Uddannelser

Der skal mere økologi ind på de fødevarerelaterede uddannelser.

I Landbrug & Fødevarer ønsker vi at opretholde og forbedre kendskabet til økologien – hele vejen fra jord til bord.

Indsatsen er målrettet elever og studerende på de fødevarerelaterede uddannelser og landbrugsskoler. Det er nemlig de kommende madprofessionelle, som alle på vej ud i positioner, hvor de er med til at bestemme, hvilke råvarer, der skal bruges i den offentlige bespisning og i mange forbrugeres hjem. Ved at gøre dem klogere på økologien, klæder vi dem på til at blive økologi-ambassadører indenfor deres felt.

Projekterne Øko-battles og Økologiske Food Fighters er to gode gamle kendinge. Og de kører videre i 2017, i et nyt set-up.

Økologiske Food Fighters

Hvert år udvælger Landbrug & Fødevarer et team Økologiske Food Fightere, som er nysgerrige på økologi og kommende madprofessionelle. I år har 13 Økologiske Food Fightere været på en rejse i økologiens verden. De har forskellige baggrunde, men fælles for dem alle er dog, at de er ved at uddanne sig til en karriere i fødevarebranchen. Og de er nu klædt på til at tage økologi med ind i deres fremtidige profession.

Et stærkt hold med god tværfaglighed
Food Fighterne anno 2017 er noget helt særligt. "Jeg har været med til at drive det her projekt siden 2014, og vi har haft mange seje Økologiske Food Fightere i den periode. Men det er virkelig et stærkt hold, vi har i år," siger konsulent i Landbrug & Fødevarer Marie Haahr Jensen og fortsætter: "Fighternes baggrund spænder bredt. Vi har både ernæring- og sundhedsstuderende og slagter,- ernæringsassistent-,  kokke,- og produktionselever med på holdet i år. Så hele vejen fra jord til bord er repræsenteret og det giver en stærk tværfaglighed, hvor fighterne også kan lære en masse af hinanden."

Slagtermester har to elever med
Begejstringen over årets Økologiske Food Fightere er særlig stor i Meny i Aalborg. Der kommer nemlig to fightere herfra i år: "Jeg er super stolt af at have hele to elever med i år - det er så sejt gået af pigerne," siger slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg, som vandt Slagterprisen i kategorien 'Slagtere i dagligvarebutikker' i 2016 og forsætter: "Jeg har før haft en elev med som Økologisk Food Fighter. Så jeg ved derfor, at mine piger kommer tilbage med et boost af selvtillid og styrket faglighed. Og så er det en gave at få elever retur med skærpede kompetencer indenfor økologi, som jo er et marked i vækst". 

Nyt set-up giver kamp til stregen
De nye Økologiske Food Fightere har været inddelt i fire hold, som i løbet af maj måned har dystet mod hinanden i forskellige discipliner; Øko-battles, involvering på sociale medier og caseløsning for en virksomhed.

Her er vinderen: Valle er da ikke et restprodukt

Roadtrip og eksperthjælp
Fighterne mødte hinanden for første gang til Kick-off på Axelborg i København den 2. maj. Her deltog de i en workshop-dag, som klædte dem på til at dyste i de tre discipliner. Her mødte de også fire eksperter, som hjalp dem gennem forløbet. Og så var fighterne på tur og opleve økologien på tæt hold. "Det er vigtigt, at fighterne oplever økologien i hele kæden fra gård til gaffel. De har besøgt økologiske landbrug, for at få en dybere fornemmelse for økologien. Og så har de besøgt et storkøkken og dagligvarehandlen for at lære, hvordan ildsjæle arbejder med økologien her," siger konsulent i Landbrug & Fødevarer Anne Falkesgaard.

Mød en Økologisk Food Fighter
En håndfuld af årets fightere er med, når Landbrug & Fødevarer har en stand på Øko-zonen til fødevaremessen Bite Copenhagen. Her står de klar til at fortælle om deres rejse i økologiens verden. Og så står de klar med smagsprøver fra deres case-produkter. Kom endelig forbi og sig hej.

Årets Økologiske Food Fightere
Se, hvem der er årets Økologiske Food Fightere.

Birgitte – 23 år – Gourmetslagterelev med speciale i delikatesse – Food College Aalborg. Elev hos MENY i Aalborg 
Linda – 40 år – Ernæringsassistentelev – Teknisk Skole Silkeborg
Astrid – 24 år – Ernæring- og sundhedsstuderende – VIA i Aarhus
Morten – 23 år – Ernæring- og sundhedsstuderende – Via Aarhus
Gitte – 36 år – Kokkelev – Silkeborg Tekniske Skole. Elev hos Fazer Foodservice Danmark ved Bestseller i Aarhus
Anna – 23 år – Ernæring- og sundhedsstuderende – Via Aarhus
Pernille – 25 år – Ernæring- og sundhedsstuderende – Professionshøjskolen Metropol i København
Jonathan – 22 år – Gastronomstuderende – Aarhus Tech
Katrine – 33 år – Læser til produktionsleder – Bygholm Landbrugsskole
Lina – 24 år – Ernæring- og sundhedsstuderende – Professionshøjskolen Metropol i København
Alex – 23 år – Gourmetslagterelev – ZBC Roskilde
Karoline – 22 år – Gourmetslagterelev – Food College Aalborg. Elev hos MENY i Aalborg
Anja – 27 år – Ernæring- og sundhedsstuderende – VIA Aarhus

Med på tur
De Økologiske Food Fighters har delt deres oplevelser på Facebooksiden "Økologiske Food Fighters" og Instragramsiden "dkfoodfighters".

For mere information, kontakt Marie Haahr Jensen på mhje@lf.dk eller Anne Buus Falkesgaard på anfa@lf.dk.

Projektet er støttet af Fonden for Økologiske Landbrug.

Tidligere Fighters

Se de tidligere Food Fighter teams.

 

De netop udvalgte økologiske Food Fighters 2015 har i hvert fald en ting til fælles – de er alle kommende madprofessionelle. Ellers repræsenterer de så forskellige uddannelsesretninger som ernæringsassistent, slagter, kok, professionsbachelor i global nutrition and health og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Og så kommer de fra hele landet, så både Århus, Kalundborg, Herlev, Holstebro og København er repræsenteret i gruppen af Food Fighters.
- Jeg tror, vi har fået udvalgt otte rigtige gode økologiske Food Fighters, selvom det var svært. Vi har igen i år modtaget nogle virkelig gode ansøgninger, men jeg synes, vi rammer de forskellige fødevareuddannelser bredt med de otte udvalgte, siger Marie Haahr Jensen, konsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder på Food Fighters.

I løbet af uge 35 rejser Food Fighterne landet tyndt for at besøge forskellige økologiske produktioner. Undervejs skal de otte deltagere løse forskellige opgaver ved at bruge og forholde sig til de ting de ser, både som gruppe og som enkeltpersoner.
- Vi giver de unge kommende madprofessionelle et unikt indblik i de problemstillinger, udfordring og muligheder, som økologien står overfor lige nu. Uanset om der produceres økologisk øl eller vin, kyllinger eller grøntsager eller om det handler om at få kunderne til at købe produkterne. Vi håber så samtidig, at de nye Food Fighters vil give deres bud på løsninger på de udfordringer de oplever, siger Marie Haahr Jensen.

Når ugen er slut skal Food Fighterne desuden levere 10 konkrete ideer til, hvordan der kommer mere økologi ud på de danske køkkenborde.
- Et af hovedformålene med de økologiske Food Fighters er at bringe økologien ind i bevidstheden hos de unge på fødevareuddannelserne generelt og at skabe et utraditionelt link mellem producenter og kommende madprofessionelle. Men målet er også at åbne vores øjne for nogle af de ting, vi ikke længere opdager og give os nye og gode ideer, siger Marie Haahr Jensen.

Det er ottende gang at Landbrug & Fødevarer har Food Fighters på tur. Projektet startede i 2005.

Årets otte udvalgte Food Fighters er:

  • Stine Enemark Grønskov, kokkeelev, Aarhus
  • Marie Christiansen, slagterelev m. speciale i delikatesse, Aarhus
  • Daney Ísbjörg Helgadóttir, professionsbachelor i ernæring og sundhed, Aarhus
  • Siri Robinson, professionsbachelor i global nutrition and health, Aarhus
  • Camilla Stengaard Hansen, delikatessen-assistent, Kalundborg
  • Birthe Mølleskov, ernæringsassistent, Herlev
  • Nikolaj Rosenkilde Kølbæk, ernæringsassistent, Holstebro
  • Christian Præstholm, professionsbachelor i ernæring og sundhed, København

Food Fighterne vil gerne kæmpe for økologien – bliv inspireret af deres 10 mærkesager her

 

I marts blev der afholdt Kick-off-dag på Alexborg for 2014’s økologiske Food Fighters 
- og vi kan afsløre så meget, at det er et hold med masser af begejstring! 

De otte udvalgte Food Fightere stillede skarpt fra start ved at udvise nysgerrighed, faglig engagement og teamspirit. "Vi er mere end parate til at møde det danske land med smil og god energi i økologiens tjeneste", lød det fra holdet.

Økologisk Food Fighter hold 2014
Slagterelever
Ulrik Groth Spangberg, Aarhus Tech, Salling Aarhus
Charlotte Vendelbo, Food College Aalborg, Slagteren & Kokken i Gistrup

Kokkeelever
Daniel Christensen, Hotel- og Restaurantskolen, Restaurant Relæ, Kbh
Nicolaj Møller Christiansen, Hansenberg, Schackenborg Slotskro

Ernæringsassistentelever
Pernille Oduncu, Hotel- og Restaurantskolen, Seniorcenter Møllegaarden, Lyngby
Sofie Lindberg, Sansestormerne Risskov, Aarhus universitetshospital, Centralkøkkenet Risskov

Professionsbachelorstuderende i Ernæring og Sundhed
Michael Linnet, VIA UC Aarhus
Sara Vestergaard, VIA UC Aarhus

Hvad er en økologisk Food Fighter?
Hvert år udvælger Landbrug & Fødevarer 8 Fighters til en 5 dages hæsblæsende inspirationsrejse. De 8 fighters er på vej til at blive slagtere, kokke, ernæringsassistenter/catere og professionsbachelorer i ernæring og sundhed/Global Nutrition and Health. Til har de, at de har lyst til at slås for det gode måltid og den faglig stolthed. På rejsen møder de nogle af de største ildsjæle fra fødevarebranchen.

Temaet er økologi, og de udvalgte 8 kan glæde sig til at få et unikt indblik i de problemstillinger, udfordring og muligheder, som økologien står overfor.


 Food Fighters årgang 2013:

Kenny Mundt Holberg, 21 år, fra Gørlev. Går på Roskilde Slagteriskole. Kenny er Slagterelev hos Slagter Jakob i Kalundborg. Kenny er desuden ved at specialisere sig som pølsemager og vil gerne til Sønderjylland på et tidspunkt, og lære mere om pølsens kunst. Kenny er en ægte Food Fighter, der kæmper for den gode kvalitet og gode pølser!

Mark Bolin, 19 år, fra Skanderborg. Mark er slagterelev hos Slagter Bo i Sejs. Mark har været med til DM i Skills for slagterelever to gange. Mark er en Ægte Food Fighter fordi han elsker gode råvarer og har stor stolthed for sit fag.

Anne Abild Poulsen, 24 år og læser Global Nutrition and Health på Metropol i København. Anne har fundet sin passion i madlaving og økologi, og har været med til at arrangere adskillige kulinariske events. Anne er en ægte Food Fighter, der elsker at lave lækker mad og prioriterer økologi, også selvom hun er på SU.

Birgitte Vang Hansen, 22 år fra Holstebro. Læser til ernæringsassistent på Holstebro Erhvervsskole og er i praktik på Holstebro Regionshospital. Birgitte fik en flot 2. plads ved DM i skills for ernæringsassistenter, hvor økologi og bæredygtighed var hovedemnet. Birgitte er en ægte Food Fighter der ikke er bange for at komme ud med sine budskaber om mindre madspild og mere dyrevelfærd.

Simon Lodberg Pyskow, 22 år, er ved at uddanne sig til kok på Hotel og Restaurantskolen i København. Simon er i praktik på Michelin restauranten Relæ, som fokuserer på økologi og bæredygtighed. Simon er en ægte Food Fighter, der lever og ånder for lækker mad, gode smage og friske råvarer.

Marie Lykke Nielsen, 28 år, er ved at uddanne sig til ernæringsassistent. Hun har sin daglige gang på Egmont Højskolen, hvor hun har praktikplads. Marie er en ægte Food Fighter, der drømmer om at lave Danmark til et bedre og sundere sted at spise for alle – også for dem der ikke selv kan vælge, som fx patienter på sygehus og beboere på plejehjem.

Stine Brendstrup, 24 år. Læser Prof. Bachelor i Ernæring & Sundhed i Århus. Stine er en ægte Food Fighter, der ikke er bange for at tage arbejdshandskerne på, for at sprede det gode budskab. Stine er bl.a. frivillig i Ungdommens Røde Kors Madklub og aktiv i Århus Økologiske Fødevareselskab, hvor hun kæmper for den gode økologiske mad.

Alexander Hansen, 25 år, er ved at uddanne sig til kok på Silkeborg Tekniske Skole. Alexander er i praktik på fiskerestauranten Martino i Marselisborg Lystbådehavn i Århus og har tidligere været hos Gourmet restauranten Malling og Schmidt. Alexander er en ægte Food Fighter der brænder for sit fag, og gerne vil være med til at udvikle danskernes gastronomiske tingang til gode råvarer, tilberedning og madglæde. 

Food Fighters 2011 var:

Søren Voss, slagterelev, Slagter Bertelsen, Holstebro
Dagný Björk Örlygsdóttir, slagterelev, Bilka Tilst, Tilst
Natalie Sivertsen, kokkeelev, Vestas Wind Systems A/S, Århus
Patrick Knoth, caterelev, Compass Group, Haldor Topsøe, Kgs. Lyngby
Kirsten Gaarde Sørensen, ernæringsassistentelev, Lysbro Plejecenter, Silkeborg
Katrine Primdal, professionsbachelor i sundhed og ernæring, VIA University College
Anita Dalsgaard, professionsbachelor i sundhed og ernæring, VIA University College 

Food Fighters 2011 indtog hele kongeriget og den blomstrende danske madscene på jagt efter de 100 hotteste oplevelser med dansk kød.

 

Food Fighters 2009 var:
Michael Østergaard Eskild, 22 år, kokkeelev, "The Diplomat",
Bjarne Reinholdt Poulsen, 28 år, kokkeelev, Restaurant Kolvig, Ribe,
Carina Christie Pedersen, 18 år, ernæringsassistentelev, Kantinen, Køge Rådhus, Køge,
Charlotte Rosa Skipper Olsen, 31 år, ernæringsassistentelev, Køkkenet, Bispebjerg Hospital, København,
Britta Surland, 26 år, Professionsbachelor i Sundhed og Ernæring, VIA University College, Århus,
Helle Hosbond Jensen, 30 år, Professionsbachelor i Sundhed og Ernæring, University College Sjælland, Ankerhus, Sorø,
Jonas Toelberg, 20 år, slagterelelv, Kvickly, Lemvig,
Rune Ahn Hansen, 20 år, slagterelev, Munkholmslagteren, Holbæk,

Food Fighters 2009 var på studietur i London
Food Fighters 2009 indtog Londons forrygende madscene og gik på jagt efter de 100 hotteste oplevelser med dansk kød. Food Fighters 2009 så og oplevede mad mad på en helt ny måde, osede i de fedeste butikker, besøgte de lækreste markeder og spiste, mærkede og følte sig frem til toppen af FOOD-poppen.
  

 

Food Fighters 2008 var:
Claus Thinggård, slagterelev hos Slagter Friis, Frederiksberg
J osephine B. Jensen, slagterelev hos Hornbæk Slagter, Hornbæk
Bo Hansen, kokkeelev på Restaurant Sandgaarden, Søndervig
Thomas Steinmann,
kokkeelev på Restaurant Babette, Vordingborg
Kristina Aachmann, professionsbachelorstuderende i ernæring og sundhed på VIA University Col-lege, Århus
Sylvia K. Engel,
professionsbachelorstuderende i ernæring og sundhed på University College Sjælland, Sorø
Tina Lis Lauridsen, ernæringsassistentelev i Det Sunde Køkken – Slagelse Sygehus
Per Musiat, ernæringsassistentelev, Centralkøkkenet i Næstved

På mission i København, London og Bruxelles
I september 2008 sendte Danish Meat Association de otte Food Fighters på en mission, hvor de skulle svare på spørgsmål om sundhed, indkøb og trends. Missionen blev skudt i gang i København af undervisningsminister Bertel Haarder, og fortsatte til London og Bruxelles. Her skulle de otte Food Fighters blandt andet opleve de nyeste trends, besøge markeder, supermarkeder, specialbutikker, kantiner, møde fagfolk og diskutere sundhed og fødevarer med daværende EU Kommissær Mariann Fischer Boel.

Food Fighters 2007 er:
Sune Rahbek, København, kokkeelev på restaurant The Paul, København
Jonathan Bitzow Pedersen, Odense, kokkeelev på Restaurant Kvægtorvet. Odense
Camilla Elkjær Christensen, Ll. Skensved, ernæringsassistentelev i Centralkøkkenet på Rigshospi-talet, København
Jeanette Gervig Thomsen, Odense, ernæringsassistentelev i køkkenet på Middelfart Sygehus
Morten Lauritsen, Århus, slagterelev hos Salling, Århus
Thomas Grøn, Solrød Strand, slagterelev hos SuperBest, Solrød
Karen Nikolajsen, København, professionsbachelor-studerede i ernæring og sundhed på Suhrs Seminarium, København
Nanna Hjøllund, Højbjerg, professionsbachelor-studerede i ernæring og sundhed på JCVU (Jysk Center for Videregående Uddannelse), Århus

Food Fighters smagte på New York
I september 2007 tog de otte Food Fighters på en studietur til New York, for at få en god bid af ”The Big Apple”. Her skulle de blandt andet besøge hotte markeder og restauranter i denne kulinariske smeltedigel med madkulturer fra hele verden, for at fornemme tendenser og søge inspiration. Knapt så ”hot”, men lige så udfordrende, var en dag i et suppekøkken for hjemløse, som også var en del af programmet. Ud fra deres oplevelser og indtryk fra New Yorks madmæssige mangfoldighed gav årets Food Fighters deres bud på den fremtidige danske fødevarebranche, blandt andet bud på hvordan butikkerne kommer til at se ud, og hvordan kødet vil blive solgt.

 

Food Fighters 2006:
Lone Hansen, Slagterelev, Salling Super, Århus
Rasmus Kristensen, Slagterelev, Henrik Slagter, Dianalund
Jonas Vedø Kenneth, Kokkeelev, Munkebo Kro 
Lasse David Povlsen, Kokkeelev, Essens og Hotel Philip i Århus
Kirstine H. Mahler, Studerende, professionsbachelor i ernæring og sundhed
Ellen Nielsen, Studerende, professionsbachelor i ernæring og sundhed
Mette Ibsen, Caterelev, Amtssygehuset i Glostrup / Centralkøkkenet
Katrine Gotfredsen, Ernæringsassistentelev, Pejehjemmet Egebjerg
Pia Snitkjær Nielsen, Ph.d.-studerende i Molekylær Gastronomi

Studieturen gik i 2006 til New York

 

Food Fighters 2005:
Mette Madsen, Ernæringsassistent, Slagelse Sygehus
Aviaq Kleist, Ernæringsassistent, Døgninstitutionen Marjatta
Tommi Sasaki, Kok, Munkebo Kro
Jan Lund, Kok, Søllerød Kro
Jacob Jensen, Professionsbachelor i ernæring og sundhed, Ankerhus Seminarium
Malene Mosbæk, Professionsbachelor i ernæring og sundhed, JCVU, Århus
Peter Hansen, Slagter, Irma, Holte
Andreas Ydegaard, Slagter, Dreisler Storkøb, Hjørring

 

 
Download Food Fighter News - en avis om de otte Food Fighteres tur til New York

 

Videoer 2016

Se videoerne som Food Fighterne fra 2016 producerede. Der er både inspirationsvideoer og klip, som viser og fortæller Food Fighternes personlige mærkesager.

 

Har du brug for mere økologi i din hverdag?
Pas på – det kan nemlig være dig, der bliver ramt af en økologik øretæve fra vores Food Fightere.

 


Øretæve med æg from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Øretæve med kål from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Øretæve med svinemørbrad from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Øretæve med fisk from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

I løbet af Food Fighter ugen skulle fighterne filme hvorfor økologi er naturlig fornuft for dem. Det kom der 4 inspirerende videoer ud af, som du kan se nedenfor.

 

Food Fighterne fik en hæsblæsende inspirationstur, da de i september var rundt i Danmark for at møde en masse engagerede økologiske ildsjæle. Det var derfor heller ikke nemt, da de hver især skulle finde en personlig økologisk mærkesag – alligevel fik de lavet disse 8 flotte videoer.

 

Sofie Sommer Birch Bach-Andersen - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Randi Hansen - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Morten Grønhøj - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Marie Ladefoged - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Line Kjær Linnebjerg - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Jane Rahbek Currie - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Helle Friis from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Danny Qvist - mærkesag from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Food Fighterne fik i løbet af deres økologiske inspirationstur rundt i Danmark smagt en masse lækker mad med økologien i fokus.

 

Øko-Battles

Et panel af specialister i økologi kommer på besøg på udvalgte uddannelsesinstitutioner i Danmark, hvor scenen er sat, og hvor åbenhed om myter og facts, udfordringer, fordele, muligheder med økologien bliver sat på dagsordenen.

Formålet, som er formidling og læring om økologien, sker i de unges øjenhøjde og debatten er åben og involverende, så engagementet og stemningen er på sit højeste.

Som forberedende til Øko-battle modtager faglærerne et klassesæt bestående af sæt kort med forskellige emner omhandlende økologi. Faglærerne tager emnerne op med klassen, så eleverne klædes på med viden om økologi inden panelet gæster uddannelsesinstitutionen, hvor elever selv skal på scenen og udfordre panelet.

Landbrug & Fødevarer ønsker at bidrage med øget kendskab og læring om økologien fra jord til bord gennem et formidlingsevent, som er skræddersyet til unge studerende. Det er dem, som er de kommende madprofessionelle, og som nu og i fremtiden skal arbejde med de økologiske fødevarer. 

Ligeledes er formålet at øge bevidstheden om økologi, og hvordan man kan opnå gode resultater i køkkenerne, hvor De Økologiske Spisemærker i stigende grad er populære.

Klassesæt

Som forberedelse til Øko-Battle modtager faglærerne et klassesæt bestående af sæt kort med forskellige emner omhandlende økologi. Faglærerne tager emnerne op med klassen, så eleverne klædes på med viden om økologi inden panelet gæster uddannelsesinstitutionen. 

Download klassesættet.