Til dig: Indsigter fra Fødevaredagen

10 faglige sessioner og 450 aktører fra fødevarebranchen. Vi har kogt Fødevaredagen 2019 sammen til en fond, så du kan hapse de vigtigste indsigter til brug i din hverdag. Velbekomme.

 

Der var både inspiration og ny viden på menuen, da Landbrug & Fødevarer inviterede 450 aktører fra fødevarebranchen til Fødevaredagen 2019. Gik du glip af noget? Vi bringer en kort oversigt over de vigtigste indsigter.

Spis oksekød med god smag i munden: Kød fra malkekøer er det mest klimavenlige valg indenfor kvægproduktionen. Det er nemlig super ressourceeffektivt, da malkekoen både giver mælk, kalve, huder, indvolde til biogas og kød. Og hvis malkekoen bliver færdigfedet i 2-3 måneder og bliver behandlet rigtigt efter slagtning, er resultatet noget rigtig godt kød af høj kvalitet og med god smag.

Next level: Det kan dine grøntsager: Der er gode skyts at hente på goderåvarer.dk’s nye site om grønne anprisninger, hvis du vil kommunikere grøntsagers funktionelle værdi. Men hvordan sætter vi ord på noget så sanseligt som smag? Smagen af en grøntsag. Og smagsforskellene fra sort til sort. Her er et område, der er ret overset – men som kan tilføje værdi til dine varer. Hent inspiration i værket Grønt & Gastronomi – en guide til økologiske grøntsager.

Tid til ost: Øget fokus på at spise grønt giver nye muligheder for at gentænke ostens placering i måltiderne. Men forbrugerne skal inspireres og vejledes til at bruge osten som hovedingrediens eller tilbehør. Det hele handler om iscenesættelse.  

Læs mere: Det er nye tider for osten – er du klar? 

Dyrevelfærd som driver for vækst? Dyrevelfærd bliver vigtigere og vigtigere for forbrugerne. Særligt firstmoverne stiller høje krav. Dem skal branchen arbejde med for at være relevante i fremtiden. Sådan lyder budskabet fra Kirsten Poulsen, Firstmove.

Den bæredygtige fisk: Der er mange muligheder for at købe bæredygtige fisk og skaldyr, som er en klimavenlig spise. Udfordr dig selv og prøv kræfter med de uudnyttede arter som fx skrubbe og hornfisk og vælg dansk-fanget fisk og skaldyr i sæson – lad dig guide af sæsonskemaerne. Du kan også gå efter bæredygtighedsmærket fisk – og glæd dig til foråret 2020, hvor et nyt kystfiskermærke, som fortæller at fisken er fanget af helt små kuttere og med særlige redskaber, lander i fiskekategorien.

Økologi & bæredygtighed – Er der en konflikt? Det er nødvendigt med handling i en mere klimavenlig retning – men ikke på bekostning af biodiversitet, toksicitet og dyrevelfærd. Livcyklusanalyser af bæredygtighed udført efter EU´s guidelines viser, at økologi bidrager positivt, lød det fra forsker Marie Trydeman Knudsen.

Flyt adfærd og få økonomi i det grønne: Vi mennesker bliver påvirket af faktorer, der ikke burde betyde noget i princippet, men som gør det i praksis. At nudge er at justere på de faktorer, for derved at ændre menneskers adfærd. Og det er præcis, hvad adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen gør. Se hans fem tips til dig i detail og fem ditto til dig i foodservice i Nudgingkataloget – flyt adfærd og få økonomi i det grønne.

Masterclass: Ost som smagsgiver: En tour de force i ostenes oprindelse, smag og tekstur. Masterclassen bød også på spændende smagseksperimenter med ost og grønt.

Sæt smag på gris – et kommercielt greb: Et stort sensorisk studie viser, at gris har mange smagsnuancer. Derfor har Landbrug & Fødevarer sammen med sensoriker Lisbeth Ankersen skabt et faktuelt sprog - ligesom sproget for vin, kaffe og chokolade. Det nye smagshjul sætter smag på grisen.

Læs mere: Grisekød har fået sit eget smagshjul 

Måltiderne flytter sig – vegierne rører på sig: Flere forbrugere flirter med kødfrie dage og antallet af især flexitarer stiger. Det er en livsstil, der i højere grad appellerer til de yngste forbrugere og til kvinder. Cirka én ud af fem danskere har valgt kødet som deres primære fokuspunkt, når det kommer til klimahandlinger. Fremtiden peger i retning af flere fødevarer, der er produceret med omsorg og omtanke for både klima, mennesker og dyr.

Bliv inspireret af de allerbedste
Dagen sluttede med et festligt awardshow, hvor Landbrug & Fødevarers 11 fagpriser blev uddelt. Se hvem der løb med sejren og se film fra deres køkkener og butikker på prisernes sites – her er der også masser af inspiration at hente.

Læs mere: Stort tillykke til Danmarks dygtigste madhåndværkere

Ses vi næste år?
Du kan allerede begynde at glæde dig til Fødevaredagen 2020, hvor vi igen samler hele fødevarebranchen i Hindsgavl Slots skønne rammer. Sæt kryds i kalenderen den 29. september 2020. Og følg med på Fødevaredagens side, hvor vi deler programmet for dagen i løbet af foråret.