Økologi på landkortet
Det er en kendsgerning at det primært er i de store urbane kommuner i Danmark, hvor forbrugerne fokuserer mest på økologiske produkter. Dette er på trods af, at de økologiske producenter primært befinder sig i de kommuner, som ikke benytter sig af økologi på samme måde. Det skal vi gøre noget ved!
Økologi på Landkortet er et projekt, udarbejdet af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug, som har til formål at gøre udvalgte kommuner mere økologiske. Her tales der ikke blot om offentlige køkkener, såsom på plejehjem, i skoler, i offentlige kantiner og lignende, men derimod også hos private køkkener, såsom restauranter, bistroer, caféer og lignende.
Økologi på Landkortet stiller skarpt på to udvalgte kommuner; herunder Ringkøbing-Skjern Kommune og Sønderborg Kommune. Kommunerne er udvalgt på baggrund af, at de begge udtrykker et ønske om, at skabe en økologisk bevægelse indenfor kommunens grænser. Heriblandt med muligheden for, at flere måltider udvikles med råvarer fra lokale økologiske producenter.
Længere nede på denne side kan du læse om indsatsen i de to kommuner.
Her kan du ligeledes downloade vores udarbejdede guide til, hvordan du kan skabe mere samhandel mellem økologiske lokale producenter og kommunens mange aftagere. Du kan også downloade guiden direkte her.
Hvad betyder 'Økologi på Landkortet'?
Hvad går projektet ud på? Hvad får jeg ud af det? Hvad kan jeg bruge det til i min kommune?
De vigtigste spørgsmål kan du få svar på i den nedenstående drop down-menu:
Missede du vores besøg i Ringkøbing og Sønderborg? Læs om vores besøg her.
Tirsdag d. 3. oktober 2023 blev dørene til Als Kloster åbnet til en herlig og faglig dag i de økologiske og lokale fødevarers tegn. Dagen bestod af spændende oplæg, debatter og samtaler om, hvordan man bedst kan styrke samhandlen mellem lokale økologiske producenter og aftagere i Sønderborg Kommune. Blandt andet med indlæg fra nogle af de virksomheder i kommunen, som har succes med at benytte lokale råvarer fra nærområdet samt oplæg fra spændende økologiske og lokale producenter.
Borgmester Erik Lauritzen og Landbrug & Fødevarer, bød velkommen til dagen og dagens program, der blandt andet bestod af oplæg fra Scandic Sønderborg, Meyers Madhus, Skærtoft Mølle og mange flere.
Dagen efter, d. 4. oktober 2023, gik turen til Restaurant NORDIC i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor lokale økologiske producenter samt aftagere indenfor kommunegrænsen, mødtes. På programmet var blandt andet oplægsholdere som Økogårdene, Fødevarestyrelsen, Destination Vesterhavet og mange flere. Borgmester Hans Østergaard samt Landbrug & Fødevarer bød de mange gæster velkommen.
De to skønne dage i Sønderborg Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor vi er blevet fodret med gode perspektiver og indspark på, hvordan man generelt kan skabe en større samhandel indenfor kommunegrænserne i Danmark. På baggrund af disse har vi derfor udviklet en guide til, hvordan man kan øge andelen af lokale og økologiske fødevarer indenfor kommunegrænsen. Guiden er til dig, der enten arbejder som madprofessionel i et offentligt- eller privat køkken, eller dig som generelt arbejder med udvikling af fødevarer i kommunen. Ligeledes er vores samarbejdspartner, Meyers Madhus, i gang med at udvikle en guide til dig, som arbejder i kommunens offentlige indkøbsafdelinger. Meyers Madhus' guide offentliggøres snarest.
Guiden er gratis og kan frit hentes via nedenstående link:
Tak til alle oplægsholdere, Meyers Madhus samt til Fonden for Økologisk Landbrug for at støtte projektet!
Hent dagenes fulde programmer her:
Program - Sønderborg Kommune
Program - Ringkøbing-Skjern Kommune
Se de skønne billeder fra dagene herunder: