Hør, hvad er der i farsen?

Alle taler om plantefars. Er den kødets ven eller fjende? Vi hilser diversiteten i køleboksen velkommen og dykker direkte ned i farsen.

 

Naturli’s ’Hakket’ og Coops ’Plantefars’ er to af de mest omtalte typer plantebaserede produkter. Vi har købt pakkerne til vores eksperter og bedt dem kigge på næringsindhold og sundhedsværdi.

Brug vores guide til at finde rundt i alt det hakkede – fra dyr og nu planter.

De vegetabilske er rige på energi
Begge de plantebaserede produkter har en næringsdeklaration, der vidner om, at produkterne indeholder mere energi end hakket kød og fjerkræ med en tilsvarende fedtprocent. Især Naturli’s produkt udmærker sig med et mættet fedtindhold på 80% af det samlede fedtindhold, hvilket er en del mere end for hakket kød.
’Coop plantefars’ har et forhold mellem fedt og mættet fedt, der svarer til hakket kylling.

Samme mængde protein som kød
Niveauet af protein i planteprodukterne matcher indholdet i hakket kød, men der er et indhold af kulhydrat i planteprodukterne, som ikke findes i fersk kød.

Salt & Nøglehullet
Begge plantebaserede produkter indeholder salt. Men 'Coop Plantefars' har sænket saltniveauet, så dette produkt nu kan blive mærket med Fødevarestyrelsens Nøglehul. Når man laver fars til f.eks. frikadeller af hakket kød, vil man oftest selv tilsætte 0,3-0,8 % salt. Det giver et maksimalt saltindhold lige under ’Coop plantefars’, der er den med mindst salt af de to.

Hvad skal jeg vælge?
Mangler du overblik? Det gjorde vi. Derfor har vi samlet næringsdeklarationerne fra Naturli’ hakket’, ’Coop Plantefars’ og hakket gris, okse, kalv og kylling i et skema. Brug det til at få overblik – og træk på det, når du skal guide dine kunder.

*Kilde: Naturli’s hjemmeside
**Kilde: Produktets næringsdeklaration
***Kilde: Fødevaredatabanken, DTU-Fødevareinstituttet

Hvad er der i plantefarsen?
’Naturli’ Hakket’ indeholder:
Sojaprotein/isolat (58 %), vand, kokosolie, sojamel, hvedegluten, mandel, karl johan svampe, tomat, fermenteret dextrose, tapiokastivelse, salt, maltekstrakt (byg), farve (rødbede), naturlig aroma, maltodextrin, stabilisatorer (methylcellulose).

’Coop Plantefars’ indeholder:
Vand, vegetabilske proteiner (soja, hvedegluten), solsikkeolie, stivelse (kartoffel, majs, hvede), æggehvider, aromastoffer, modificeret stivelse, rødbedepulver, hydrolyseret vegetabilsk protein (soja), salt, krydderier, mineral (jernholdigt fumerat), vitamin B12.

Er plantefars sundere?
En sundhedsmæssig gevinst kan opnås, hvis plantefarsen er med til at skabe en bedre balance i kosten mellem animalske produkter (kød, æg, fisk og fjerkræ), stivelse (kartofler, pasta, ris og brød), grønt og frugt.

De plantebaserede produkter består dog af forarbejdede ingredienser af vegetabilsk oprindelse. Det er ikke grøntsager af den type, som Fødevarestyrelsen vil have os til at spise mere af.

 

Puk Maia Ingemann Holm

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent - Afdeling for Ernæring

Telefon +4533394392

Mobil +4529119553Hanne Castenschiold

Hanne Castenschiold

Chefkonsulent - Afdeling for Ernæring

Telefon +4533394465

Mobil +4522168770