Vi lancerer nyt tool: Spis gris

Gris har i mange år været danskernes darling i køddisken – og det er den stadig. Nyt univers guider dig til at få det bedste ud af grisen.

 

Lav gris. Servér gris. Spis gris. Men hvordan gør du det bedst? Og hvordan guider og inspirerer du bedst dine kunder? Det har vi fundet ud af. For jer. Til jer. Og vi har samlet det hele. I et stort digitalt griseunivers. Til dig i foodservice. Til dig der er privatslagter. Og til dig i detailhandlen.

Stik trynen i et nyt griseunivers, hvor du finder

  • Alle nye navne på udskæringer fra grisen
  • Information om grise, racer, myter og dyrevelfærd
  • Alle udskæringer med dertilhørende næringsstofindhold, anprisninger, korte tilberedningsanvisninger til etiketter og meget mere
  • Information om tilberedning, centrumtemperaturer, tilberedningssvind osv.

Tag en tur rundt i det nye griseunivers Spis gris. Vi håber, at I kan bruge det. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere: Det statslige dyrevelfærdsmærke breder sig i køledisken

Nu siger vi gris – men hvorfor?
Der var engang for flere tusinde år siden, hvor vi sagde vildsvin, fordi det var de grise, der levede i Danmark. Vildsvin fik betydning i Danmark fra omtrent 4.000 år f.Kr., indtil de sidste vildsvin blev skudt i begyndelsen af 1800-tallet. Da alle tamme grise stammer fra vildsvinet, var det logisk at sige svin i gamle dage, men siden er der sket en kolossal udvikling.

Flæsk var den måde, vi oprindelig beskrev kød fra svin. Flæsk stammer fra det tyske ord ”Fleisch,” men fra midten af 90’erne bliver grisen slankere. Den taber en tredjedel af sit flæsk, og derfor bliver det mindre præcist at sige flæsk.

Landbrug & Fødevarer har siden 2012 analyseret og undersøgt retorikken rundt om grisen og forbruget af kødet. I Danmark har vi en svineproduktion, men det er med rette svært at forstå logikken i, at vi siger pattegrise om smågrise og ikke grise om de ældre grise. Vi har stadig en svineproduktion i Danmark, men ligeså snart vi taler om kødet og udskæringerne, er det i dag mere logisk at sige gris.

Det betyder ikke, at vi ikke skal kalde retterne, hvad de hedder. Da Danmarks Nationalret blev kåret i 2014, faldt valget overlegent på stegt flæsk – det skal det naturligvis fortsat hedde.

I dag serverer Google omtrent 490 mio. resultater, hvis man søger på ’gris’, og ca. 4,9 mio., hvis man søger på ’svin’.

Man kan også søge på grisens snude. Den har altid heddet trynen, men det er mennesker, der tryner andre, hvis de stikker snuden frem – måske får de én på trynen for det. Det er ikke for at stikke næsen frem eller tryne nogen, men er det i dag ikke mere logisk og tidssvarende at sige gris? Det synes vi. Det er derfor, vi siger gris. Hvad siger du?

Få styr på dyrevelfærden med nye plakater 

Gris Support
Landbrug & Fødevarer har oprettet en supportlinje med det formål at få alle igennem re-namingen ’Fra svin til gris’ så gnidningsfrit som muligt. Gris Support er træfpunktet for sparring, vejledning, gode råd og konkrete svar på eventuelle udfordringer. Supportlinjen kan kontaktes mandag til torsdag mellem 10.00–15.00 på tlf. 33 39 42 62. Mails besvares i samme tidsrum og sendes til: vkr@lf.dk.