Køkkenprisen 2024

Landbrug & Fødevarer belønner de madhåndværkere i Danmark, som er en inspiration for branchen i forhold til økologi, klimabevidsthed, verdensmål, sensorik og smag.

De ansatte i de offentlige køkkener er en del af hverdagens økologiske helte, og dem vil vi gerne hylde for deres kæmpe arbejde med at sikre økologiske, sunde, bæredygtige og ikke mindst velsmagende måltider til glæde for patienter, beboere, elever eller kolleger. Alle offentlige økologiske køkkener (med min. 60% økologi) kan indstille.

>> Indstil dit køkken her <<

 

KØKKENPRISEN 2024

For femte år i træk uddeler Landbrug & Fødevarer Køkkenprisen til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig inden for arbejdet med økologi og bæredygtighed.

Større fokus på bæredygtigheden
Igen i år har Køkkenprisen et fokus på bæredygtighed. Køkkenprisen uddeles til de køkkener, der har formået at skabe en klar retning for, hvordan de arbejder med bæredygtighed. Der er point for refleksion over, hvordan køkkenet arbejder bæredygtigt, og de køkkener, der i sidste ende kommer i betragtning til Køkkenprisen 2024, vil først og fremmest blive udvalgt på baggrund af deres stærke bæredygtige profil, samt køkkenets vilje til at arbejde med at fremme udviklingen af bæredygtige måltider. 

Der er åbent for indstillinger til Køkkenprisen frem til den 13. maj 2024. Herefter udvælges de nominerede køkkener, og Køkkenprisens jury aflægger anmeldt besøg. Udnævnelsen og kåringen af vinderen af Køkkenprisen finder sted den 3. september, Tivoli Nimb Hotel.

Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer. Køkkenprisen 2024 finansieres af Fonden for Økologisk Landbrug.

Se video fra sidste års arrangement 👇

Jury 2024

Pia Heidi Nielsen, Formand, Kost- og Servicesektoren.
Michael Allerup Nielsen, Næstformand, Kost og Ernæringsforbundet.
Leif, Friis Jørgensen, Direktør, Naturmælk
Christian Vejlund, Seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer. 

Guide promovering

Guidelines for promovering i forbindelse med nominering/vundne fagpriser 

Vi glæder os over, at der bliver skabt opmærksomhed om priserne – og vi opfordrer jer til at udnytte de muligheder, nomineringen/prisen giver jer. Det er dog vigtigt for os at pointere, at nomineringen/prisen kun er gældende for den nominerede /evt. vindende offentlige økologiske køkken.

For at sikre prisernes troværdighed samt at ingen kommer i klemme i forhold til vildledende markedsføring, må I kun promovere det køkken der er nomineret og evt. vinder en pris.

Kontakt os endelig i tilfælde af spørgsmål.

Held og lykke!

Pressematerialer

Tidligere vindere

 

Vinder af Køkkenprisen 2023

Større fokus på bæredygtigheden
Igen i 2023 havde Køkkenprisen et stort fokus på bæredygtighed og ekstraordinærer indsatser i forhold til madspild, andelen af råvarer der er lokale og i sæson, og andelen af bælgfrugter anvendt i køkkenet.

”Det har været et vildt tæt felt i år! Og det er lidt en kliché, men i år er det virkelig rigtigt. Alle de nominerede har gjort en fantastisk indsats, men vi har været nødt til at vælge og der mener vi at vinderen af Køkkenprisen, alligevel har lagt sig et mulehår foran med deres kontinuerlige nytænkende indsats for bæredygtige projekter og grønnere måltider. Generelt, er det fantastisk at se, hvordan økologi og den bæredygtige dagsorden rykker mere år efter år i hele branchen”, udtaler Kristian Grut, jurymedlem og ansvarlig for Køkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer.

Vinderen af Køkkenprisen 2023 blev præsenteret til Madfagligt køkkentræf i Tivoli d. 5. september 2023, af fagjuryen der har bedømt alle indstillede og nominerede offentlige køkkener til køkkenprisen.

En glad vinder

Vinderen af Køkkenprisen 2023 blev Kirstine Balskilde Nielsen og hendes team fra Bispebjerghjemmet, fra København NVKirstine udtaler efter overrækkelsen:

”Jeg synes vi skiller os ud fra de andre nominerede med vores fokus på tværfagligt samarbejde bl.a. via vores månedlige måltidsmøder, hvor køkkenpersonalet er i tæt dialog med personalet på afdelingerne. Vi arbejder med at inddrage borgeren i måltidet med at understøtte det sidste “pift” til måltidet.”

De offentlige køkkener er drivkraft for økologi

En ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at andel i salget af økologiske fødevarer fra landets professionelle køkkener har overhalet detailhandlen og nu er oppe på 13%. Salget af økologiske fødevarer ser ud til for alvor at være kommet sig ovenpå Corona-nedlukninger og høj inflation. Især den offentlige sektor i foodservice branchen, ser ud til at være den største aftager af økologiske mad- og drikkevarer med en andel på 37 %. Hvilket er mere end dobbelt så højt som foodservice sektorens andel af alle (konventionelle og økologiske) føde- og drikkevarer, som lå på 17 %.

Samtidig viser nye tal fra Landbrug & Fødevarers analyseafdeling, at de offentlige køkkener serverer mere end 1 million måltider dagligt. De offentlige køkkener har derfor et enormt potentiale for at drive den økologiske og grønne dagsorden.  

De nominerede til Køkkenprisen 2023 var:

  • Børnehuset ved Åen, Kolding – Køkkenleder Mette Kjær
  • Plejehjemmet Bispebjerghjemmet, København NV – Køkkenleder Kirstine Balskilde Nielsen
  • Sundhedscenteret, Kolding – Køkkenleder Bente Kær
  • Børnehuset Bakkebo, Aabenraa – Køkkenleder Marie Boye Berven

 

Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

Køkkenprisen 2023 finansieres af Fonden for Økologisk Landbrug.

 

Vinder af Køkkenprisen 2022

Essentiel rolle for danskernes forhold til mad
Køkkenprisen uddeles til offentlige køkkener, som formår at arbejde reflekteret med bæredygtighed. Der er blevet givet point for aktiv stillingtagen og konkrete planer for, hvordan man serverer bæredygtige måltider, og det er ikke tilfældigt, at det netop er bæredygtighed, der er blevet fokuseret på i Køkkenprisen i 2022:

”Det er vigtigt, at vi ikke blot hylder de køkkener, som taler om økologi, verdensmål og hvordan de gerne vil arbejde bæredygtigt, men at vi får fortalt historien om dem som rent faktisk formår at udleve ambitionerne i praksis. Køkkenerne har mange hensyn at tage. Både til deres målgrupper, og arbejdet med bæredygtigheden i deres indkøb, kostråd, køkkenpraksis og selvfølgelig i selve måltidet. Samtidig skal det smage godt og se indbydende ud for at skabe varig forandring, så det køkkenfaglige personale løfter en kæmpe opgave her Dem der er bedst til det, vil vi gerne honorere i år og hjælpe med at sprede budskaberne om deres gode arbejde til inspiration for resten af branchen.” siger jurymedlem og Seniorkonsulent fra Landbrug og Fødevarer, Kristian Ploug Grut.

Ældres madvaner respekteres stadig
Køkkenprisens store fokus på bæredygtighedsaspektet betyder ikke, at der ikke tages særlige hensyn. Livskvalitet hos ældre og småtspisende er også en vigtig parameter for at lykkes med opgaven ude i de offentlige køkkener. De gode spiseoplevelser er lige så vigtige som næringsaspektet. Det er en svær kunst at balancere gode spiseoplevelser med den rette ernæring og høje krav til bæredygtighed, men det lykkedes alle de nominerede til Køkkenprisen 2022 med.

Der var dog én kandidat, som løser opgaven i særklasse. Køkkenpersonalet på Nordsjællands Hospital i Hillerød formår at levere høj kvalitet på daglig basis, når de serverer indbydende måltider til de spisende på hospitalet. Det var derfor nogle utrolig stolte vindere, som tog imod årets Køkkenpris i den fyldte sal på Hindsgavl Slot:
”Det føles helt fantastisk at få anerkendelse for det arbejde, som vi udfører hver dag. Det viser, at der er nogle, der sætter pris på vores tanker, og det er så fedt. Vi har et mål om at reducere CO2 pr. indkøbt kilo med 25 pct. inden 2025 – og der er vi halvvejs nu”,
udtaler teamet fra Nordsjællands Hospital.


Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

De nominerede til Køkkenprisen 2022 er:

  • Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
  • Rosengårdscenteret, Silkeborg
  • Nordsjællands Hospital, Hillerød
  • Idrætsbørnehuset Møllegården, Nørre Alslev
 

KØKKENPRISEN 2022 

Målgruppen for Køkkenprisen var offentlige køkkener – en person eller et køkken, og dækker derfor både over central- og hospitals køkkener, plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer, daginstitutioner, mad til børn og unge, skoler og uddannelser – hvor juryen udvælger en vinder. 

De nominerede køkkener blev først og fremmest udvalgt på baggrund af deres stærke bæredygtige profil. Køkkenprisen definerer ikke hvad bæredygtighed er, men ønsker at fremme udviklingen af bæredygtighed inden for branchen. Eksempler herpå kan indbefatte en bred vifte af praktiske bæredygtighedsaspekter herunder et særligt fokus på fx madspild, lokale råvarer, sæson, høj økologiprocent, brugen af fx bælgplanter eller meget andet. Dertil kan det også indbefatte en klar strategi for bæredygtig mad og måltider i form af arbejde med de 7 officielle kostråd, FN’s verdensmål eller andet. Derudover er der tale om køkkener, der har et ekstraordinært fokus på velsmagende mad og måltider til målgrupperne. Køkkenprisen er sat i verden for at hylde køkkenerne som er best in class indenfor bæredygtighed til inspiration for resten af branchen.

Kriterier er at køkkenet har:

  • et ekstraordinært fokus på et eller flere bæredygtige aspekter omkring måltidet
  • laver mad med målgruppen og måltidsoplevelsen i fokus
  • en klar strategi for kompetenceudvikling af medarbejderen
  • en glad smiley fra Fødevarestyrelsen.  

Køkkenprisen er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Kost og Ernæringsforbundet, FOA og 3F.

 

Køkkenprisen 2021 gik til Hanne Melgaard Juul fra Madservice Aalborg, som tog prisen blandt de mange dygtige køkkenledere og kunne fejre det på Fødevaredagen 2021.

Vigtig rolle for danskernes forhold til mad
Prisen uddeles til offentlige køkkener, som har et ekstraordinært fokus på at lave velsmagende mad med fokus på sæson, økologi, råvarer, bæredygtighed og målgruppe. Det er især økologiske og lokalt dyrkede råvarer, der fylder mere og mere på tallerkenerne i mange køkkener. Der er en udvikling, som Køkkenprisen har været med til at sætte skub i.

- Vi vil gerne belønne de fagfolk, som slår et ekstra slag for økologien ved at tænke økologiske principper og råvarer ind i køkkenet. I juryens bedømmelse lægges der vægt på iscenesættelsen af en sund og varieret kost baseret på økologiske fødevarer, som bidrager til livsglæde ude hos brugerne af køkkenerne. Det er i de offentlige køkkener, mange danner deres spisevaner og bliver udfordret af nye smagsindtryk. Derfor spiller de en vigtig rolle i den danske madkultur, siger jurymedlem og Seniorkonsulent fra Landbrug og Fødevarer, Kristian Ploug Grut.

Respekt for de ældres madvaner
Køkkenprisen gives for at få bredt økologi ud i samspil med køkkenbrugernes behov. Kandidaterne blev udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil, der kan være til inspiration for andre køkkener. De nominerede til prisen har alle haft fokus på at udvikle gode spiseoplevelser med økologi og forbrugerne i centrum. Livskvalitet er vigtigt, især når man har med ældre borgere at gøre. Det har Madservice Aalborg formået at føre ud i livet, når de på daglig basis serverer økologisk mad på en appetitvækkende måde for kommunens ældre borgere. Det var med stolthed i stemmen, at Hanne Melgaard kunne modtage årets Køkkenpris foran en hel fødevarebranche på Hindsgavl Slot i Middelfart:

- Jeg er så stolt. Jeg vil gerne sige tusind tak til alle mine dygtige medarbejdere. Vi er så utrolig stolte over, at vi har nået et mål på 60 pct. økologi, hvor vi har haft mulighed for at følge vores egen vej til at nå målet, siger Hanne Melgaard Juul.

Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.



NOMINEREDE

De nominerede var:

Spisehusene på Oure skolerne, Oure
Madservice Aalborg, Aalborg
Centralkøkkenet Sødisbakke, Region Nordjylland, Mariager
Café Øst, Aarhus Universitetshospitalet, Århus
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

 

 

Fra venstre: Kristian Ploug Grut, seniorkonsulent fra Landbrug & Fødevarer, Rikke Thorøe Gørnning, fra Økologisk Landsforening, der modtog prisen på vegne af Vallekilde Højskole, Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Vallekilde Højskole vandt kØkkenprisen 2020, som blev uddelt på Hindsgavl Slot ved Middelfart i forbindelse med Fødevaredagen. Prisen uddeles til det offentlige køkken, der sætter en ære i at bruge økologiske og sæsonbetonede råvarer. Det er tilfældet på Vallekilde Højskole, mener juryen.

”Gennem dialog og inklusion inspirerer køkkenet både personale og elever til at afprøve grønne alternativer, bæredygtige løsninger og nye måder at lave mad på. På Vallekilde er intet forbudt, og der er plads til alle, om du er kødspiser, fleksitar eller veganer, bliver du inspireret til at indarbejde nye og velsmagende vaner. Denne inkluderende tilgang gav point blandt juryen”, siger seniorkonsulent Kristian Ploug Grut, der er en del af kØkkenprisens jury.

Det er ottende gang, at prisen uddeles på Fødevaredagen. Juryen består af repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, FOA, 3F og Kost- & Ernæringsforbundet.

Som følge af COVID-19 restriktionerne blev Fødevaredagen i år primært afholdt digitalt. Uddelingen af de traditionsrige fødevarepriser blev dog vanen tro overrakt på selve Fødevaredagen.

En økologisk ledestjerne

De offentlige køkkener har de seneste år været i en rivende økologisk udvikling, hvor flere og flere bygger måltider op omkring økologien. Det er i høj grad også tilfældet hos dette års vinder, som på grund af en ventende COVID-19 test måtte følge præmieoverrækkelsen fra sofaen.

”Jeg delte min begejstring med mine kolleger på Messenger. Det er jo et kæmpe skulderklap, til det vi går og gør i hverdagen. Netop i år synes jeg, det er ekstra tiltræng, for alting er i forandring. Jeg er megastolt af det hold, som vi har fået sammensat, for jeg mener virkelig, at det er en holdånd som driver vores udvikling, siger Carina Nor Johansen køkkenchef fra Vallekilde Højskole.
De offentlige køkkener er gennem flere år gået foran med et godt eksempel, når det kommer til økologi. Det håber juryen vil fortsætte i fremtiden.

”De offentlige køkkener er helt afgørende for økologien i Danmark. Med denne pris hædrer vi hverdagens økohelte og giver ildsjælene i køkkenerne en velfortjent anerkendelse af den store indsats, de gør for fortsat inspirere branchen.” siger Økologisk Landsforenings Chefkonsulent for foodservice Rikke Thorøe Grønning, der er en del af kØkkenprisens jury.

De nominerede var:

Vallekilde Højskole, Hørve

Daginstitutionen Lunas Ark, Greve

Botilbuddet Rentemestervej, Center Campo, København NV

Regions Hospitalet Randers, Randers

Se kØkkenpris 2020 jurymedlemmerne her

Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

 

 

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien 'Skoler og uddannelser', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer 

Glæden var stor blandt de fire vindere, der blev kåret som årets vindere af prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ 2019. Vinderne modtog prisen foran kollegaer fra hele den danske fødevarebranche på Landbrug & Fødevarers store branchedag; Fødevaredagen.

Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ uddeles for 7. gang i år, og prisen gives til de offentlige køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer, men også tænker de økologiske principper ind i køkkenet og ud til den spisende.

Med prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ hylder Landbrug & Fødevarer sammen med juryen – bestående af repræsentanter fra FOA, 3F og Kost- & Ernæringsforbundet – de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarer, fokus på sæson, mindre madspild, kvalitet – og selvfølgelig økologi.

Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingschef for afsætning, ernæring og markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer, siger:

”De offentlige køkkener stod for 42 pct. af de økologiske indkøb i foodservice i 2018. Og det er en stigning på 12 pct. i forhold til 2017. Med ’De Økologiske Køkkenroser’ giver vi et skulderklap til de madprofessionelle, der går forrest i den økologiske omlægning – for det fortjener de.”

Juryen har i år oplevet et øget fokus blandt køkkenpersonalet på, hvem de tilbereder mad til. Jurymedlem og næstformand i Kost- & Ernæringsforbundet, Michael Allerup Nielsen, siger:

”Igen i år har vi mødt engagerende chefer og medarbejdere, der sætter dét at tilberede mad til deres målgruppe, i centrum. Fælles for årets vindere er nemlig, at de præsterer særlig godt, når det kommer til madhåndværk, sæsonens råvarer, smag og æstetik i måltidet. Alt sammen med deres konkrete målgruppe for øje.”

Økologi er det bærende element
De offentlige køkkener har den økologiske førertrøje på, og juryen har gennem en årrække set, hvordan den økologiske køkkenomstilling stødt er vokset. Samtidig har de oplevet en bemærkelsesværdig udvikling med økologien som et bærende element. Juryen har et stort ønske om at opmuntre til yderligere udvikling i fremtiden, hvor ansvar for produktion, forbrug og hvor et bære- og levedygtigt fokus skinner igennem fra medarbejder til målgruppe.

”Vi har mødt så mange engagerende madhåndværkere på vores jurybesøg. Og jeg bliver glad helt ind i hjertet, når jeg møder de her gode madambassadører. Fælles for dem alle er, at økologien har været udgangspunktet for deres vej til solidt, fagligt håndværk,” siger Michael Allerup.

Fire stolte vindere
Det var glade og stolte vindere, der modtog deres trofæ som vindere af prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ 2019.

Sct. Jørgens Skole, Roskilde, vinder i kategorien Skoler og uddannelsessteder. Herfra siger Sisse Sejer:

”Det er helt vildt stort at vinde den her pris. Jeg har sat min egen målsætning om, at jeg skal nå ud til 25 pct. af eleverne med den mad, jeg laver. Og det kunne jeg helt sikkert ikke opnå, hvis ikke det var for den opbakning, jeg oplever fra både forældre, elever og skolens ledelse.”

 

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien ’Plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer’, her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Plejecenter Skjulhøjgård, København, vinder i kategorien Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer. Herfra siger Jeanett Egmose Nutzhorn Larsen:

”Jeg er helt ufattelig glad for at vinde prisen. Jeg har været meget spændt på at se, om juryen kunne se, hvor meget vi gør for beboerne. Det betyder rigtig meget for mig, at det skinner igennem.”

 

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien ’Central- og hospitalskøkkener’, her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Horsens Sygehus, Horsens, vinder i kategorien Central- og hospitalskøkkener. Herfra siger Kirsten Knudsen:

”Jeg er utrolig stolt og glad – både på mine egne og på mine medarbejderes vegne. Vi er alle meget tæt på patienterne i hverdagen, og det betyder, at vi har mulighed for at lytte til dem og se, hvad det er for noget mad, de bedst kan lide. Det betyder meget.”

 

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien ’Daginstitutioner, mad til børn og unge', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Kong Tumle udflytterbørnehave, Søborg, vinder i kategorien Daginstitutioner, mad til børn og unge. Herfra siger Selina Grumstrup:

”Jeg havde slet ikke forventet at vinde prisen her i dag. Jeg er meget overrasket og meget, meget glad. Jeg synes, at det er vigtigt at inddrage børnene i arbejdet med at lave maden. Og på den måde kommer de både til at hjælpe med at stege og brase, og dét, at børnene har været med til at lave maden, hjælper, når de skal prøve at smage på noget, de ikke har fået før.”

For yderligere information, kontakt:
Linda Gjaldbæk, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80, mail: lghj@lf.dk


Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ finansieres af Fonden for Økologisk Landbrug

 

NOMINEREDE

De nominerede i de fire kategorier er:

Centrale- og hospitalskøkkener:
Horsens Sygehus, Horsens
Hvidovre Hospital, Hvidovre

Daginstitutioner; mad til børn og unge:
Kong Tumle Udflytter, Søborg
Toppen & Eventyrhuset, Kalundborg

Plejehjem, sociale døgninstitutioner med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:
Frydenholm, Holte
Skjulhøjgård, København

Skoler og uddannelsessteder:
Sct. Jørgens Skole, Roskilde
Thy-Mors HF & VUC’s kantine, Thisted

   

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’  2018 i kategorien 'Skoler og uddannelser', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ blev uddelt for sjette gang i 2018, og priserne gives til de køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer og på den måde medvirker til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.

Med ’De Økologiske Køkkenroser’ vil Landbrug & Fødevarer – sammen med juryen bestående af FOA, 3F samt Kost- & Ernæringsforbundet – gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på sæson, mindre madspild, økologi og kvalitet.

De fagfolk, der gennem faglig stolthed og smag udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer, og gennem værtskab og dialog formår at give borgerne i landets institutioner en god spiseoplevelse hver dag.

Michael Allerup, der er næstformand i Kost & Ernæringsforbundet og været en del af i juryen gennem de seneste tre år, siger:
”Helt grundlæggende kan jeg se, at håndværket bliver stærkere år for år i de køkkener, vi besøger. Og jeg kan se, at økologien er løftestangen for det gode håndværk. Man kunne jo fx godt vælge at købe færdigskrællede kartofter. Men det gør man ikke. Køkkenerne vælger i højere og højere grad de friske råvarer. Det er ikke bare økologi for økologiens skyld. Køkkenerne er entusiastiske og har en stor forståelse for at vælge varer i sæson.”
Roserne blev igen i år uddelt på Landbrug & Fødevares store branchedag ’Fødevaredagen’ til fire glade vindere, nemlig:

Gasværkvejens Skole, København V., i kategorien ’Skoler og uddannelser’.

Herfra siger Mette de Hemmer Gudme:
”Prisen er et kæmpe skulderklap i vores pionerarbejde med at samle skolens økologiske køkken og resten af skolens virke til en helhed og dermed sikre, at eleverne ikke bare bliver udfordret, mætte og glade hver dag, men også får uddannelse i at tage klare, gastronomiske valg, så de selv kan lave mad og får respekt for mad og råvaren som ressource.”

Virklund Plejecenter, Silkeborg, i kategorien ’Plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer’.

 

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2018 i kategorien ’Plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer’, her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Herfra siger Hanne Løvbjerg:
”Det er simpelthen så sejt gået af mine piger! Lige nu er vi oppe på 80 pct. Økologi, og vi kommer helt sikkert tilbage, når vi er oppe på 90 pct.”

Byens køkken, Odense, i kategorien ’Central- og hospitalskøkkener’.

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2018 i kategorien ’Central- og hospitalskøkkener’, her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Herfra siger Jette Eggers:
”Det er helt vildt fedt! Jeg er helt vildt stolt på mine medarbejderes vegne, for jeg kan jo ikke gøre noget eller få noget til at ske uden dem.”

’Æblehuset’, Herlev, i kategorien ’Daginstitutioner, mad til børn og unge’.

 

Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2018 i kategorien ’Daginstitutioner, mad til børn og unge', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Herfra siger Rikke Malver:
”Jeg er simpelthen så megastolt. Jeg har haft hjertebanken hele dagen og kunne slet ikke sove i nat, men det har været det hele værd, for nu har jeg vundet den her fine pris. Nu mangler jeg bare at finde på, hvordan jeg kan fejre det med børnene i morgen.”

Andreas Buchhave Jensen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til ’De Økologiske Køkkenroser’, siger:

”De offentlige køkkener rykker på holdninger og håndværk. Blandt vinderne af de økologiske køkkenroser 2018 er der specielt stor fokus på, hvor råvarerne kommer fra, og at køkkenerne med deres indkøb kan arbejde med bæredygtigt håndværk og maddannelse. En udvikling, hvor det er tydeligt, at interessen for råvarernes oprindelse og kvalitet stiger. Det kan jeg personligt kun blive glad og fortrøstningsfuld over.”

Han suppleres af Michael Allerup:
”Det har været en fornøjelse at besøge alle otte køkkener, der var nomineret til prisen. Jeg er meget imponeret over, hvad de hver især får ud af deres givne rammer. Og så er det en fornøjelse at se dem, der arbejder med madmod hos børn og unge. De gør en speciel indsats i forhold til næste generation. De viser vejen frem, og hvorfor der bør være madskoler på alle skoler og alle daginstitutioner bør have permanente madordninger, så de ikke er på valg hvert andet år. De skylder vi næste generation,” siger han.

Andreas Buchhave Jensen tilføjer:
”Målet med de økologiske køkkenroser er at fremhæve ildsjælene og inspirere dem, der endnu ikke er i gang, til at tage fat på økologien. I arbejdet med køkkenroser oplever vi for hvert år, at der kommer flere og flere indstillinger fra hele landet. Økologien får mere og mere fodfæste i alle egne, og vi håber, at de økologiske køkkenroser kan inspirere endnu flere køkkener til at arbejde med økologi.”

Se pressemeddelelsen: Offentlige øko-køkkener får roser


NOMINEREDE

Økologi handler ikke kun om økologiske råvarer. Økologi handler også om, at personalet i køkkenerne er fokuseret på sæson og tilberedning, og at de ansatte udviser en høj faglig stolthed, der smitter af på deres kollegaer, på deres arbejdsplads og på andre køkkener.

Kandidaterne til ‘De Økologiske Køkkenroser’ er derfor først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil.

Andreas Buchhave Jensen, jurymedlem og ansvarlig for ‘De Økologiske Køkkenroser’ hos Landbrug & Fødevarer, siger:

”Med prisen ønsker organisationerne bag ‘De Økologiske Køkkenroser’ at anprise og anerkende de offentlige køkkener, som gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer. På den måde medvirker de til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.”

Stærk økologiprofil
Kandidaterne er først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil. For juryen handler det ikke om, hvorvidt køkkenet har et guld, sølv eller bronzemærke i økologi.

“I stedet handler det om den proces, køkkenet har været igennem for at få økologien indført i køkkenet. Og ikke mindst den indsats, der ligger bag,” siger Andreas Buchhave Jensen og fortsætter:

“De otte nominerede køkkener er alle mestre i at få maden til at passe til de mennesker, der skal spise den. Måltidsoplevelsen er i top; værterne tager ansvar for maden, og de sociale såvel som de fysiske rammer bidrager til den gode måltidsoplevelse.”

De nominerede køkkener har også fokus på brug af årstidens råvarer og på balancen mellem grundsmagene og teksturer. Endelig har alle køkkenerne fokus på at kompetenceløfte medarbejderne, så de er fagligt rustede til at håndtere en økologisk produktion.

De nominerede i de fire kategorier er:
Centrale- og hospitals køkkener:
Byens Køkken, Odense
Regionshospitalet Nordjylland, Thisted

Daginstitutioner, mad til børn og unge:
BØ Æblehuset, Herlev
Børnehuset, Søborg

Plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljører
Virklund Plejecenter, Silkeborg
Plejecentret Bonderupgård, Vanløse

Skoler og uddannelser
Flakkebjerg Efterskole, Slagelse
Gasværksvejens Madskole, København V.

Prisen ‘Køkkenroser’ begyndte som et samarbejde mellem Kost- og Ernæringsforbundet og Landbrug & Fødevarer i 2011. Siden 2015 har projektet været støttet af økologimidler, og derfor er det nu muligt at uddele ‘De Økologiske Køkkenroser’ til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer.

Uddelingen af prisen sker i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle.

 

 


Margueritten i Snekkersten vandt De Økologiske Køkkenroser 2017 i kategorien ’Sociale institutioner og levebo-miljøer’

Offentlige øko-køkkener skal roses

Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ uddeles for femte gang i år, og priserne gives til de køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer og på den måde medvirker til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.

Med ’De Økologiske Køkkenroser’ vil Landbrug & Fødevarer – sammen med juryen bestående af FOA, 3F samt Kost- & Ernæringsforbundet – gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på sæson, mindre madspild, økologi og kvalitet. De fagfolk, som gennem faglig stolthed og smag udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer, og gennem værtskab og dialog formår at give borgerne i landets institutioner en god spiseoplevelse hver dag.

Berit Jakobsen, der er næstformand i Kost- og Servicesektoren hos FOA, siger:

- De offentlige køkkener er inde i en flot, økologisk udvikling. Det er ikke kun i hovedstadsområdet, vi ser den udvikling, men også rundt i Danmark. Som en del af juryen for ’De Økologiske Køkkenroser’, kommer vi Danmark rundt for at besøge de nominerede køkkener, og det er tydeligt at se, at økologien har bidt sig fast. At arbejde med økologi i offentlige køkkener, hvor der laves mad til mange, kræver godt håndværk og en høj faglighed. Derudover oplever vi, at lysten til at spise lokale råvarer går godt i spænd med økologien.

Roserne blev igen i år uddelt på Landbrug & Fødevares store branchedag ’Fødevaredagen’ til fire glade vindere, nemlig:
Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers i kategorien ’Central- og Hospitalskøkkener.’


Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers, vinder De Økologiske Køkkenroser i kategorien ’Central- og Hospitalskøkkener’ - her  flankeret af Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer.

Mona Carøe fra Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers, i kategorien ’Central- og Hospitalskøkkener’, der siger:

- Jeg er utrolig stolt over det her; både på mine medarbejdernes og egne vegne. Vi har arbejdet hårdt på at få håndværket ind i køkkenet igen, og det er lykkes. Jeg er meget glad for opbakningen fra ledelsen og fra politisk hold.


Madhuset Ørestad Skole vandt De Økologiske Køkkenroser i kategorien ’Daginstitutioner’

Connie Wipplinger fra Madhuset Ørestad Skole vandt i kategorien ’Daginstitutioner’:

- Vi er en Madskole, og det betyder, at børnene er med i køkkenet. Og når du arbejder med børn, betyder det, at børn gør dét, de ser, vi gør. Derfor har vi fokus på økologi og på bæredygtighed, for det hele skal hænge sammen.


Vores Køkken i Skanderborg Kommune vandt De Økologiske Køkkenroser 2017 i kategorien ’Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer’

Conny Thorhauge Rønnov fra Vores Køkken i Skanderborg Kommune vandt i kategorien ’Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer’:

- Jeg er enormt taknemmelig for at have vundet prisen; mine medarbejdere har kæmpet en hård kamp for at nå hertil, og de fortjener virkelig den anerkendelse, som prisen er.

Ann-Mari Matzen fra Margueritten i Snekkersten vandt i kategorien ’Sociale institutioner og levebo-miljøer’:

- Jeg er utrolig rørt – og meget, meget glad for prisen her. Den viser, at der bliver sat pris på de køkkener, der laver mad til handicappede, og det gør mig glad. Også for at arbejde på en så dejlig arbjedsplads som vores!

Andreas Buchhave Jensen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til ’De Økologiske Køkkenroser’, siger:

- I de køkkener, vi har besøgt, har den faglige stolthed ikke været til at tage fejl af. Med køkkenroserne er vi med til at løfte anerkendelsen af de offentlige måltider og de medarbejdere, der hver dag arbejder for bedre måltider til børn, unge, ældre og svage borgere.

- De mennesker, vi har mødt, er fantastiske ambassadører for økologien. De er alle ildsjæle, som spreder budskabet i deres kommune og som sørger for, at gode, økologiske måltider ikke kun er for de privilegerede, siger Andreas Buchhave Jensen.

For yderligere information, kontakt:
Andreas Buchhave Jensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.:28 96 08 30, mail: anbj@lf.dk  
Linda Gjaldbæk Hansen, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80, mail: lgjh@lf.dk  

Kig indenfor hos Connie Wipplinger og Madhuset på Ørestad Skole, som har vundet Økologiske Køkkenroser i kategorien Mad til børn og unge.

Tag et kig indenfor hos Regionshospitalet Randers, der har vundet Økologiske Køkkenroser i kategorien Central- og hospitalskøkkener.

Vores Køkken i Skanderborg Kommune er vinderne af Økologise Køkkenroser i kategorien Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer. Tag et kig indenfor i deres køkken.

Se, hvordan der ser ud hos Ann-Mari Matzen fra Margueritten, som har vundet Økologiske Køkkenroser i kategorien Sociale institutioner og leve-bo miljøer.



De Økologiske Køkkenroser gives til de køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer og på den måde medvirker til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.

Andreas Buchhave Jensen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til De Økologiske Køkkenroser, siger:

”I de køkkener, vi har besøgt, har den faglige stolthed ikke været til at tage fejl af. Med køkkenroserne er vi med til at løfte anerkendelsen af de offentlige måltider og de medarbejdere, der hver dag arbejder for bedre måltider til børn, unge, ældre og svage borgere.”

”De mennesker, vi har mødt, er fantastiske ambassadører for økologien. De er alle ildsjæle, som spreder budskabet i deres kommune og som sørger for, at gode, økologiske måltider ikke kun er for de privilegerede,” siger Andreas Buchhave Jensen.

Med De Økologiske Køkkenroser vil Landbrug & Fødevarer – sammen med juryen bestående af FOA, 3F samt Kost- & Ernæringsforbundet – derfor gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på sæson, spild, økologi og kvalitet. De fagfolk, som gennem faglig stolthed og smag udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer, og gennem værtskab og dialog formår at give borgerne i landets institutioner en god spiseoplevelse hver dag.

Michael Allerup Nielsen, der er næstformand i Kost- & Ernæringsforbundet og enhedschef i køkkenfunktionen på Herlev og Gentofte Hospital, siger:

”De offentlige køkkener er inde i en flot, økologisk udvikling. Økologien har bidt sig fast, og der er stor lyst og glæde ved alt dét, økologien bringer med sig. Med økologien kommer ikke kun bevidsthed om råvarernes oprindelse, men også om håndværket. Og om vigtigheden i også at efterspørge lokale og danske råvarer,” siger han.

I år blev roserne uddelt på Landbrug & Fødevares store branchedag ’Fødevaredagen’ til fire glade vindere, nemlig:

Dorthe Dybro, EAT Skolemad, København N., i kategorien Central- og Hospitalskøkkener. Søren Buhl Steiniche tog imod prisen på Dorthe Dybros vegne:

”Vi er sindssygt stolte over den her fine pris, og vi håber, at vi med den kan blive et eksempel til efterfølgelse for resten af landet, når det kommer til at lave god, økologisk skolemad, så lad det være en opfordring til resten af landet om at følge trop,” siger han.

Bente Cordua, Børnehuset Hanen, Roskilde, i kategorien Daginstitutioner.

”Det er en kæmpe ære at få den her pris. Jeg har arbejdet med økologi i over 19 år, så vi har været med fra begyndelsen. Jeg håber også, at børnene tager deres viden om økologisk mad med videre, for det er jo dem, der er næste generation,” siger hun.

Vivi Larsen, Solgården, Thisted, i kategorien Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer.

”Dét, der betyder mest for mig, er, at prisen vidner om både mine kolleger og min leders opbakning. Og så viser den ´jo også, at vi kan gøre det godt, når vi får lov til at lave dét, vi er gode til,” siger hun.

Maria Riisgaard, Lynghuset, København NV., i kategorien Sociale institutioner og levebo-miljøer.

”Ethvert samfund kan måles på, hvordan man behandler sine svageste. Jeg ser det som en stor ære at få lov til at lave økologisk mad til svage borgere. Og prisen hér er et bevis på, at man ikke skal nøjes, bare fordi man har et handicap,” siger hun.

Køkkenroser er et samarbejde mellem Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, 3F og Landbrug & Fødevarer. Siden 2015 har projektet været støttet af økologimidler, hvilket har gjort det muligt at uddele Økologiske Køkkenroser til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer.

Tillykke til de fem køkkener, som fortjente ros i 2015.

Fem storkøkkener fik lidt ekstra med hjem fra øko-dagen, da de modtog årets Økologiske Køkkenroser 2015.

 

Der blev delt mere end inspiration ud, da Landbrug & Fødevarer den 18. juni holdte øko-dag for landets grossister, producenter og køkkener. På dagen blev et storkøkken fra hver af de fem regioner hædret og gik hjem med årets økologiske køkkenroser.

 

"Årets økologiske køkkenroser tildeles køkkener, hvor der hver dag knokles for at lave smagfulde måltider med økologi i fokus, og hvor der samtidig lige bliver givet det ekstra, der gør måltidet helt specielt," siger Marie Haahr Jensen, markedskonsulent i Landbrug & Fødevarer.

 

Køkkenroserne blev i 2015 uddelt til storkøkkener som levede op til kriterierne:

  • Omlægning – der er skruet markant op for brugen af økologiske råvarer

  • Sæson og lokale varer – brugen af lokale varer i sæson prioriteres højt

  • Ernæring og sundhed - maden følger anbefalingerne uden at gå på kompromis med smag

  • Værtsskab – køkkenet har en klar holdning til værtskab

 

De fem vindere af Økologiske Køkkenroser 2015:

Region Syd: Børnehuset ved Åen – Kolding

Region Nord: Thomas Bjerregaard Nielsen, og den kantine han er leder af i Aalborg kommune.

Region Midt: Stjernekøkkenet Herning

Region Sjælland: Produktionskøkken Skovvang

Region Hovedstaden: Marianne Lange og hendes team, Madam blå på Plejecenter Sølund.

     

    Stort tillykke til jer.

     

    Tillykke til Centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital i Risskov.

    Tema: "Måltider og højtider"

    I de danske køkkener findes der ildsjæle og gastronomiske entreprenører, som de færreste nogensinde hører om. Derfor har Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet indstiftet prisen KøkkenRoser, som er branchens egen måde at vise respekt og påskønnelse på. Det er sjette gang prisen uddeles.

    Centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital, Risskov får KøkkenRoserne for indsatsen med at give patienterne særlige måltider ved højtider og mærkedage og for den måde at koble særlige dage sammen med madtraditioner.

    • Velovervejet mad og brugerinddragelse: I Centralkøkkenet har I i rigtig mange år fejret såvel mærkedage og højtider som det at have madtraditioner. Og med kalenderen ’Maden gør en forskel’, som beskriver madtraditionerne, har I et fantastisk redskab, som muliggør den velovervejede mad og samtidig er med til at give patienterne gode madoplevelser.
    • I har fokus på kulinarisk kvalitet i forhold til målgruppen: I er et moderne køkken, der bygger på stolte håndværkstraditioner. I er garant for, at maden tilberedes, så den er sund og ernæringsrigtig, og produktionen sikres gennem medarbejdernes viden om hygiejne og fødevaresikkerhed.
    • I arbejder med forandring og evnen til at skabe variation: Maden, I tilbyder patienterne, fremstilles ud fra årstidens gode råvarer, som også hænger godt sammen med madkalenderen, og maden laves så tæt på spisetidspunktet som muligt, hvilket giver den bedste kvalitetsoplevelse. Og når jeres programerklæring er ’hjemmelavet mad fra bunden’, kan man som patient, gæst eller kunde tillade sig at have høje forventninger. I jeres tilfælde bliver de mere end indfriet.

    Kort sagt, Centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital, Risskov holder et usædvanligt højt niveau som også bygger på brugerinddragelse. Derfor skal I have årets tredje omgang KøkkenRoser som en hæder for jeres unikke indsats for at ’Maden gør en forskel’.

    Så rose dem, der roses bør… Stort tillykke til Centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital, Risskov!

     

    Tillykke til Centralkøkkenet på Regionshospitalet Silkeborg.

    Tema: "Smag i måltidet"

    Smagen som medicin
    Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet har indgået et unikt samarbejde om at hædre de fagfolk, der omsætter gode råvarer til sunde og ernæringsrigtige hverdagsmåltider, som mange danskere nyder godt af. Hæderen kalder vi for køkkenroser – og de blev delt ud for femte gang den 27. september 2012.

    Begrundelsen
    Det kost- og ernæringsfaglige personale i Centralkøkkenet på Regionshospitalet Silkeborg får KøkkenRoserne for deres indsats med at give patienterne måltider, der udfordrer smagsløgene. Patienten er i centrum og skal have måltider, der passer til hendes behov.

    Alene kan vi meget, men sammen kan vi alt
    Personalet i Centralkøkkenet er professionelt og har et stort engagement. De laver solide og ernæringsrigtige måltider, af sæsonens råvarer. Der arbejdes målrettet og eksperimenterende med sammensætningen af de fem smage: umami, salt, sødt, surt og bittert, samt med de forskellige typer konsistens, der er medvirkende til, at den totale madoplevelse bliver unik.

    Der bliver lagt stor vægt på samarbejdet i køkkenet ud fra den devise, at slutresultatet bliver bedst, når det er blevet til under et fælles ansvar. Centralkøkkenet har i løbet af de seneste fem år arbejdet målrettet med kvalitetsudviklingen af maden. I øjeblikket bliver medarbejderne på skift sendt på efteruddannelse i seks uger, hvor de bliver styrket i arbejdet med smag, anretning og nye teknikker til tilberedning.

    - Det kostfaglige personale arbejder, sammen med patienten, målrettet på at skabe variation og opfylde ønsker og behov, og de har et solidt fagligt fokus på smagen, råvarerne og den måde, retterne bliver tilberedt på, det fortjener de et skulderklap for, siger regionsformand Jette Nielsen fra Kost & Ernæringsforbundet.

    Markedskonsulent Vickie Kristensen fra Landbrug & Fødevarer supplerer med:

    - Køkkenet arbejdet professionelt og har fokus på nye smagskombinationer og udfordrer hele tiden sig selv i forhold til, hvad de sætter på menuen.

     

    Tillykke til Næstved Madservice.

    Tema: "Måltid og holdninger"

    Pris til produktionskøkken i konstant udvikling
    Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet har indgået et unikt samarbejde om at hædre de fagfolk, der omsætter gode råvarer til sunde og ernæringsrigtige hverdagsmåltider, som mange danskere nyder godt af. Hæderen kalder vi for køkkenroser – og de blev delt ud for fjerde gang den 30. maj 2012.

    Begrundelsen Det kost- og ernæringsfaglige personale hos Næstved Madservice får KøkkenRoserne for deres indsats med at give børn, voksne og ældre vellykkede, smagfulde og kvalitetsmåltider. En succes, der foregår i tæt samarbejde med et smagspanel, der forsyner køkkenet med ønsker, krav og behov til måltidet. Og der bliver kun sendt mad ud fra køkkenet, som personalet selv har lyst til at spise.

    - Næstved Madservice er en moderne virksomhed, der har taget moderne produktionsmetoder til sig og udnyttet dem optimalt, siger regionsformand Rikke Kristensen fra Kost & Ernæringsforbundet.

    Og markedskonsulent Vickie Kristensen fra Landbrug & Fødevarer supplerer med:

    - Køkkenet har fokus på råvarer, smag og kvalitet, siger hun. Næstved Madservice og personalet er meget stolte af den faglige hæder og KøkkenRoserne.

    - Det er en stor anerkendelse for os og medarbejdernes store indsats, siger cheføkonoma Conny Sølvtoft fra Næstved Madservice.


    Økonoma Lene Djernæs, som indstillede Næstved Madservice til KøkkenRoser og Cheføkonoma Connie Søltoft

    Højteknologisk kvalitetsproduktion
    Næstved Madservice har en højteknologisk produktion og indfører snart E-smiley. Det betyder, at egenkontrollen i køkkenet foregår via moderne IT-udstyr med direkte forbindelse til fødevarekontrollen.

    Derudover udvikler Næstved Madservice produktionen løbende for at sikre en effektiv produktion og en høj kvalitet af måltidet. Der bliver leveret mad til forskellige målgrupper dagligt, og siden januar 2012 har det været muligt at bestille skolemad via en hjemmeside. Personale fra køkkenet tager ud på skolen og serverer maden og kan på den måde følge med i, hvad eleverne har lyst til at spise.

    Næstved Madservice satser på kvalitetsmåltider med smag i centrum. Der arbejdes ud fra borgernes ønsker til maden, og der satses på en løbende udvikling af produktionen, for at være up to date med ønsker, behov og krav til maden og måltiderne. Næstved Madservice arbejder målrettet med krydderier og marinader tilpasset de enkelte retter. Der satses på sundhed til borgerne, og derfor ansøges der i øjeblikket om at få Fødevarestyrelsens nøglehuls-certificering.

    Næstved Madservice tænker også på næste generation i produktionen og har løbende mellem seks og syv elever, der er fundamentet for kost- og ernæringsfaglig arbejdskraft i fremtiden. Næstved Madservice lader sig i høj grad inspirerer af de ideer, som eleverne kommer med. Derfor får Madservice Næstved KøkkenRoser.

     

    Tillykke til Centralkøkkenet på Glostrup Hospital

    Tema: "Fra opskrift til servering"

     

     

    Roser til den gode hverdagsmad

    Pris til kulinarisk samarbejde på Glostrup Hospital
    Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet har indgået et unikt samarbejde om at hædre de fagfolk, der omsætter gode råvarer til sunde og ernæringsrigtige hverdagsmåltider, som mange danskere nyder godt af. Hæderen kalder vi for KøkkenRoser. Vi gav KøkkenRoser for tredje gang den 7. december 2011 til Centralkøkkenet på Glostrup Hospital.

    ”Ved dagligt at tage afsæt i patienternes behov, deres smag og tænke begge dele helt ned i gryderne, formår I hver dag at servere den bedst mulige måltidsoplevelse for patienterne. I er kort sagt en inspiration for hospitalssengeafsnit landet over”, siger chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer Torben Blok.

    ”Mad er vores kerneydelse. Den bliver lavet af dedikerede fagfolk, der er dygtige til at lave mad og så meget fortjener den hæder, der følger med at få KøkkenRoser”, siger cheføkonoma i Centralkøkkenet på Glostrup Hospital Gitte Breum.

    Begrundelsen - samarbejdet
    De kost- og ernæringsfaglige i Centralkøkkenet på Glostrup Hospital får KøkkenRoserne for samarbejdet med plejepersonalet og indsatsen for at give patienterne vellykkede, smagfulde og oplevelsesrige måltider. En succes, der foregår i tæt samarbejde med plejepersonalet, som forsyner køkkenet med patientens ønsker og behov til måltidet. Oplysninger, der omsættes til et velovervejet måltid, tilpasset og komponeret efter patientens smag og behov, inden det overlades til plejepersonalet på afdelingen og serveres for patienten. En hæder til samarbejdet omkring måltidet.

    ”I sætter den gode hverdagsmad ind i en fantastisk ramme både i køkkenet og på afdelingerne i tæt samarbejde med plejepersonalet - med fokus på patienternes behov”, siger Alice Linning, Kost & Ernæringsforbundets regionsformand i Region Hovedstaden.

    Små udfordringer til munden
    Det kost- og ernæringsfaglige personale arbejder målrettet med konsistensen på tallerkenen. Munden skal have en oplevelse og noget at fornøje sig med; en sprød skorpe på brødet, saftigt kød og kartofler med bid.

    Test af smagen hver dag
    Intet måltid bevæger sig ud af køkkenet, uden det er smagstestet. Smagen vurderes for den enkelte ret og samlet for hele måltidet. Så patienten kan sendes ud på en smagsmæssig opdagelsesrejse - til gavn for patienten og for samfundet. Patienten bliver hurtigere rask og samfundet bruger færre penge på indlæggelser.

    Tillykke til Omsorgscentret i Hjortespring med KøkkenRosen 2011.

    Tema: "Smag i måltidet"

      

    Roser til den gode hverdagsmad

    Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet har indgået et unikt samarbejde om at hædre de fagfolk, der omsætter gode råvarer til sunde og ernæringsrigtige måltider, som mange danskere nyder godt af. Hæderen kalder vi for køkkenroser – og de blev uddelt for anden gang den 14. september 2011.

    Begrundelsen
    Køkkenet på Omsorgscenter Hjortespring i Herlev får roserne, fordi personalet har fokus på og arbejder professionelt med smagen og udviklingen af hverdagsmaden. Køkkenet bruger sæsonens økologiske, råvarer, og hver enkelt medarbejder tager ansvar for, at de bliver omsat til retter, som giver beboerne på Hjortespring madglæde, gode smagsoplevelser og dækker de ernæringsmæssige ønsker og behov.

    Engagementet i køkkenet har gjort måltiderne til højdepunkter for beboerne.

    Køkkenet er med i projektet Det gode måltid, der blandt andet skal løfte og styrke det tværfaglige samarbejde mellem køkkenpersonalet og plejepersonalet. Køkkenet sender for eksempel et foto med ud til plejepersonalet, så det kan se, hvordan køkkenet har tænkt, at maden skal anrettes på tallerkenen.
    På den måde får beboeren serveret et måltid, der også er en fornøjelse for øjnene. Ifølge forstanderen på Hjortespring, Anni Svane, giver projektet glade medarbejdere, glade beboere og bedre mad.

    På grund af det store engagement omkring veltillavet hverdagsmad, udviklingen af den, smagen og et solidt fokus på beboernes ønsker og behov, får køkkenet på Omsorgscenter Hjortespring i Herlev en buket køkkenroser.

     

    Tillykke til børnehaven Fuglsang i Aalborg.

    Den glade vinder af KøkkenRoser, Mette Lindoff Nielsen

     

    Mette Lindoff Nielsen sammen med Marian Aaagaard, Regionsforman for Kost & Ernæringsforbundet Mette i køkkenhaven med børnene

     

    Diplom og KøkkenRoser overrækkes til Mette af Torben Blok, Landbrug & Fødevarer Mette med sine KøkkenRoser

     

    Det er ikke kun på gourmetrestauranter, der bliver kræset for gæsterne og lagt kærlighed i maden. Det bliver der fx også hos en helt almindelig dansk børnehave, Børnehaven Fuglsang i Aalborg, som netop har modtaget den nyindstiftede hæderspris, KøkkenRoser.

    Når der deles gafler, kokkehuer eller for den sags skyld Michelinstjerner ud, så går hæderen altid til spisesteder med dyre vinkort og tjenere i hvide skjorter. Og havde Børnehaven Fuglsang i Nørresundby ved Aalborg hørt til i den klassiske restaurant-kategori er der nok ingen tvivl om, at en madanmelder ville have drysset stjerner ud over institutionen.

    For her er kvaliteten i orden, og de 50 børnehavebørn og pædagoger får hver dag spændende og velsmagende mad, og for den indsats har den nordjyske institution netop modtaget Landbrug & Fødevares og Kost & Ernæringsforbundets nyindstiftede hæderspris, KøkkenRoser. - Vi har valgt at indstifte en pris, der skal gives som en stor anerkendelse for godt håndværk i køkkener, der laver mad til mange. Kort sagt til et sted, hvor der på daglig basis skabes suveræne måltider, som det er tilfældet med Børnehaven Fuglsang, siger chefkonsulent Torben Blok fra Landbrug & Fødevarer, der står bag KøkkenRoser.

    Overrasket vinder
    Prisen uddeles tre gange i løbet af 2011, og denne første gang var temaet kærlighed i maden. Komiteen bag KøkkenRoser har bedt Kost & Ernæringsforbundets fem regionsformænd om at indstille kolleger for en god indsats. Mette Lindoff Nielsen, der står bag gryderne i Nørresundby-børnehaven, var en sikker vinder.

    Hun blev i dag overrasket midt i madlavningen, da komiteen fra Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet kom forbi og overrakte Mette Lindoff Nielsen KøkkenRoserne sammen med pædagogerne og institutionens børn.
    - Jeg er overrasket og selvfølgelig også stolt', sagde Mette, som er uddannet ernæringsassistent, og fortsatte:
    - Jeg er heldig, at jeg er havnet i et hus, hvor der er plads og albuerum til at brænde for sit fag.'

    Små budgetter – store madoplevelser
    Nogle af de pæne ord, som vinderen havde fået med som motivation for prisen var blandt andet, at ’Mette er spydspids i hele Aalborg Kommune’, ’Mette kan inddrage børnene i madlavningen’, ’Hun er altid med på nye ideer og laver alt fra bunden’.
    - Vi ved, hvor meget det kræver, at holde en høj standard og forny sig selv og maden hver dag. Kuvertprisen i storkøkkener og kantiner er jo noget mindre end en gourmetrestaurant, og på mange måder er det derfor meget mere udfordrende at skabe oplevelser og tilfredse gæster – men det har Mette Lindoff Nielsen formået, siger Torben Blok fra Landbrug & Fødevarer.

    De næste KøkkenRoser uddeles i september. Her er temaet ’Smag i måltidet’, og Kost & Ernæringsforbundets regionsformænd tager gerne imod indstillinger af storkøkkener, som bør KøkkenRoses.

    Fakta om køkkenroser:

    • Nyindstiftet pris fra Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet
    • Uddeles tre gange i 2011
      • 26. maj – tema: Mad med kærlighed
      • 14. september – tema: Smag i måltidet
      • 7. december – tema: Fra opskrift til servering

       

      Christian Vejlund


      Jane Korsgaard

      Jane Korsgaard

      Afdelingskoordinator

      +45 2552 3091