Årets bedste på gris

Grisen byder på en rigdom af smagfulde udskæringer. Det kunne ingen være i tvivl om til Årets ret med gris, hvor kokke i verdensklasse dystede. Vinder-retten var en hyldest til Lyø og blev kaldt både ”lystig” og ”legesyg”.

 

Af gastronomisk konsulent, Anders Nicolajsen, Landbrug & Fødevarer

Der var smæk på kreativiteten, da den danske gris blev hyldet og nyfortolket af landets bedste kokke. Restauranter fra hele landet, og en enkelt fra Sverige – var blevet nomineret for deres kreative og ikke mindst smagfulde fortolkninger af den danske gris.

BARR løb med hæderen
Med sin unikke ret af Lyø revelsben med pandekager, grannåle og tranebær vandt Restaurant BARR fra København ‘Årets ret med gris 2018. “Jeg er helt utrolig glad og meget, meget stolt. Det er jeg især, fordi det er en gammel egnsret, som vi har piftet lidt op. Retten er en hyldest til en særlig egn, nemlig Lyø, og den er en hyldest til grisen,” siger Thorsten Schmidt, der er køkkenchef og medejer af Restaurant BARR.

I vinderretten forsøger han at vende nogle af grisens egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem, og det gav pote og udløste første pladsen og 30.000 kroner.

“Rigtig mange af de retter, vi har på Restaurant BARR, er en skøn blanding af tradition, humor, godt håndværk og velsmag.”

Grisen er lystig, legesyg og smuk!
Repræsentant for dommerpanelet, Bo Bech fra Geist, var da heller ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af ‘Årets ret med gris’, der er fundet:

“Vinderretten er en ret, der ikke mangler noget. Den er lystig, legesyg og gennemført. Den er både skarp og smuk – og så er den et helt måltid i sig selv.”

Generelt var kreativiteten stor, og mange forskellige udskæringer af gris fandt vej til dommernes tallerkner. En enkelt ret havde grisehaler i centrum, mens andre havde det fede bryststykke som stjernen.

Tilbagevendende konkurrence
Årets ret med gris er en tilbagevendende kokkekonkurrence der afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Det er sjette gang, konkurrencen finder sted i Landbrug & Fødevarer-regi. Hotel- og Restaurantskolen i Valby lægger hus til eventet, og skolens dygtige elever var som altid på pletten med hjælpende hænder og nysgerrige blikke.