Fokus: Samspil mellem mindre producenter og foodservice-markedet

Lokale fødevarer hitter. Også i foodservice. Men hvordan samarbejder du med mindre, lokale leverandører? Det sætter ny guide fokus på.

 

Foodservicesektoren er i rivende udvikling - og forbruget på ’udespisning’ er mere end fordoblet over de seneste ti år. Sektoren vokser i markedsandel, og efterspørgslen på råvarer med høj kvalitet og diversitet stiger. Men det kan være svært at finde de rigtige producenter, så du kan få netop disse råvarer i dit grossist-sortiment – eller ind i dit køkken. Nye redskaber hjælper dig på vej.

Det kræver ressourcer at finde hinanden
Køkkener og grossister efterspørger lokale, økologiske fødevarer af høj kvalitet og fødevarer med en historie. ”Det kan være svært for køkkenerne at finde økologiske, unikke producenter og etablere samarbejde med dem. Både fordi de enkelte køkkener og grossister ikke har ressourcer til at afsøge markedet for de små leverandører og fordi mange producenter ikke er bevidste om det store potentiale, der ligger i foodservicemarkedet,” siger chefkonsulent Andreas Buchhave fra Landbrug & Fødevarer.

Dyk ned i guden: Salg af fødevarer til foodservice-markedet

Inspiration til producenter, køkkener og grossister
I 2017 har Landbrug & Fødevarer derfor udviklet en afsætningsguide til mindre producenter, der både beskriver foodservicemarkedet og potentialet for små leverandører. ”Guiden giver en grundig indføring i, hvordan man som mindre økologisk fødevareleverandør kommer ind på foodservicemarkedet, og hvad man skal være opmærksom på, før man tager de første skridt,” siger Andreas Buchhave og fortsætter: ”Guiden er udviklet til mindre, økologiske producenter, både bedrifter og virksomheder. Men den kan også anvendes af grossister som en vejledning eller inspiration til potentielle, nye leverandører.”.

Danmarkskort viser økologiske bedrifter og virksomheder
I december 2017 åbner Landbrug & Fødevarer et nyt elektronisk Danmarkskort over alle økologiske bedrifter og virksomheder. Kortet bliver et supplement til guiden, men målgruppen vendes på hovedet. ”På kortet kan du som køkkenaktør eller grossist hurtigt skabe dig et overblik over, hvad der findes af lokale, økologiske producenter og virksomheder i netop dit område,” siger Andreas Buchhave.

Danmarkskortet: Find landmænd nær dig

Matchmaking på foodservicemarkedet
Danmarkskortet og den nye guide er en del af en større ambition. ”Vi håber, at de to redskaber kan være med til at understøtte den stigende efterspørgsel og afsætning af lokale, økologiske fødevarer, ved at gøre det nemmere for leverandører og kunder i foodservicesektoren at finde hinanden,” slutter Andreas Buchhave.

Læs mere: Økologi tjekker ind på hoteller og restauranter