Plantefars i stedet for hakket kød, eller hvad?

Plantefars har fået god omtale i slankemåneden januar, og produkterne er blevet revet af hylderne. Det bliver omtalt som et sundt alternativ til kød, der smager ligesom kød.

 

Om det smager af kød, er op til den enkelte at vurdere, men sundhedsværdien skal vurderes dels ud fra næringsstofindholdet, dels ud fra sammensætningen af den øvrige kost. 

Hvordan er næringsstofsammensætningen?
Afdeling for Ernæring i Landbrug & Fødevarer har kigget på næringsdeklarationerne på plantefarsen. De viser, at de to mest omtalte plantebaserede produkter indeholder mere energi end hakket kød og fjerkræ med en tilsvarende fedtprocent. Især Naturli’s produkt udmærker sig med et mættet fedtindhold på 80% af det samlede fedtindhold, hvilket er en del mere end for det hakkede kød. Coops plantefars har et forhold mellem fedt og mættet fedt, der svarer mest til hakket kylling. Niveauet af protein i planteprodukterne matcher indholdet i hakket kød, men der er naturligvis et indhold af kulhydrat i planteprodukterne, som ikke findes i fersk kød.

Begge plantebaserede produkter indeholder salt. Så meget salt, at det ikke kan få Nøglehulsmærket. Når man laver fars til f.eks. frikadeller af hakket kød, vil man oftest tilsætte 0,3-0,8 % salt. Det giver et maksimalt saltindhold lige under Coops plantefars, der er den med mindst salt af de to. Det skriver Ernæringsfokus.dk.

Næringsdeklarationer på Naturli’ hakket, Plantefars og hakket fjerkræ og kød af forskellige oprindelse:

*Kilde: Naturli’s hjemmeside
**Kilde: Produktets næringsdeklaration
***Kilde: Fødevaredatabanken, DTU-Fødevareinstituttet

Ingredienslister:

Naturli’ Hakket indeholder også mange andre ingredienser: Sojaprotein/isolat (58 %), vand, kokosolie, sojamel, hvedegluten, mandel, karl johan svampe, tomat, fermenteret dextrose, tapiokastivelse, salt, maltekstrakt (byg), farve (rødbede), naturlig aroma, maltodextrin, stabilisatorer (methylcellulose).

Coop Plantefars indeholder også: Vand, vegetabilske proteiner (soja, hvedegluten), solsikkeolie, stivelse (kartoffel, majs, hvede), æggehvider, aromastoffer, modificeret stivelse, rødbedepulver, hydrolyseret vegetabilsk protein (soja), salt, krydderier, mineral (jernholdigt fumerat), vitamin B12.

Hvordan bruges plantebaseret fars?
Planteprodukterne kan bruges som alternativ til hakket kød i f.eks. bolognese, burgere og i tacos og tortillas. De er også beregnede til at erstatte hjemmelavet plantefars, når man skal lave mad i en fart. Det er omstridt, om planteprodukterne faktisk smager ligesom kød.

Er plantefars sundere?
En sundhedsmæssig gevinst kan opnås, hvis plantefarsen er med til at skabe en mere anbefalelsesmæssig balance i kosten mellem animalske produkter (kød, æg, fisk og fjerkræ), stivelse (kartofler, pasta, ris og brød), grønt og frugt. De plantebaserede produkter består dog af meget forarbejdede ingredienser af vegetabilsk oprindelse. Det er ikke grøntsager af den type, som Fødevarestyrelsen vil have os til at spise mere af.

Coops plantefars er desuden ikke egnet til veganere, da produktet indeholder æg. I tillæg er en del af ingredienserne i planteprodukterne på listen over allergener. Det gælder soja, hvede, mandel og byg.

Relevant link:

Vidste du, at ... om 28 gram protein