Økologi på Uddannelser

Hvad ville du gøre, hvis du bestemte over råvarerne?

Skal man koge de økologiske uddannelsesprojekter ned til én sætning, vil det være følgende: Uddannelsesprojekter der bringer økologien på skoleskemaet.

Uddannelsesprojekterne er fordelt på tre forskellige projekter, der alle giver elever og studerende på fødevarer- og ernæringsuddannelser, samt landbrugsskoler, muligheden for at opleve det bedste økologien har at byde på, ved at invitere de studerende ud i de økologiske køkkener, butikker og marker. Derudover kan vi for andet år i træk præsentere en økologitur til faglærerne. 

Hvorfor er de økologiske uddannelsesprojekter vigtige?

De studerende er fremtidens fødevareprofesionelle, og det er dem, der kommer til at få indflydelse på, hvilke råvarer der skal bruges i den offentlige bespisning og mange forbrugeres hjem.

Ved at få økologien i egne hænder og samtidig opleve, hvordan landets dygtigste fødevareprofessionelle arbejder i praksis, tror vi på, at de studerende bliver rustet til selv at kunne træffe beslutninger som en del af næste generations fødevareprofessionelle og derfor er projekterne vigtige.

I år har vi udvidet udbuddet af økologiske uddannelsesprojekter for studerende, som du kan læse mere om på denne side. Fælles for projekterne er, at de alle sætter økologien på dagsordenen og gratis for elever og studerende at deltage i:

  • Future Generation Økologi
  • Fra Greb til Gaffel
  • Alumnedag
  • Økologitur til Faglærerne

Dyk ned i økologien: Se alle danske økologiske bedrifter, økologiske principper og meget mere.

Projekterne er skabt af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.

Følg os på vores sociale medier og se, hvordan de økologiske projekter tidligere har foregået: 

 

Økologi på Uddannelser i Kokken & Gæsten

Under vores seneste Alumnenetværksdag i Aarhus fik vi besøg af Frederik Puch, der inviterede nogle af vores dygtige alumner med på to spændende episoder af hans podcast, 'Kokken & Gæsten'. Episoderne har fokus på, hvordan vi kan støtte hinanden, udforske potentialet i økologi og diskutere uddannelsernes rolle.

I kan høre episoderne her: Kokken & Gæsten | Podcast on Spotify

Se tidligere begivenheder fra de økologiske uddannelser

Fra Greb til Gaffel - helt ny øko seminardag

Hvad kan der ske, når Kokken og Landmanden sammen trækker i Gummistøvler og Forklæde fra Jord til Bord?

Fra Greb til Gaffel er et tilbud til kokke- og landbrugselever på hovedforløbet om at komme under huden på hinandens erhverv. Tidligere er projektet blevet afviklet som et egentligt praktikbytte mellem erhvervene - et koncept som har skabt ringe i vandene og som nu står på egne ben hos mange erhvervsskoler. 

I år løfter vi derfor sløret for fra Greb til Gaffel i nye klæder, hvor hele klasser har mulighed for at tilmelde sig en seminardag, der tager den økologiske undervisning ud i landskabet og krydsbinder kokke- og landbrugsfaget med hinanden.

Projektet har til formål at give en indsigt i, hvordan elevernes kommende, og måske tætteste, samarbejdspartner arbejder til dagligt.

I samarbejde med en række engagerede fagskoler og indspark fra nogle af de stemmer der gør det bedst indenfor økologien, vil dagen være med til at klæde fremtidens landmænd og kokke godt og grundigt på til at håndtere morgendagens fødevarerelaterede udfordringer.  

Hvornår foregår det?

Fra Greb til Gaffel finder sted d. 1. juni 2023.

Hvor foregår det?

Seminardagen finder sted på Fuglsang Herregaard.

Hvordan kommer jeg afsted?

Tilmelding til fra Greb til Gaffel 2023 åbner snart. 

Spørgsmål?

Vi vil altid gerne fortælle mere om projektet, hjælpe med tilmeldingen eller tage imod andre henvendelser. Send en mail til Anders Nicolajsen på andn@lf.dk, hvis du har nogle spørgsmål.   

Vil du vide mere? - nedenfor kan du se hvad samarbejdet på tværs af fagene har haft af betydning for tidligere deltagere.
Er du kokkeelev? Se mere her
Er du landbrugselev? Se mere her
Hvad får min kokkeelev ud af Fra Greb til Gaffel? Se mere her
Hvad får min landbrugselev ud af Fra Greb til Gaffel? Se mere her

Brug for mere inspiration? 

Utallige 'Fra Greb til Gaffel'-elever og værter har haft fantastiske oplevelser i gennem projektet. Vi har fulgt nogle af dem undervejs i praktikken og lavet en række videoer, hvor de beskriver hvor værdifuldt deres deltagelse har været. Se videoerne fra sidste års 'Fra Greb til Gaffel' og hør fra hestens egen mund hvad elever og værter fik ud af at deltage. Videoerne kan ses her.

 

Sociale medier 
Følg også med i Greb til Gaffels digitale univers på Facebook og Instagram på oko_uddannelser eller på hashtagget #grebtilgaffel

 

Highlights: Fra Greb til Gaffel

Se et udpluk af tidligere praktikværter

Vi har samlet et udpluk af vores tidligere værter, så du kan få et overblik over, hvem og hvor tidligere deltagere har været sendt hen.

Fra Greb til Gaffel - Gram Slot

Presse - Fra Greb til Gaffel

Skal du skrive om Fra Greb til Gaffel kan du finde praktisk information herunder. Du kan yderligere finde logoer og presseomtale.


Greb Til Gaffel-projektet er løbet af stablen hvert år siden 2018, hvor det første hold af landbrugs- og kokkeelever blev sendt i henholdsvis i køkkenet og på marken for at komme i praktik ved hinandens erhverv. Siden da har projektet vokset sig stort, og det er i dag muligt for eleverne at komme i praktik i stort set hele Danmark. 

Som fremtidens eksperter indenfor fødevareproduktion er det vigtigt for landbrugs- og kokkeeleverne at få en indsigt i hinandens erhverv, så der er en gensidig forståelse, når eleverne engang i fremtiden selv skal stå for at levere råvarer til restauranten eller bestille dem hos landmanden. 

Ideen lå derfor lige til højrebenet for Landbrug & Fødevarer, da man i sin tid afholdt en debat om økologi blandt forskellige kokke- og landbrugselever. Ved debatten viste det sig, at ingen af de deltagende nogensinde havde været i praktik i hinandens fag, men at alle havde et ønske om at prøve det. Med den indsigt i baghånden blev det første spadestik taget til det praktikforløb der nu kendes som ’Fra Greb Til Gaffel’. 

 

Formålet med praktikforløbet er at styrke elevernes forståelse for, hvordan der arbejdes med økologiske råvarer i Danmark gennem hele værdikæden. Ligeledes skal projektet styrke det fremtidige samarbejde på tværs af de to erhverv gennem dialog og indsigt i hinandens fag. Helt konkret gennemføres praktikforløbet ved, at eleverne bytter erhverv for en uge. Kokkene bliver sendt ud for at få jord under neglene på et økologisk landbrug så de kan se, hvordan råvarerne produceres, mens landmændene sendes ind blandt gryder og mados for at lære om, hvordan de økologiske råvarer bruges i restauranterne.  

Tidligere er projektet blevet afviklet som et egentligt praktikbytte, et koncept som nu står på egne ben. Antallet af elever der blev sendt i praktik, afhang af, hvor mange tilmeldte elever og praktiksteder der var det pågældende år. Projektet har nydt stor succes og kendskab de seneste år, hvor et stigende antal praktikanter og værter har deltaget. 

I år løftes sløret for Fra Greb til Gaffel i nye klæder, hvor hele klasser har mulighed for at tilmelde sig en seminardag, hvor den økologiske undervisning tages ud i landskabet.

 

Siden projektets opstart er interessen og nysgerrigheden for projektet hos landets erhvervsskoler. Ideen om at give eleverne indsigt i, hvem der aftager råvarerne og hvordan de bliver produceret, er blevet modtaget positivt og alle er enige om, at det er en vigtig dagsorden for fremtidens samarbejde. Det betyder, at vi i dag har skoler fra hele landet, der kan sende deres elever ud i et helt unikt praktikforløb. 

 

Projektet har samarbejdsaftaler med kokkeskoler fra hele landet og er åbne for at arbejde sammen med endnu flere. Vi har derfor mulighed for at sende kokkeelever i praktik på et økologisk landbrug uanset, hvilken landsdel eller skoleeleverne kommer fra. 

 

Ligesom med kokkeskolerne har projektet samarbejdsaftaler med Landbrugsskoler fra hele landet. De mange samarbejder med forskellige praktiksteder rundt om i landet giver derfor nogle unikke muligheder for eleverne, der kan komme i praktik i den anden ende af landet, hvis det er ønsket.

 

For at være praktikvært ved Greb Til Gaffel, enten som landbrug eller køkken, kræver det, at man som landbrug er økologisk certificeret, og at man som køkken minimum er certificeret med Det Økologiske Spisemærke. Enkelte værter, der har en veletableret og vidtrækkende økologiske tilgang, kan dog inkluderes uden certificering med Spisemærkerne.  Praktikværterne for begge erhverv er fordelt i hele Danmark. Den store geografiske adspredelse af både værter og elever gør det derfor muligt at sende praktikanter rundt i hele landet alt efter behov og ønske.  

Vil du skrive om Greb til Gaffel er du velkommen til at bruge vores logoer. De kan downloades herunder 

Greb til Gaffel 

Fonden for Økologisk Landbrug

Landbrug & Fødevarer

Økologi Next generation

Future Generation Økologi

Hvad ville du gøre, hvis du bestemte, hvad der skulle på tallerkenen?

Som en del af Future Generation Økologi stifter du bekendtskab med det bedste og mest moderne fra økologiens verden i en bæredygtig kontekst. 

Kom helt tæt på økologien i køkken og mark

10-15 heldige studerende og elever fra landets fødevareuddannelser sendes på en 3-dages tur i økologi-Danmark, hvor de sammen skal udforske og arbejde med økologiens fortræffeligheder og muligheder på tværs af fagligheder.

Kickstart din karriere

Future Generation Økologi (tidligere Food Fighters, red.) er et miks af fremtidens landmænd, kokke, slagtere, bagere, ernæringsassistenter, tjenere og professionsbachelorer i ernæring og sundhed. Turen er for de ambitiøse og nysgerrige studerende, der har et kritisk blik på økologien, vil tættere på andre fagligheder og blive klogere på, hvordan man arbejder med ’best practice’ i økologien på tværs af hele værdikæden. Turen klæder de deltagende på med værktøjer og viden, der ruster dem til at tage beslutninger på fremtidens fødevaremarked. 

Formålet med Future Generation at bygge en bro mellem fødevarebranchens forskellige faggrupper og give en solid indsigt i spændingsfeltet mellem økologi og bæredygtighed. Det er en unik mulighed for at udvide netværket, tilegne sig nye, praktiske og teoretiske erfaringer samt kickstarte karrieren i fødevarebranchen.

Du kan se, hvordan tidligere ture er foregået på Instagram og Facebook

Hvornår foregår det?

Turen finder sted fra d. 8 -10 maj 2023.

Hvordan kommer jeg afsted?

Det er gratis at deltage og Landbrug & Fødevarer sørger for forplejning, overnatning samt transport.

Du ansøger gennem ansøgningsformularen forneden som åben indtil mandag d. 10 april kl. 23:00.

Derefter udvælger vi de 15 elever der kommer med på tur, for at sikre at uddannelsesbaggrundene spænder bredt. 

Du får svar på din ansøgning d. 11. April.

Spørgsmål?

Vi vil altid gerne fortælle mere om turen og hjælpe dig med at ansøge. Kontakt Anders Nicolajsen på andn@lf.dk, hvis du har spørgsmål.

Ønsker du at dele budskabet om vores projekter, er du meget velkommen til at dele vores digitale brochure, som du kan finde: her

 

Highlights: Future Generation Økologi 

Highlights: Future Generation Økologi 

Tidligere besøgte steder

Se nogle af de steder vi tidligere har besøgt med Future Generation Økologi.

FAQ - Future Generation Økologi

Her finder du de ofte stillede spørgsmål og svar vedrørende Future Generation Økologi


Future Generation Økologi er tilbud til studerende på en række fødevarerelaterede uddannelser. Er du i lære som slagter-landmand-, kok- , bager- , ernæringsassistent-uddannelsen eller i gang med en professionsbachelor i ernæring og sundhed, kan du deltage i projektet. 

Ja, det er gratis at deltage i Future Generation Økologi-projektet er et tilbud, som supplerer din uddannelse og er en unik mulighed for at tilegne dig viden, indsigter og netværk. Landbrug & Fødevare sørger for transport, overnatning og forplejning på turen. 

Som en del af Future Generation Økologi, inviterer vi dig med på en unik tur rundt i Øko-Danmark. Her skal vi besøge økologiske producenter og landbrug, lave mad af økologiske råvarer, smage på en masse økologiske produkter, tale med kokke og restauratører og besøge økologiske virksomheder. Glæd dig også til oplæg og workshops.

Du får adgang til en masse ny viden om økologi, indsigter fra de nyeste analyser og netværk på tværs af fødevarebranchen. Derudover får du også mulighed for efterfølgende at blive inviteret til alumne-netværks-arrangementer for tidligere deltagere 

Du har selv ansvar for at tage fri fra din undervisning eller elevplads for at kunne deltage. Samt ansvar for at følge den planlagte undervisning og opgaver fra på uddannelse. Koordiner med din elevplads, skole eller underviser. 

Du behøver ikke at være økolog eller have den store erfaring med økologi. Det vigtigste er at du er nysgerrig og åben overfor at ville lære mere om økologien. 

Alumnenetværksdag

Har du tidligere deltaget i et økologisk uddannelsesprojekt fra Landbrug & Fødevarer?
Så kom med på en unik og indsigtsfuld dag om fremtidens økologiske marked. 

Fødevarebranchen er under forandring og det samme er vores måde at spise på. Det er derfor vigtigere end nogensinde før at være opdateret på den nyeste viden. For hvordan skal økologien passe ind?

Landbrug & Fødevarer inviterer tidligere deltagere fra vores uddannelsesprojekter til en Alumnenetværksdag, hvor deltagere får den nyeste viden, mulighed for at udvide sit netværk og blive rustet til at navigere i en fremtid hvor økologi og bæredygtig kan gå hånd i hånd.

Dagen vil være fyldt med faglighed og gode madoplevelser.

Hvornår foregår det?

d. 15. november i Århus. Yderligere informationer kommer ved senere lejlighed. Hold dig opdateret her på siden.

Tilmeldingsfrist?

d. 23. oktober kl. 23.00.

OBS: der er først til mølle, så tøv ej med at tilmelde 😎

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til Alumnenetværksdagen kan du kontakte Anders Nicolajsen på andn@lf.dk

Økologitur for faglærere

Sidste år blev det nye skud på stammen 'Økologitur for Faglærere' søsat i økologiens og bæredygtighedens navn og vi kan med glæde præsentere projektet igen i år.  

Økologisk Best Practice Tur & Efteruddannelse af Faglærere

Projektet vil løbe over tre dage, hvor økologiens fortræffeligheder og muligheder udforskes på tværs af fagligheder. 15 – 20 faglærere sendes afsted på en 3-dages tur der byder på spændende besøg hos og indsigter fra nogle af dem der arbejder med  'best practice' i økologien. En af dagene vil forløbe som en seminardag, hvor den nyeste nyeste viden om økologi, afsætning og produktion vil præsenteres.

Faglighed og tværfagligt samarbejde

Som faglærer har du måske, igennem dine studerende, stiftet bekendtskab med økologituren Future Generation Økologi: Her sendes fødevarestuderende rundt i Danmark for at opleve det bedste og mest moderne fra økologiens verden, i et samtidigt møde med deres fremtidige kollegaer på tværs af værdikæden. Turen for faglærer slår rødder i samme koncept, men der skrues her endnu mere op for fagligheden og det tværfaglige samarbejde. Turen vil udmønte sig i konkrete økoindsigter og inspiration der kan tages med hjem og bruges i undervisningen.

Hvornår foregår det?

d. 25 - 27. september. 

Tilmeldingsfrist

d. 22 juni kl. 23.00.

Du får besked på om du har fået plads på turen senest d. 23. juni. 

Det kan du glæde dig til

Igennem de tre dage vil du kommer under huden på økologien fra jord til bord. Nærmere info om programmet for 2023 vil uploades her så snart det er fastlagt.

Turen er helt gratis og Landbrug og Fødevarer sørger for forplejning samt kompensation for transport.

Projektet er støttet af fonden for økologisk landbrug.

Spørgsmål?

Vi vil altid gerne fortælle mere om turen og hjælpe dig med at ansøge. Kontakt Anders Nicolajsen på andn@lf.dk, hvis du har spørgsmål.

.

Coronadisclaimer

Vi følger regeringens retningslinjer, og tilpasser vores uddannelsesprojekter til de anbefalinger og restriktioner, der måtte gøre sig gældende på tidspunktet, hvor projekterne vil blive afholdt.

Du kan læse mere om de gældende retningslinjer på sundhedsstyrelsens hjemmeside:

Materialer om covid-19 - Sundhedsstyrelsen

Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853


Jane Korsgaard

Jane Korsgaard

Afdelingskoordinator

+45 2552 3091