”Nu er det mig, der er eksperten”- fra slagterelev til øko-specialist

Hvad er økologi for en størrelse? Det har Steffen Jørgensen helt styr på efter han i år var en del af det økologiske food fighter team. Det har taget ham fra slagterelev til øko-specialist på sin læreplads.

Food fighter

25-årige Steffen Jørgensen er ved at uddanne sig til gourmetslagter på Danmarks Slagteriskole ZBC i Roskilde. I foråret rejste han landet rundt som Økologisk Food Fighter - og nu bruger han sin nye viden om økologi på sin læreplads hos Kvickly i Herning.

Som så mange andre studerende, var Steffen ikke særlig økologisk orienteret før forløbet. Pengene strakte ganske enkelt ikke til det. Men siden sin tid som Økologisk Food Fighter er der kommet andre boller på suppen. ”Før brugte jeg ikke så meget tid på økologi, og når jeg handlede, så var det med udgangspunkt i priser. For sådan er det jo, når man er elev,” siger han og fortsætter: ”Jeg kan huske, at jeg på førstedagen af forløbet blev spurgt, hvor økologisk jeg er. Dengang købte jeg vist kun økologiske havregryn. I dag er stort set alt grønt, som jeg køber, økologisk. Det har virkelig været en øjenåbner for mig”.

 

Øko-specialisten i butikken

Siden forløbet som Økologisk Food Fighter er det gået stærkt for den unge slagterelev. Det er ambitionen for de Økologiske Food Fighters, at de tager den nye viden med sig hjem og ud i deres faglige miljøer. Det er noget, som Steffen i høj grad har tænkt sig at gøre. Faktisk har han allerede sat sit præg på sin læreplads Kvickly i Herning. Steffen har nemlig sikret et større økologisk sortiment i butikken. ”Jeg har været med til at sikre, at vi næsten har alle udskæringer fra gris i en økologisk udgave, og nogle enkelte udskæringer i oksekød,” siger Steffen og fortsætter: ”Og så er det blevet mig, som mester sender kunderne hen til, når de har spørgsmål om økologi. Det synes jeg er en stor anerkendelse. Så der er masser af muligheder for at den næste generation, hvis de suger viden om økologi til sig – nu er det mig, der er øko-specialisten,” siger Steffen og smiler.

Bannerfører for økologi på sin skole

Og Steffen kan selv komme til at hjælpe næste generation på vej til at blive klogere på økologi. For på Danmarks Slagteriskole ZBC har hans lærer, Stine Borup, allerede planer om at udnytte Steffens nye viden og erfaring med at videreformidle den: ”Jeg vil meget gerne have mere økologi ind i undervisningen på grundforløbene. Og det er da helt oplagt, at vi skal benytte os af, at vi rent faktisk har en Økologisk Food Fighter, der brænder for at give noget videre,” forklarer hun.

Følg de Økologiske Food Fighters på Facebook og se billeder fra årets tur

Det har Steffen. For han er slet ikke færdig med økologi. Han har faktisk fået lyst til at blive endnu klogere på de råvarer, han arbejder med: ”Jeg kommer helt sikkert til at gribe alle chancer for mere viden, der dukker op. Der er så mange spændende aspekter af økologi, som jeg gerne vil lære meget mere om. Særligt om økologi inden for kød,” fortæller han.

Om Økologiske Food Fighters
Bag de Økologiske Food Fighter står Landbrug & Fødevarer, der med støtte fra Fonden for Økologiske Landbrug, hvert år udvælger repræsentanter fra fremtidens landmænd, kokke, slagtere, ernæringsassistenter og professionsbachelorer i ernæring og sundhed og gør dem til ambassadører for økologi.

I år blev der sendt 12 ambassadører ud, som alle rekrutteret fra landbrugs- erhvervs- og professionshøjskoler i hele landet.

Læs mere om Økologiske Food Fighters. Du kan se billeder deres tur på Facebooksiden Økologiske Food Fighters og på Instagram .