WHITEPAPER - Økologi & Gastronomi

Hvordan er det nu liiige med økologi i forhold til kvalitet, dyrevelfærd, smag og bæredygtighed?

Og hvad mener andre madprofessionelle fra den gastronomiske superliga om økologi? 

Og og og, hvordan får vi mere økologi på menuen, uden at budgettet eksplodere. 

Alt dette og mere til, får du svar på i vores nye whitepaper, som nu også er oversat til tysk og engelsk

>> Download den originale danske version - tryk her <<

 

>> Download den tyske version - tryk her <<

 

>> Download den engelske version - tryk her <<

 

Tak til Fonden for økologisk Landbrug

Økologi i Foodservice - en podcast serie

Hvordan står det til med økologien i de private køkkener? Og hvordan bruger kokkene økologien i deres arbejde? Vi har spurgt 4 prominente kokke om deres brug, forventninger og tanker til økologien i deres daglige arbejde. I samarbejde med Kokken & Gæsten, en podcast om kokkefaget, har Landbrug & Fødevarer fået udviklet en podcast-serie bestående af 4 episoder. Lyt med og fordyb dig i dialogerne om økologi i topgastronomien, i selskab med nogle af de bedste danske kokke - bon appetit! :-) 

Episode 1# Christoffer Norton på Domestic i Aarhus

Jeg er gået sammen med Landbrug & Fødevarer for at skabe fokus på bæredygtighed og økologi ude på den danske restaurant scene. Hvor meget fylder det? Er det noget man tænker over? Økologi mærket, hvad er det? Det er nogle af de spørgsmål vi kommer omkring. Det vil udmunde sig i 4 episoder, med kendte venner af huset. Hvis i mangler at få præciseret hvem jeg snakker med, så find den tidligere episode. Episode 1 med Christoffer Norton, blev en meget spændende snak om det lokale, og kvalitet. Går det altid hånd i hånd, og hvad vil man gå på kompromis med? Lyt med her, og de fremtidige episoder.

Lyt til episode 1 her eller dér hvor du hører podcasts.

Episode 2# Claus Henriksen på Restaurant Mota

Denne episode er bragt i samarbejde med Landbrug & Fødevarer. Så har vi ramt episode 2 i podcast serien, hvor bæredygtighed, og økologi er omdrejningspunktet. Jeg er kørt en tur til Restaurant Mota, for at besøge et god ven af programmet, Claus Henriksen. Claus har altid haft det lokale, økologiske og bæredygtige i tankerne, når det giver mening. Efter mange år på Dragsholm Slot, er Claus vant til at have afgrøderne lige ude foran døren. Lyt med, og skab jeres egen holdning til emnet. God fornøjelse

Lyt til episode 2 her eller dér hvor du hører podcasts.

Episode 3# Kenneth Toft-Hansen & Elisabeth Madsen på Svinkløv Badehotel

Kenneth Toft-Hansen & Elisabeth Madsen står sammen i køkkenet på Svinkløv Badehotel. Jeg er taget til det nordjyske, for at få en snak med 2 af de allerbedste kokke vi har herhjemme. Den ene har stået på den store scene i noget tid efterhånden, imens den anden stormer frem i øjeblikket. Hør 2 generationers take på økologi og bæredygtighed. Den er bragt i samarbejde med Landbrug & Fødevarer. Go fornøjelse.

Lyt til episode 3 her eller dér hvor du hører podcasts.

Episode 4# Francis Cardenau & Søren Wuiff

Francis Cardenau & Søren Wuiff er to som jeg holder meget af. Begge med holdninger og hjertet på det rette sted. Vi har snakket mange gange, og meget, men aldrig om et fast emne. Uden de var klædt på, blev de spurgt ind til erfaringer, holdninger og følelser om økologi og holdninger. Den ærlige og kærlige tone fylder, og vi hyggede os med morgenboller og kaffe. Tak i to, og tak til Landbrug & Fødevarer som denne podcast serie er bragt i samarbejde med. Go fornøjelse. 

Lyt til episode 4 her eller dér hvor du hører podcasts.

 

Kok - vi kræver økologi! Også når vi er i forlystelsesparker eller Zoo

Attraktionsmiljøet er kendt for hotdogs, store vaffelis og candyfloss. Ikke nødvendigvis økologi. Derfor sendte vi det famøse influencer-par, Jesper Søvndal og hans kone Johanne Mygind, ud på en mission i to udvalgte attraktioner. Deres mission lød på, at de skulle finde økologien. 

Se hvordan det gik i deres tre reels herunder.






Økologi i attraktioner

Økologi og bæredygtighed på attraktioner, destinationer og kulturtilbud i fokus ved symposium i Nordjylland

Den 25.-26. september 2024 blev der afholdt et to-dages symposium på Hotel Fårup, hvor branchefolk fra hele landet samledes for at diskutere økologi og bæredygtighed inden for attraktioner, kulturtilbud og destinationer. Med oplæg fra førende eksperter og besøg hos økologiske producenter i Nordjylland blev der sat fokus på, hvordan attraktioner kan integrere bæredygtige fødevareløsninger og skabe større værdi for både gæster og miljø.

Symposiet åbnede med en præsentation af de nyeste forbrugertrends fra Mette Jasper Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring ved Landbrug & Fødevarer. "Forlystelsesparker, museumscafeer og øvrige attraktioner udgør et vigtigt potentiale for fødevareomsætningen. Gæster og turister stiller i højere grad krav til de fødevare- og måltidstilbud, de tilbydes på attraktionerne. Symposiet har bidraget til en større forståelse og indsigt i den økologiske råvareproduktion samt givet en dybere forståelse af forbrugersegmenter og deres holdninger til fødevarer og økologi. Erfaringsudvekslingen mellem deltagerne og præsentationerne af cases fra forskellige attraktioner har øget motivationen for økologiomlægning,” udtalte Gammicchia.

Ole Roed, F&B-chef i Fårup Sommerland, delte erfaringer fra parkens rejse mod at blive en af verdens mest økologiske forlystelsesparker, og Henriette Winther, direktør ved Landsorten præsenterede data, der viste en stigende efterspørgsel efter grønnere måltider i samfundet, og at turisterne tager disse værdier med sig på ferie.

Selvom vejret var efterårsagtigt med kølige temperaturer og grå skyer, blev stemningen holdt varm af de gastronomiske oplevelser. Deltagerne blev forkælet med en økologisk frokost af Sølvmærket-standard, tilberedt af Sine Andersen, vinder af Kantineprisen 2024, og hendes team fra ALFA WORKS i samarbejde med Hotel Fårups kokke. Aftenens middag fokuserede på bæredygtighed i store kantiner og offentlige køkkener, hvilket gav deltagerne mulighed for at netværke og udveksle erfaringer om økologiske fødevarekoncepter.

På dag to blev der arrangeret en inspirerende råvaretur til flere økologiske producenter i Nordjylland. Besøgene omfattede Naturbruget Tranum, hvor deltagerne fik indsigt i bæredygtig grøntsagsproduktion, samt Aurion, der gav en introduktion til økologisk kornforarbejdning. Turen sluttede med en frokost på Kornets Hus, hvor deltagerne selv var med til at tilberede måltidet ud fra lokale råvarer. Dagen blev afsluttet med et besøg hos Felix Gris, hvor deltagerne mødte de økologiske grise og lærte om deres velfærd og levevilkår.

Symposiet satte en klar retning for, hvordan attraktioner og kulturtilbud kan arbejde med økologi og bæredygtighed i fremtiden. Deltagerne tog hjem med konkrete værktøjer og inspiration til at drive den grønne omstilling i praksis. "Det betyder rigtig meget for vores virksomhed. Vi er både Green Attraction-certificerede og har økomærket i bronze. Vi arbejder hele tiden på at blive mere grønne og bæredygtige," udtalte en af deltagerne efter symposiet.

 

Se hele programmet her

 

 

 

Foto: Landbrug & Fødevarer, Morten Søndergaard Beck, Marketing Media

 

Se med når to forskellige attraktioner i Danmark - Givskud Zoo og Fårup Sommerland - fortæller om hvordan de forholder sig til økologi i videoerne nedenfor

Hør driftsansvarlig Thomas Vestergård fortælle om hvordan de tænker økologi og bærdygtighed ind hos Givskud Zoo og se de flotte billeder af dyrene.


Hør Ole Rued , Food & Retail chef i Fårup Sommerland, fortælle om, hvordan de i mere end 15 år har arbejdet med økologi. I Fårup har de en strategi om at handle lokalt og bruge økologiske råvarer i det omfang det er muligt, og arbejder fortsat mod at implementere mere økologi.

Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853


Finansieret af..