Fødevaredagen 2021

Den 28. september bød Landbrug & Fødevarer velkommen til årets store branchedag Fødevaredagen 2021. (Gen)oplev dagen og få indblik i nogle af dagens vigtigste highlights.

 

Fødevaredagen 2021 kom rundt om hele værdikæden, og der var oplæg for enhver der arbejder med fødevarer i Danmark. Både dem der producerer, dem der laver mad i professionelle køkkener, dem der sælger fødevarer, dem der skaber gastronomiske oplevelser og dem der arbejder med kategorien på administrativt niveau. 

 

Herunder har vi samlet nogle af dagens vigtigste highlights fra de forskellige oplægsholder: 

 

Kender du typen? Efter corona

Har du styr på, hvordan dine forbrugeres madvaner er i kølvandet på covid-19? På Fødevaredagen gav forbrugerekspert Anne Glad en grundig gennemgang af, hvordan forbrugertyperne ser ud efter corona, og hvordan du som fødevareprofessionel skal forholde dig til dem. Grundlæggende kan forbrugerne inddeles i seks segmenter i to kategorier: Dem der er madinteresserede og dem der ikke er. Det betyder noget, hvordan du som fødevareprofessionel forsøger at afsætte dine varer. F.eks. er 17% ligeglade med mad, men vægter convenience højt, mens 20% er bevidste om fødevarerne og måden de produceres på.

 

Gris på en grøn tallerken 

Et af de helt store temaer på Fødevaredagen 2021 var de nye klimaanprisninger. Det er nu muligt at anprise visse fødevaregrupper, bl.a. fersk grisekød med ”et lavere klimaaftryk”. Klimaanprisningerne er et stærkt værktøj til kommunikation i butikken, tilbudsavisen og online. Men hvordan kan det gøres i praksis? Dyk ned i vejledningen her. Derudover skal grisekød være mere end det traditionelle, og der skal i den forbindelse fokus på rekruttering af unge og italesættelse af en fremtid med mere grønt og mindre men veltilberedt grisekød. 

 

Temperaturen på foodservice

Der er mange lavt hængende frugter, man i foodservice kan arbejde med, hvis man vil optimere på sit arbejde med bæredygtighed. Karen Panum Thisted, projektleder ved Global Compact Network, gik i dybden med, hvordan man i foodservice kan arbejde med bæredygtighed i værdikæden og styrke sit eget bæredygtige arbejde ved f.eks. at kigge på løsninger, der undgår madspild (hvad gør du med mængden, og hvordan håndterer du det madspild, du har?), emballageløsninger og convenience food. 

Det grønne roadmap

Planterne kommer og business-entreprenør Lars Tvede gjorde rede for hvordan. Konkret skal planterne præstere på de parametre, som nutidens og fremtidens forbrugere kræver. Det er derfor vigtigt at vægte præcision og effektivitet i de færdige fødevareløsninger, men også ansvarlighed gennem værdikæden er et vigtigt og væsentligt parametre set med kundebriller. 

Planterne: Hvordan smager fremtiden? 

En landmand, en køkkenchef og en indkøbschef gik op på en scene... Og ud kom en interessant snak om, hvordan man arbejder med planter i de forskellige fagområder. Køkkenchef Annika Madsen fortalte, at man i hendes branche er særligt optaget af svampe der giver smag. Indkøbschef for Simple Feast, Teis Lynfort, fortalte om at der produktudvikles med nye grønne proteinkilder som lupiner, hestebønner og andre bælgplanter. Landmand på Brogård, Søren Brandt Wiuff, fortalte, at han kigger på, hvordan man kan arbejde med hamp, der er en undervurderet afgrøde, som ellers kan indgå i mange sammenhænge og bidrage positivt. 

Kød som højværdi i en bæredygtig omstilling

Forbrugerne er mere fragmenterede end nogensinde, og det kræver målrettet kommunikation, hvis man arbejder med kødkategorien. Dette kunne Landbrug & Fødevarers områdedirektør for analyse og statistik, Per Vesterbæk, og forskningschef ved Fremforsk, Marianne Levinsen, løfte sløret for på Fødevaredagen. Budskabet var, at særligt dyrevelfærd og lokal produktion er væsentlige fokuspunkter for forbrugerne, som også forventer konstant forbedring, og har store forventninger til både produkt, iscenesættelse butik og service. 

Priser  

De store ildsjæle i detail og foodservice blev også hyldet på dagen. De traditionsrige fødevarepriser blev uddelt til nogle af landets dygtigste madprofessionelle i detail og foodservice, der kunne gå hjem fra Fødevaredagen med titlen som de bedste i Danmark på deres område.

Live fra scenen uddelte Direktør for medlemmer og markeder i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, sammen med sin medvært, kok og restauratør Adam Aamann, i alt 8 fødevarepriser i 5 forskellige kategorier: Frugt- og grøntprisen, Slagterprisen, Mejeriprisen, Kantineprisen og Køkkenprisen. 

Du kan se alle vinderne fra dagen her.

Fødevaredagen er finansieret af Svineafgiftsfonden, Kvægafgiftsfonden, Mælkeafgiftsfonden, Dansk Gartneri, Produktionsafgiftsfonden for Frugt- og Gartneriprodukter samt Foreningen Plan Danmark.

Se film fra FD21

Genoplev highlights fra Fødevaredagen 2021 i lyd og billeder.

Tidligere Fødevaredage

 

Fødevaredagen '19

Hold dig opdateret 
Tilmeld dig vores nyhedsmail fra Gode Råvarer. Vi sender løbende nyhedsmails ud med nye tendenser, friske forbrugerindsigter og updates fra branchen. Tilmeld dig nyhedsmailen.


Se mere om pris-vindere her:

Fødevaredagen 2019 

 


Hold dig opdateret 
Tilmeld dig vores nyhedsmail fra Gode Råvarer. Vi sender løbende nyhedsmails ud med nye tendenser, friske forbrugerindsigter og updates fra branchen. Tilmeld dig nyhedsmailen.

Årets pris-vindere 
Missede du awardshowet? Se listen over årets vindere og find vinderfotos og find pressemeddelelser.

Detailpriserne 

Køkkenpriserne 


400 personer fra fødevare-Danmark deltog på Fødevaredagen 2017. Se billeder og inspiration fra dagen.

Hold dig opdateret
Tilmeld dig vores nyhedsmail fra Gode Råvarer. Vi sender løbende nyhedsmails ud med nye tendenser, friske forbrugerindsigter og updates fra branchen. Tilmeld dig nyhedsmailen.

Årets pris-vindere
Missede du awardshowet? Se listen over årets vindere og find vinderfotos og find pressemeddelelser.

Øg dit salg med grøntsagsprofiler
Helt nye profiler på grøntsager røber, hvilket syn dine kunder har på pastinakker og tomater. Og den viser også, hvad de bruger grønkål og gulerødder til. Fik du ikke et kompendie med grøntsagsprofilerne med hjem? Find grøntsagsprofilerne.

Opskrift på IN’madspølser
Vil du selv prøve kræfter med In’Madspølsen, som blev serveret til frokosten? Den er udviklet til In’Madsworkshoppen, vi i Landbrug & Fødevarer afholdte i foråret. Download opskriften på In’Madspølsen.

Se filmen Respekt for maden
På Fødevaredagen kickstartede fødevareerhvervets kampagne "Respekt for maden". Se eller gense den madspildsfilmen og hent materialer til kampagnen.

 

I 2016 samlede vi Fødevaredagen på Hindsgavl Slot på Fyn under overskriften 'Mere værdi i kæden". Se highlights fra dagen

Program fra Fødevaredagen 2016

Fødevaredagen 2015 stod i sundhedens tegn - og til åbningsdebatten blev branchen spurgt om, hvorvidt man kan tjene penge på sundhed. Se klip fra debatten - og resten af dagen herunder.

Program fra Fødevaredagen 2015

Landbrug & Fødevarer inviterede for første gang branchen til Fødevaredag i 2014. Det foregik i Turbinehallen i Aarhus og dagen igennem blev der kigget fremad - og tendenser på fremtidens madscene blev delt.

Program fra Fødevaredagen 2014