Bovsteg

Boven hører sammen med slaget til de mest smagfulde dele på grisen. Med ben, bindevæv og fedt skal boven tilberedes længe for et mørt og saftigt resultat. Ud over kød, får du også mulighed for bouillon og masser af sprødt skind. Boven anvendes mest til hakket kød, men fungerer også fantastisk i fx gryderetter, asiatiske supper og langtidstilberedning på grill eller i ovn.


Skærevejledning

Der er ingen skærevejledninger til denne udskæring

 

Anprisninger

 

Der findes en lang række muligheder for at anprise fødevarer, men området er omfattet af forskellig og specifik eller uspecifik lovgivning, som naturligvis skal følges. Derfor giver vi dig her vejledning til, hvordan din virksomhed kan angribe anprisningen af denne fødevare.

Hent Excel-ark med anprisninger

Ønsker du at lære mere om anprisninger, kan du besøge vores anprisnings-univers

 

Tilberedning

Tilberedningssvind: Ca. 35 %

Grundtilberedningsanvisning i gryde 

Bov uden svær i gryde: 

ca. 1 kg bov med ben og uden svær 
salt og peber 
10 g smør eller 2 tsk olie 
1-2 dl væske 

Tilberedningstid: Ca. 1 ½ time 

• Dup kødet tørt med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet i en gryde ved god varme - smør skal være gyldent, olie skal være varm. Det skal sige "lyde", når kødet kommer i gryden. 
• Brun hurtigt kødet på alle sider, ca. 5 minutter i alt.
• Tilsæt væske. 
• Lad boven stege under låg ved svag varme 30-45 minutter. 
• Vend og steg endnu 30- 45 minutter. Samlet stegetid efter bruning er 1 - 1 ½ time. 
• Kødet skal være gennemstegt, da det indeholder en del bindevæv. 
• Stik en kødnål eller et kødspid i kødet og se om kødsaften, der kommer op er klar, så er stegen gennemstegt. Kødet skal også kunne slippe benet.
• Fjern benet før kødet skæres i skiver.

 
Tilberedningssvind: Ca. 35 %

Grundtilberedningsanvisning i ovn 

Bov med svær i ovn 
ca. 1 kg bov med ben og svær 
1 spsk groft salt 
5 dl vand, hvis der ønskes sauce 

Tilberedningstid: Ca. 2¼ timer 

• Rids sværen fx i rudemønster eller med ½-1 cm mellem sværene. Skær gennem svær og fedtlag, men undgå at skære ned i kødet.
• Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. 
• Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så vandret som muligt. 
• Sæt bradepanden med stegen nederst i en kold ovn. 
• Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 2 timer til den er gennemstegt. 
• Stik en kødnål eller et kødspid i kødet og se om kødsaften, der kommer op er klar, så er stegen gennemstegt. Kødet skal også kunne slippe benet. 
• Er sværen ikke helt sprød, så brun stegen efter ved 250 grader. 
• Fjern benet før kødet skæres i skiver.