med en travl hverdag. Det er desværre bare ikke så ofte, de bliver mødt af færdigretter med fisk i butikkerne.”

…..

12 % af danskerne spiser fisk som hovedmåltid mindst 2 gange om ugen.
43 % af forbrugerne mangler inspiration til tilberedning af fisk.

Hvilke af disse retter ønsker du at kunne købe i dit supermarked:
35 % Laks på bund af fennikel og ærter
34 % Rødspætte på bund af grøntsager og urter
30 % Teriyaki-marineret kulmule på bund af spinat

Hvilke af disse færdigretter ønsker du at kunne købe i dit supermarked:
32 % Hjemmestegte fiskefrikadeller med højt fiskeindhold
21 % Fiskelasagne med torsk og spinat
15 % Sushi
13 % Fisketapas

Kilde: YouGov, september, 2018

For yderligere information kontakt chefkonsulent Lone Marie Eriksen, Landbrug & Fødevarer, lmer@lf.dk