Regenerativt landbrug - Kort fortalt
Den store hype af regenerativt landbrug har for alvor sat sit præg de seneste år, og ifølge New York Times var regienivore 2023’s nye fødevareord. Regenerativt landbrug bliver ofte nævnt som en mulig vej til en mere bæredygtig fødevareproduktion, der både tager hensyn til miljøet og landbrugets fremtid. Men hvad er det egentlig?
09.12.2024
Et begreb med mange definitioner
Regenerativt landbrug er en bæredygtig landbrugspraksis, der har til formål at genopbygge og forbedre jordens sundhed, øge biodiversiteten og give grobund for et sundere økosystem. Det er en indsats, der aktivt regenererer de naturlige ressourcer, et landbrug er afhængigt af.
Man har arbejdet med regenerativt landbrug i mange år, men der findes ikke én vedtaget dansk eller global definition af, hvad regenerativt landbrug egentlig er. Dette kan skyldes, at betegnelsen af regenerativt landbrug kan veksle alt efter, hvor i verden man befinder sig, hvilken jord der bliver dyrket i og hvad der bliver produceret/dyrket.
Et regenerativt landbrugssystem kan varetages inden for både konventionelt og økologisk landbrug. Trods forskelligheder i deres respektive dyrkningspraksisser, er de fælles om de grundprincipper, der definerer regenerativt landbrug.
Regenerativt landbrugs grundprincipper
-
Minimer jordforstyrrelser
-
Maksimer (afgrøde)diversitet
-
Hold jorden dækket året rundt
-
Bevar levende rødder året rundt
-
Integrer husdyr
De agronomiske tiltag, grundprincipperne fokuserer på, tager udgangspunkt i konteksten, hvor landbruget og bedriften indgår. Det er derfor forskellige ting, der er relevante på forskellige bedrifter.
Den sunde jord er i fokus
Med regenerativt landbrug er den sunde jord i fokus. Med grundprincipperne får jorden den fred, den har brug for, så den kan udfolde sine naturlige processer. Det bidrager til en næringsrig jord, der øger landbrugsjordens organiske indhold, hvilket er en mulig (men ikke nem) løsning til CO2-lagring i jorden.
Fremtiden for regenerativt landbrug – kort fortalt
-
Handler overordnet om at genbygge jorden
-
Indeholder agronomiske tiltag – men også et bredere perspektiv
-
Har et potentiale for kulstofbinding, men tvivlsomt under vores himmelstrøg og svært at dokumentere – men vi skal fortsat prøve
-
Kan betyde udbyttenedgang, udbyttestigning eller ingen ændring - risiko
-
Samme billede indenfor økonomien – mange nuancer
-
Stort spænd i input og arbejdsindsats
-
Har potentiale i klimatilpasningsperspektiv (robust jord) i Danmark
-
Er fagligt både udfordrende og meget interessant, samt fyldt med muligheder
Og både det konventionelle og det økologiske landbrug kan dyrke jorden efter regenerative principper.
Kilde: Landbrug & Fødevarer, Fødevaredagen 17 september 2024, Janne Aalborg Nielsen, Landskonsulent Jord og Dyrkningssystemer, SEGES Innovation