Hvad får man ud af at være Økologisk Food Fighter?

Som Økologisk Food Fighter har Steffen Jørgensen fået indsigt i økologiens verden. Den viden bruger han nu bruger i sin hverdag – både på sin læreplads og i sin skole. Og så har han fået blod på tanden til at blive endnu klogere på de råvarer, han arbejder med.

25-årige Steffen Jørgensen er ved at uddanne sig til gourmetslagter på Danmarks Slagteriskole ZBC i Roskilde. I foråret har han rejst landet rundt som Økologisk Food Fighter - nu bruger han sin nye viden om økologi på sin læreplads hos Kvickly i Herning.

 

25-årige Steffen Jørgensen er ved at uddanne sig til gourmetslagter på Danmarks Slagteriskole ZBC i Roskilde. I foråret har han rejst landet rundt som Økologisk Food Fighter - nu bruger han sin nye viden om økologi på sin læreplads hos Kvickly i Herning. 

Økologi skal have en endnu større plads i den faglige bagage hos næste generation af fødevareprofessionelle. Den mission har 25-årige Steffen Jørgensen taget på sig som Økologisk Food Fighter. I foråret var han nemlig en del af Landbrug & Fødevarers tolv Økologiske Food Fighters, som oplevede økologien på tæt hold.

Læs mere: Her er årets Økologiske Food Fighters

Økologi fylder mere nu – også i indkøbskurven
Steffen Jørgensen tænkte ikke særlig meget over økologi, før hans underviser opfordrede ham til at blive del af projektet: ”Jeg brugte ikke så meget tid på det, og når jeg handlede, så var det med udgangspunkt i priser. For sådan er det jo, når man er elev,” siger han og fortsætter: ”Jeg kan huske, at jeg på førstedagen af forløbet blev spurgt, hvor økologisk jeg er. Den gang købte jeg vist kun økologiske havregryn. I dag er stort set alt grønt, som jeg køber, økologisk. Det har virkelig været en øjenåbner for mig”.

Hvad betyder økologi egentlig? Spørg Steffen
Som en del af forløbet som Økologisk Food Fighter turnerede Steffen rundt i landet og formidlede om økologi til medstuderende – og det gav anledning til nogle gode snakke, fortæller Steffen: ”De fleste kender måske det økologisk mærke, men der er faktisk ikke så mange der ved, hvad der ligger bag mærket eller hvordan man får det. Min generation vil nok sige, at økologi er sundt, fordi det er det, som alle medierne siger - men hvad betyder det faktisk? Hvad er eksempelvis forskellen på en økologisk mark og en konventionel mark?”. Det var nogle af de ting som Steffen og de andre Økologiske Food Fightere kunne fortælle om.

Udover at give viden videre til medstuderende, skulle de Økologiske Food Fighters også udfordre de andre elever på økologi og få dem til at reflektere over økologi. Og debatlysten fejlede ikke noget, når Steffen og de andre Food Fighters stod klar ved de aktiviteter og debatter, som de havde forberedt. Og netop den medlevende debat om økologi er en af de gevinster, som Landbrug & Fødevarer har som en af flere ambitioner for projektet. ”Vi vil gerne løfte økologi ind på uddannelserne gennem aktiviteter, der kan styrke dialogen om økologi på tværs af fødevarefagene, og det kan vi særligt i år se, er lykkedes rigtigt godt,” siger konsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder på Økologiske Food Fighters, Anne Buus Falkesgaard.

Følg de Økologiske Food Fighters på Facebook og se billeder fra årets tur

Har sikret større økologisk sortiment i butikken
Derudover er det også en ambition med projektet, at Food Fighterne tager den nye viden med sig hjem og ud i deres faglige liv. Det er noget, som Steffen i dén grad har tænkt sig at gøre. Faktisk har han allerede sat et økologisk aftryk på sin læreplads, Kvickly i Herning.

”Jeg har været med til at sikre, at vi har næsten alle udskæringer fra gris i en økologisk udgave, og nogle enkelte udskæringer i oksekød,” siger Steffen og fortsætter: ”Og så er det blevet mig, som min mester sender kunderne hen til, når de har spørgsmål om økologi. Det synes jeg er en stor anerkendelse. Så der er masser af muligheder for at den næste generation, hvis de suger viden om økologi til sig”.

Er du en af næste års Økologiske Food Fighters? Læs mere om projektet

Bannerfører for økologi på sin skole
Og han kan selv komme til at hjælpe næste generation på vej til at blive klogere på økologi. For på Danmarks Slagteriskole ZBC har hans lærer, Stine Borup, allerede planer om at udnytte Steffens nye viden og erfaring med at videreformidle den: ”Jeg vil meget gerne have mere økologi ind i undervisningen på grundforløbene. Og det er da helt oplagt, at vi skal benytte os af, at vi rent faktisk har en Økologisk Food Fighter, der brænder for at give noget videre,” forklarer hun.
Det har Steffen, for han er slet ikke færdig med økologi. Han har faktisk fået lyst til at blive endnu klogere på de råvarer, han arbejder med: ”Jeg kommer helt sikkert til at gribe alle chancer for mere viden, der dukker op. Der er så mange spændende aspekter af økologi, som jeg gerne vil lære meget mere om. Særligt om økologi inden for kød,” fortæller han.

Om Økologiske Food Fighters
Bag de Økologiske Food Fighter står Landbrug & Fødevarer, der med støtte fra Fonden for Økologiske Landbrug, hvert år udvælger repræsentanter fra fremtidens landmænd, kokke, slagtere, ernæringsassistenter og professionsbachelorer i ernæring og sundhed og gør dem til ambassadører for økologi.
I år blev der sendt 12 ambassadører ud, som alle rekrutteret fra landbrugs- erhvervs- og professionshøjskoler i hele landet.

Læs mere om Økologiske Food Fighters. Du kan se billeder deres tur på Facebooksiden Økologiske Food Fighters og på Instagram under #dkfoodfighters.