Ernæringsanprisninger

Der er regler for, hvad du må skrive, når du markedsfører en fødevarer med, at produktet har særlige ernæringsmæssige egenskaber.

Huskeliste ved udformning af Ernæringsanprisninger

  1. Find den fødevare, som du gerne vil anprise på siden

  2. Kontroller at fødevaren overholder kriterierne for brug af den anprisning, som du ønsker at bruge.

  3. Husk, at det er virksomhedens ansvar, at fødevaren kan sammenlignes med den tabelværdi der henvises til.

  4. Anprisningen skal være formuleret generisk.

  5. Når der bruges ernæringsanprisninger eller sundhedsanprisninger, er der for alle færdigpakkede fødevarer krav om, at produktet påføres en næringsdeklaration. Næringsdeklarationen skal indeholde de samme elementer som den obligatoriske næringsdeklaration. Desuden skal det anpriste næringsstof deklareres, hvis dette ikke som f.eks. protein allerede indgår i den obligatoriske næringsdeklaration. Vitaminer og mineraler skal, afhængigt af hvilket vitamin eller mineral, der er tale om, fremgå af næringsdeklarationen i µg eller mg, alt efter hvad der er tilfældet, og herudover ligeledes som en procentdel af Næringsstofreferenceværdien (NRV) pr. 100 g eller pr. 100 ml

 
Eksempler på anprisninger

Anprisning Eksempler på generisk formulerede anprisninger
"Kilde til vitamin/mineral" ”Blomkål er kilde til vitamin C”
”Grønkål indeholder vitamin C”
”Broccoli har et naturligt indhold af vitamin C”
”Glaskål indeholder vitamin C fra naturens side”
”Højt indhold af vitamin/mineral” ”Blomkål er en god kilde til vitamin C”
”Grønkål er rig på vitamin C”
”Broccoli har et højt indhold af vitamin C”
”Glaskål er naturligt rig på vitamin C”
”Hvidkål har et højt indhold af vitamin C fra naturens side”
”Proteinkilde” ”Grønne ærter er kilde til protein”
”Bryst fra gris indeholder protein”
”Oksecuvette har et naturligt indhold af protein”
”Kidneybønner indeholder protein fra naturens side”
”Højt proteinindhold” ”Filet fra gris er en god kilde til protein”
”Sojabønner er rige på protein”
”Oksefilet har et højt indhold af protein”
”Grønne ærter er naturligt rige på protein”
”Grønne ærter har et højt indhold af protein fra naturens side”
”Fiberkilde” ”Grønne ærter er kilde til fibre”
”Broccoli indeholder fibre”
”Hvidkål har et naturligt fiberindhold”
”Grønne bønner indeholder fibre fra naturens side”
"Højt fiberindhold" ”Kikærter er en god kilde til fibre”
”Hvide bønner er rige på fibre”
”Grønne ærter har et højt indhold af fibre”
”Broccoli er naturligt rige på fibre”
”Fuldkornsrugmel har et højt indhold af fibre fra naturens side”

Betingelser for brug af ernæringsanprisninger

De betingelser, der gælder for brug af anprisningerne ”vitamin/mineralkilde”, ”fiberkilde”, ”højt fiberindhold”, ”proteinkilde” og ”højt proteinindhold” kan ses nederst på siden. Disse anprisninger, eller udsagn der betyder det samme, kan bruges, når anvendelsesbetingelserne er opfyldt, og de øvrige regler overholdt. Reglerne findes i Anprisningsforordningen samt i fødevareinformationsforordningen (Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) Nr. 1169/2011), herunder artikel 7, stk. 1, litra c, og artikel 7, stk. 3. Næringsstofreferenceværdierne (NRV) for de forskellige vitaminer og mineraler kan findes i rapporten.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at egenskaber, der gælder for alle lignende fødevarer, må fremhæves på en generel måde. Det er således ikke tilladt at fremhæve en særlig egenskab ved en fødevare, hvis alle lignende fødevarer har samme egenskab. Dette fremgår af fødevareinformationsforordningens artikel 7, stk. 1, litra c.

Det er f.eks. tilladt på en broccoli at skrive ”Broccoli er kilde til vitamin C” som en generisk ernæringsanprisning.

Da al broccoli er en kilde til vitamin C, vil ”Kilde til vitamin C” derimod ikke kunne bruges på mærkningen af en konkret broccoli, da det kan indikere, at andre broccoli ikke også er kilde til vitamin C. Tabellen nedenfor viser en række eksempler på generisk formulerede anprisninger.

Udtrykket ”naturligt/naturlig” kan stå foran ernæringsanprisningen, såfremt dette ikke vurderes at være vildledende. Dette vil almindeligvis ikke være tilfældet, når det drejer sig om grøntsager og grøntsagsprodukter.

Fødevareinformation skal overholde både EU-regler og danske regler. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde oversigt over regler og vejledninger for fødevareinformation.

Anprisning Anvendelsesbetingelser
[NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]KILDE En anprisning, ifølge hvilken en fødevare er en vitamin- og/eller
mineralkilde, og anprisninger, der må antages at have samme mening for
forbrugeren, må kun anvendes, hvis produktet mindst indeholder en betydelig
mængde, som defineret i bilag XIII til forordning 1169/2011, eller den
mængde, der er fastsat i henhold til undtagelser efter artikel 6 i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1925/2006 af 20. december
2006 om tilsætning af vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer til fødevarer.
HØJT INDHOLD AF [NAVN PÅ VITAMIN] OG/ELLER [NAVN PÅ
MINERAL]
En anprisning, ifølge hvilken en fødevare har et højt
indhold af vitaminer og/eller mineraler, og anprisninger, der må antages at
have samme mening for forbrugeren, må kun anvendes, hvis produktet indeholder
mindst det dobbelte af mængden af ”[NAVN PÅ VITAMIN]- og /eller [NAVN PÅ
MINERAL]kilde”.
PROTEINKILDE En anprisning, ifølge hvilken en fødevare er en
proteinkilde, og anprisninger, der må antages at have samme mening for
forbrugeren, må kun anvendes, hvis mindst 12 % af fødevarens energiindhold
hidrører fra proteiner.
HØJT PROTEININDHOLD En anprisning, ifølge hvilken en fødevare har et højt
proteinindhold, og anprisninger, der må antages at have samme mening for
forbrugeren, må kun anvendes, hvis mindst 20 % af fødevarens energiindhold
hidrører fra proteiner.
FIBERKILDE En anprisning, ifølge hvilken en fødevare er en
fiberkilde, og anprisninger, der må antages at have samme mening for
forbrugeren, må kun anvendes, hvis produktet indeholder mindst 3 g fibre pr.
100 g eller mindst 1,5 g fibre pr. 100 kcal.
HØJT FIBERINDHOLD En anprisning, ifølge hvilken en fødevare har et højt
fiberindhold, og anprisninger, der må antages at have samme mening for
forbrugeren, må kun anvendes, hvis produktet indeholder mindst 6 g fibre pr.
100 g eller mindst 3 g fibre pr. 100 kcal.

 

Læs mere