ÅRETS RET MED FISK & SKALDYR

Årets Ret med Fisk & Skaldyr er en konkurrence for kokke, som formår at lave retter, der viser nye, anderledes og velsmagende sider af grisekød. I 2021 er konkurrencen blevet afholdt for første gang.

På trods af de mange lokale fiske- og skaldyrsarter, spiser danskerne for lidt fisk set i forhold til kostrådene og de officielle anbefalinger. Men der kan fremtrylles masser af smag med havets fristelser, og derfor har Danmarks Fiskeriforening PO, Landbrug & Fødevarer og Partnerskabet for fisk og skaldyr i 2021 lanceret en ny konkurrence, der skal vise, hvorfor fisk og skaldyr er noget af det ypperste, man kan servere.

Den nye Gastro-konkurrence har fået navnet ”Årets Ret med Fisk & Skaldyr”, og hylder den kok og restaurant i Danmark, der har formået at skabe en unik ret med enten fisk eller skaldyr, der viser, hvad kategorien kan.

Seniorkonsulent, Kristian Grut, fra Landbrug & Fødevarer er prisansvarlig for Årets Ret med Fisk & Skaldyr:
”Danske fisk er en frisk kvalitetsråvare, der kan tilberedes i et utal af smagfulde sammensætninger. Med denne nye konkurrence får topkokke muligheden for at udfordre hinanden på kreativitet med havets fristelser. Fisk og skaldyr er allerede en populær råvare blandt danske gastronomer, men ved at iscenesætte fisk og skaldyr på det højeste, gastronomiske niveau kan denne nye ærefulde pris skabe ringe i vandet, som vil kunne smages ude i resten af foodservice-landet”.

Der er bred enighed blandt topkokke om at danske fisk er fantastiske at arbejde med:
”Dansk fisk og skaldyr er i en klasse for sig. Det er et højkvalitetsprodukt, jeg til dagligt finder stor glæde i at arbejde med. Denne glæde og stolthed omkring det lokale erhverv og dets kvalitetsprodukter vil jeg gerne være med til at udbrede. Derfor bakker jeg op om Årets ret med Fisk. En kokke-konkurrence er for mig en unik mulighed for at skabe øget fokus på fisken som kategori og åbner op for spændende muligheder ude i køkkenerne”, udtaler Kenneth Toft Hansen, Bocuse d'Or guldvinder.

Konkurrencen løb af stablen d. 29 november 2021, hvor michelin-restauranten Alouette på Islands Brygge løb med den første udgave af Årets Ret med Fisk & Skaldyr nogensinde.

Alouette vinder Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021

Der var hård kamp mellem nogle af Danmarks bedste og dygtigste kokke om at blive den første vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. De fire nominerede kokke havde præsenteret juryen for hver deres bud på en nyskabende ret med fisk og skaldyr, som alle havde det til fælles, at der blev eksperimenteret med nye smagssammensætninger med enten blæksprutte eller havtaske i centrum. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers nye pris blev restaurant Alouette på Islands Brygge med Nick Curtin i spidsen.

Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog den to stolte vinder ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’ og vinderchecken på 20.000 kroner, som blev overrakt af Kenn Skau Fischer, Administrerende Direktør for Danmarks Fiskeriforening.

Alt godt fra havet

Selvom feltet var utrolig stærkt, gjorde Nick Curtins vinderret sig alligevel bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af grillet havtaske fra Kattegat med sauce lavet på pighvarben, havtaskelever og citrongræsolie fra Tøftegaard, som en stor sanselig oplevelse.

Begrundelse fra juryen:

Less is more. Det viser Restaurant Alouette med deres ret på havtaske, der præsenterer sig simpelt på tallerkenen. Teknikken der ligger bag retten er dog langt fra simpel. Der er lagt utrolig meget håndværk i Alouettes bud på havtaske, der både er blevet stegt, røget, grillet og glaseret. Dertil kommer saucen, der smukt forener unikke råvarer og løfter smagsoplevelsen. Derfor vinder restaurant Alouette Årets Ret med Fisk 2021.

Mød dette års jury

Det er en flok af prominente og rutinerede mad-folk, der har smagt, duftet og voteret sig gennem dette års nominerede retter til Årets Ret med Gris / Årets Ret med Fisk & Skaldyr. Nedenfor kan du læse mere om juryen, der har sanset sig frem til dette års vinder af konkurrencen.


Svend Rasmussen er redaktionschef på TV2 og mangeårig madanmelder for b.la. Berlingske. Han har været med i juryen til Årets Ret med Gris ad flere omgange. Svend har flere års erfaring som gastronomisk konkurrencedommer, og har været dommer ved både Bocuse d’Or, Sol Over Gudhjem, Årets Vildtret og Fanø Østersfestival. Derudover er Svend medlem af bestyrelsen for det danske Bocuse d’Or-akademi.
Helle Brønnum Carlsen er en erfaren madanmelder for b.la. Politikken og har skrevet 15 kogebøger. Helle har en Ph.d. i madens æstetiske kommunikation og underviser alt fra fagfolk til skoleelever i ernæring og øvrige aspekter om mad. Helle har været en fast del af juryen til Årets Ret med Gris i mange år.
Mikkel Maarbjerg er prisvindende kok, og har arbejdet på flere Michelin-restauranter i både Danmark og udlandet. Herunder for restauranten Ensemble som han selv var med til at åbne i 2002, og som efter tre år fik to michelin-stjerner. Mikkel har siddet i juryen for Årets Ret med Gris i en årrække, og har derudover skrevet en række kogebøger sammen med kollegaen Nikolaj Kirk.
Daniel McBurnie er juryens yngste, og spås en stor fremtid i branchen. Han er køkkenchef for den nyligt kårede Michelin-restaurant ’Lyst’ i Vejle, og Daniel vandt Årets Ret med Gris i 2020, hvor hans smagfulde og stilistiske ret imponerede dommerne og trak det længste strå. Det er første gang, Daniel McBurnie er i juryen. 
Thomas Herman er uddannet kok, og har arbejdet på gourmetrestauranter i både Danmark, Frankrig og Spanien. I 2009 vandt Thomas en michelin-stjerne for restaurant Herman i Tivoli. Han har sidenhen udgivet flere kogebøger og har været TV-vært på en række madprogrammer b.la. Masterchef. Thomas har siddet i juryen til Årets Ret med Gris ad flere omgange.
Anders Nicolajsen er uddannet kok og seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer. Anders har arbejdet som kok i både ind- og udland, og arbejder til dagligt med den gastronomiske udvikling i foodservicesektoren. Han er projektleder for Årets Ret med Gris, og er en fast del af juryen. 

Her er de nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021

Dette års nominerede, der kæmper om Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021, er: 
- Alimentum, Aalborg
- Alouette, København S
- Ancestrale, København V
- Fasangården, Frederiksberg

Videoer med de nominerede vil løbende blive lagt op i løbet af november.

Restaurant Fasangaarden

Nu kan vi endelig løfte sløret for de nominerede retter til Årets Ret med Fisk & Skaldyr. Den første nominerede er Anika Madsen fra Fasangaarden på Frederiksberg, der har blæksprutte og knoldselleri på menuen. Hovedelementet på tallerkenen er den invasive 10-armede blæksprutte, der serveres på to måder. Èn stegt i dashi-smør, og én der er ciseleret og grillet.

Du kan læse mere om retten fra Fasangaarden her. 

Restaurant Alouette

Michelin restauranten alouette på Islands Brygge, og køkkenchef Nick Curtin, er nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for deres havtaske med bone sauce og citrongræs. Havtasken er fanget i Kattegat, og der ligger flere håndværksteknikker bag kreationen af denne ret, der smager lige skønt som den ser ud. 

Du kan læse mere om retten her. 

Restaurant Alimentum

Den tredje nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr, og i denne omgang går turen til Aalborg, hvor restaurant Alimentum er nominerede med deres bud på grillet havtaske. Der er kælet for smagsnuancerne og den stilistiske anretning. 

Du kan læse mere om retten her. 

Ancestrale

Den fjerde og sidste nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021 er Køkkenchef Oliver Hjort fra restauranten Ancestrale på Vesterbro i København. Denne ret er bogstavelig talt sat sammen af alt det bedste fra havet, og med elegant håndværk har man formået at forene blæksprutte, muslinger og fjordrejer i én og samme ret. 

Du kan læse mere om retten her. 

Sponsorer