Vi siger gris, fordi det giver mest mening

Har du lagt mærke til, at der nu står gris på pakkerne i dit supermarked? Det gør der også flere steder i foodservice. Men hvorfor?

 

I Rema1000, i Aldi og i Netto står der gris på pakkerne i stedet for svin. Det gør der også i Coops butikker.

Hvorfor, kunne man spørge? Fordi sproget konstant ændrer sig, og fordi Landbrug & Fødevarer følger med. Det samme gør gastronomien – ja hele foodservice-sektoren, der fremover også kalder gris for gris. Tjek bare Dansk Caters kødunivers ud.

Gris med nye navne
Supermarkederne har gris i køledisken, uanset om den er konventionel, økologisk, fra Friland, fra Antonius, en Bornholmergris eller måske en Grambogård-gris for blot at nævne nogle.

Se hvor mange af udskæringerne, der har ændret navn


De unge siger gris
I dag siger den yngre generation gris. Over halvdelen af danskere mellem 18-44 år googler i dag generelle vendinger om gris.* Det kan være spørgsmål som ”hvad spiser grise?” eller ”hvor gammel kan en gris blive?” Det kan være fraser som ”gris”, ”grisefest” eller ”grislinger.”

Kun hver fjerde af de 18-44-årige søger på fraser som ”svinemørbrad”, ”svinekæber” eller ”svinemørbrad i ovn.”

Landbrug & Fødevarer har siden 2012 analyseret og undersøgt retorikken rundt om grisen. I Danmark har vi en svineproduktion, men det er med rette svært at forstå logikken i, at vi siger pattegrise om smågrise og ikke grise om de ældre grise. Vi har stadig en svineproduktion i Danmark, men ligeså snart vi taler om kødet og udskæringerne, er det i dag mere logisk at sige gris.

Bare spørg Google: I dag serverer Google omtrent 490 mio. resultater, hvis man søger på ”gris,” og ca. 4,9 mio., hvis man søger på ”svin.”

Grundlæggende handler det om at opdatere sproget, så danskerne stadig kan få den fulde kvalitetsoplevelse fra grisen, der altid har været og stadig er en vigtig del af en god, varieret kost med vigtige proteiner.

Det er derfor, vi i dag siger gris. Det giver bare mest mening. Hvad siger du?

Giv dine kunder den bedste oplevelse med gris – få helt styr på tilberedningen

Vickie Enné Ryge

Vickie Enné Ryge

Chefkonsulent - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

Telefon +4533394262

Mobil +4541932970