Video: Droner til kamp mod spindemider

Se en video om, hvordan forskere i Californien arbejder med droner til bekæmpelse af spindemider med rovmider.

 

En gruppe forskere i Californien med danskeren Christian Nansen i spidsen er i gang med at udvikle droner til at spotte tidlige angreb af spindemider og efterfølgende anvende droner til at udbringe rovmider i pletterne. (Foto: Christian Nansen, University of California Davis)  

Jordbærmarkerne i Californien er enorme. Den vestamerikanske stat producerer 88 procent af landets jordbær med en årlig værdi på 2,6 mia. dollars. Det skriver gartnertidende.dk.

Et af de mest alvorlige skadedyr i jordbærproduktionen er spindemider, som man i et nyt forskningsprojekt på University of California, Davis, fra 2017-2020 vil forsøge at bekæmpe med nyttedyr udbragt med droner.

I første omgang arbejder man med at opdage angrebet af spindemider i de store marker tidligt nok. Forskerne undersøger, om droner med kameraer kan bruges til at opdage de allerførste pletter med stressede planter, der signalerer, at de er angrebet.

Efterfølgende vil man i projektet også undersøge, om en anden type droner kan bruges til en målrettet bekæmpelse af spindemider i disse ’hotspots’.

Røgbomber viser vindhastighed
I projektet arbejder forskerne også med vindhastighedens betydning for at udbringe nyttedyr. De monterer små røgbomber, som afslører, hvordan vinden påvirker udbringningen af rovmider.

Forskningen ledes blandt andre af danskeren professor Christian Nansen, der har speciale i anvendt insektøkologi. Christian Nansen gav et indlæg om droner til planteværnsopgaver i Californien på Plantekongressen i januar. Læs en artikel om emnet i Gartner Tidende nr. 5.