Hvad er bæredygtighed egentlig for en størrelse?

Beskriv bæredygtighed med ét ord. Den opgave fik det skarpe debatpanel på Fødevaredagen. Det blev til seks ord, der beskriver bæredygtighed i fødevarebranchen.

 

2017 har i høj grad stået i bæredygtighedens tegn. Det gjorde Fødevaredagen også – og under overskriften Bæredygtighed; fra buzz til business, kom fremtrædende aktører fra fødevarebranchen med deres bud på, hvad bæredygtighed dækker over.

Beskriv bæredygtighed med ét ord
Moderator på debatten, Anders Søgaard fra Landbrug & Fødevarer, bad indledningsvist alle seks paneldeltagere om at beskrive bæredygtighed med ét ord. Vi har lavet en opsummering.

Læs mere: Bæredygtighed ifølge dine kunder 

Christian Ibsen: Udsyn
”Vi bliver nødt til at have et udsyn til, hvordan vi skal håndtere fødevarer i en verden, hvor vi vil begrænse temperaturstigningen til 2 grader, hvor vi bliver ti milliarder mennesker og hvor der skal være mange flere kalorier til alle disse mennesker. Vi skal løfte blikket mod den horisont og se, hvilke fødevarer det overhovedet er muligt at producere, indenfor begrænsningerne i forhold til ressourcer - klima, vand og så videre,” sagde Christian Ibsen, Direktør i CONCITO.

Anja Phillip: Forbrugsbalance
”Vi skal skabe et forbrug i balance. Og det handler om flere ting – det handler dels om miljøet, det handler om sundhed og det handler om økonomi,” sagde Anja Phillip, Formand i Forbrugerrådet Tænk.

Morten Albæk: Livet
”Ud fra den betragtning, at hvis man tager ordet sustainability, som bæredygtighed udspringer af og brækker det ned, så betyder det ability to stain. Altså med andre ord - evnen til at bære livet. Og det vil sige, at når vi taler om bæredygtighed, så er det bæredygtighed i forhold til det sociale liv, i forhold til det økologiske eller miljømæssige liv. Men i sidste ende, så handler det jo om det menneskelige liv. Det handler om at skabe rammerne og infrastrukturerne til at sørge for, at det liv som vi har fået, bliver så meningsfuldt om muligt,” sagde Morten Albæk, Medstifter i Voluntas A/S.

Henrik Burkal: Ansvarlighed
”Vi er i REMA 1000 i krydsfeltet mellem forbrugere og producenter. Og her er det et spørgsmål om, hvordan vi kan tage et ansvar og positivt påvirke i en ansvarlig retning i forhold til produktion, i forhold til forbrug og i forhold til spild,” sagde Henrik Burkal, Adm. direktør, REMA 1000.

Erwin Lauterbach: Viden
”Fordi i et køkken er det farligste redskab uvidenhed. Så enkelt er det,” sagde Erwin Lauterbach, Mesterkok i Lumskebugten og Saison Food.

Karen Hækkerup: Fremtid
”Der er ikke noget overlevelse og noget liv, hvis ikke vi har balance og ansvarlighed. Og det kan vi kun, hvis vi også i fremtiden sørger for at branchen bygger på et solidt fundament af viden,” sluttede Karen Hækkerup, Adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer.

Læs mere: Kød og klima? Guid dine kunder