Årets Ret med Fisk & Skaldyr

Gastro-konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr afholdes i 2022 for anden gang. Konkurrencen fokuserer på brugen af gode, lokale råvarer, og historiefortællingen der omkranser maden på tallerkenen. Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant der kan vise flotte håndværksmæssige teknikker og skabe velsmag med fisk og skaldyr på en måde så tænderne løber i vand. 

I 2021 var det den københavnske michelin-restaurant Alouette, der trak det længste strå med deres bud på en havtaske, der både var stegt, røget, grillet og glaseret. 

Årets Ret med Fisk og Skaldyr arrangeres af Landbrug & Fødevarer og Danmarks Fiskeriforening PO. Vinderen findes d. 28 november. 

Der er nu lukket for indstillinger til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022. De endelige nominerede offentliggøres i september. 

Se hvordan det gik til Årets Ret med Fisk 2021

I 2021 blev Årets Ret med Fisk & Skaldyr afholdt for første nogensinde. Michelin-restauranten Alouette på Islands Brygge i København løb afsted med sejren, og kunne dermed kalde sig de første vindere af Årets Ret med Fisk & Skaldyr. (Gen)opleve aftenen, hvor Alouette vandt prisen, hør vinderens egne reaktioner på sejren og juryens begrundelser for, hvorfor Restaurant Alouette vandt. 

Mere om konkurrencen

Dansk fisk er en kvalitetsråvare, der kan tilberedes i et utal af smagfulde sammensætninger. I konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr får topkokke muligheden for at udfordre hinanden på kreativitet med havets fristelser. Fisk og skaldyr er allerede en populær råvare blandt danske gastronomer, men ved at iscenesætte fisk og skaldyr på det højeste, gastronomiske niveau kan det skabe ringe i vandet, som vil kunne smages ude i resten af foodservice-landet.

Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 se frem til: 

Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen vil alle retter blive gennemgået af et sammensat panel af fagprofesionelle, der vil udvælge de endelige nominerede til konkurrencen. 

Juryen: Alle nominerede retter vil blive bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen vil komme forbi de nomineredes egen restaurant og smage på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen vil blive aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op. 

Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der vil komme et filmhold forbi og optage et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og vil også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant i samarbejde med udvalgte medier. 

Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet kommer forbi restauranten i enten uge 37, 41 eller 42 alt afhængig af aftale. 

Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen findes til en fysisk prisuddeling d. 28. november i København. 

Præmie: Vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr modtager, udover den fornemme titel, 20.000 kr. i præmie. 

Tidligere vindere


Der var hård kamp mellem nogle af Danmarks bedste og dygtigste kokke om at blive den første vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. De fire nominerede kokke havde præsenteret juryen for hver deres bud på en nyskabende ret med fisk og skaldyr, som alle havde det til fælles, at der blev eksperimenteret med nye smagssammensætninger med enten blæksprutte eller havtaske i centrum. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers nye pris blev restaurant Alouette på Islands Brygge med Nick Curtin i spidsen.

Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog den to stolte vinder ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’ og vinderchecken på 20.000 kroner, som blev overrakt af Kenn Skau Fischer, Administrerende Direktør for Danmarks Fiskeriforening.

Alt godt fra havet

Selvom feltet var utrolig stærkt, gjorde Nick Curtins vinderret sig alligevel bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af grillet havtaske fra Kattegat med sauce lavet på pighvarben, havtaskelever og citrongræsolie fra Tøftegaard, som en stor sanselig oplevelse.

Begrundelse fra juryen:

Less is more. Det viser Restaurant Alouette med deres ret på havtaske, der præsenterer sig simpelt på tallerkenen. Teknikken der ligger bag retten er dog langt fra simpel. Der er lagt utrolig meget håndværk i Alouettes bud på havtaske, der både er blevet stegt, røget, grillet og glaseret. Dertil kommer saucen, der smukt forener unikke råvarer og løfter smagsoplevelsen. Derfor vinder restaurant Alouette Årets Ret med Fisk 2021.

 

 

Mød juryen

Det er en flok af prominente og rutinerede mad-folk, der skal smage, dufte og votere sig gennem dette års nominerede retter til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022. Nedenfor kan du læse mere om juryen.


Svend Rasmussen er redaktionschef på TV2 og mangeårig madanmelder for b.la. Berlingske. Han har været med i juryen til Årets Ret med Gris ad flere omgange. Svend har flere års erfaring som gastronomisk konkurrencedommer, og har været dommer ved både Bocuse d’Or, Sol Over Gudhjem, Årets Vildtret og Fanø Østersfestival. Derudover er Svend medlem af bestyrelsen for det danske Bocuse d’Or-akademi.
Helle Brønnum Carlsen er en erfaren madanmelder for b.la. Politikken og har skrevet 15 kogebøger. Helle har en Ph.d. i madens æstetiske kommunikation og underviser alt fra fagfolk til skoleelever i ernæring og øvrige aspekter om mad. Helle har været en fast del af juryen til Årets Ret med Gris i mange år.
Mikkel Maarbjerg er prisvindende kok, og har arbejdet på flere Michelin-restauranter i både Danmark og udlandet. Herunder for restauranten Ensemble som han selv var med til at åbne i 2002, og som efter tre år fik to michelin-stjerner. Mikkel har siddet i juryen for Årets Ret med Gris i en årrække, og har derudover skrevet en række kogebøger sammen med kollegaen Nikolaj Kirk.
Daniel McBurnie er juryens yngste, og spås en stor fremtid i branchen. Han er køkkenchef for den nyligt kårede Michelin-restaurant ’Lyst’ i Vejle, og Daniel vandt Årets Ret med Gris i 2020, hvor hans smagfulde og stilistiske ret imponerede dommerne og trak det længste strå. Det er første gang, Daniel McBurnie er i juryen. 
Thomas Herman er uddannet kok, og har arbejdet på gourmetrestauranter i både Danmark, Frankrig og Spanien. I 2009 vandt Thomas en michelin-stjerne for restaurant Herman i Tivoli. Han har sidenhen udgivet flere kogebøger og har været TV-vært på en række madprogrammer b.la. Masterchef. Thomas har siddet i juryen til Årets Ret med Gris ad flere omgange.
Anders Nicolajsen er uddannet kok og seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer. Anders har arbejdet som kok i både ind- og udland, og arbejder til dagligt med den gastronomiske udvikling i foodservicesektoren. Han er projektleder for Årets Ret med Gris, og er en fast del af juryen. 

Se de nominerede retter fra tidligere år


Restaurant Alimentum i Aalborg var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for deres bud på grillet havtaske.

Hør Alimentum fortælle om deres ret i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten her. 

Michelin restauranten alouette på Islands Brygge, og køkkenchef Nick Curtin, var nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr i 2021 for deres havtaske fra Kattegat med bone sauce og citrongræs. Restaurant Alouette vandt konkurrencen i 2021.

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Du kan læse mere om retten her. 

Køkkenchef Oliver Hjort fra Ancestrale, der ligger på Vesterbro i København, var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr med en ret, der formåede at forene blæksprutte, muslinger og fjordrejer på én og samme tallerken. 

Hør mere om retten i videoen herunder. 

Du kan læse mere om retten her. 

Køkkenchef Anika Madsen og restaurant Fasangarden på Frederiksberg var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for hendes ret med blæksprutte og knoldselleri. Den 10-armede blæksprutte var serveret på to måder: Èn stegt i dashi-smør, og én der er ciseleret og grillet.

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra Fasangaarden her.

Anders Nicolajsen

Anders Nicolajsen

andn@lf.dk - Marked & Ernæring

Seniorkonsulent (foodservice, gastronomi og udvikling)

Mobil +4553645853


Kristian Ploug Grut

krpg@lf.dk - Marked & Ernæring

Seniorkonsulent

Mobil +4530637372