Årets Ret med Fisk & Skaldyr

Den tredje udgave af gastro-konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr blev afholdt i 2023. Konkurrencen fokuserer på brugen af gode og lokale råvarer samt en historiefortælling, der omkranser maden på tallerkenen. Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant, der kan vise flotte håndværksmæssige teknikker og skabe velsmag med fisk og skaldyr, som centrum for retten.

I 2023 blev det Falsled Kro, som vandt prisen med deres ret bestående af en fynsk sorthummer-wellington med rødsvinssauce ala Michaud og hummerbisque ( indbagt hummer med trøffelfars på pigvar, koralpandekage og butterdej.  

Årets Ret med Fisk og Skaldyr arrangeres af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Danmarks Fiskeriforening PO. 


De nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 er:

De nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 bestod af følgende restauranter:

Restaurant Domæne med køkkenchef Jens Vincent i spidsen.

Hør Jens fortælle mere om den nominerede ret, og om tankerne bag, i denne video. 

Restaurant Novel med køkkenchef Alexander Johnsen i front. 

Hør mere om baggrunden for retten, og om de mange tanker bag, i nedenstående video.

Falsled Kro på Fyn med køkkenchef Simon Juel Petersen i spidsen. 

Hør mere om den nominerede ret, og om tankerne bag, i videoen herunder.

Mere om konkurrencen

Dansk fisk er en kvalitetsråvare, der kan tilberedes i et utal af smagfulde sammensætninger. I konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr får topkokke muligheden for at udfordre hinanden på kreativitet med havets fristelser. Fisk og skaldyr er allerede en populær råvare blandt danske gastronomer, men ved at iscenesætte fisk og skaldyr på det højeste, gastronomiske niveau kan det skabe ringe i vandet, som vil kunne smages ude i resten af foodservice-landet.

Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 så frem til: 

Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen blev alle retter gennemgået af et sammensat panel af fagprofesionelle, der udvalgte de endelige nominerede til konkurrencen. 

Juryen: Alle nominerede retter blev bedømt af en jury, der bestod af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kom forbi de nomineredes egen restaurant og smagte på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen blev aftalt på forhånd. Juryen mødte ikke uanmeldt op. 

Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kunne se frem til, at der kom et filmhold forbi og optog et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kom forbi samtidig med juryen. Filmen blev brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og blev også brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant i samarbejde med udvalgte medier. 

Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet kom forbi restauranten i enten uge 37, 41 eller 42 alt afhængig af aftale. 

Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen blev fundet til en fysisk prisuddeling til november i København. 

Præmie: Vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr modtog, udover den fornemme titel, 20.000 kr. i præmie. 

Se hvordan det gik til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022

I 2022 blev Årets Ret med Fisk & Skaldyr igen afholdt. Det blev den prestigefyldte restaurant Svinkløv Badehotel der løb med sejren, og kunne kalde sig vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr. (Gen)oplev prisuddelingen gennem videoen nedenfor.

Vindere fra tidligere år

Se videoerne med de tidligere vindere af Årets Ret med Fisk & Skaldyr nedenfor


Vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 blev Falsled Kro, som vandt prisen på baggrund af deres ret bestående af en fynsk sorthummer-wellington med rødvinssauce ala Michaud og hummerbisque (indbagt hummer med trøffelfars på pighvar, koralpandekage og butterdej).

 I motivationen blev retten beskrevet som:
”En ret der repræsenterer håndværk på højt niveau og en knivskarp forståelse af havets råvarer der nærmest bringer havet med ind på tallerkenen. Retten emmer af personlighed og tager en klassisk ingrediens og giver den endnu mere liv.  Retten præsterer særligt godt på smag, æstetik og omtanke for råvaren.  Det er en ret der understreger restaurantens DNA og begejstrer gæsten med flotte detaljer og styr på historien.” 


Til store klapsalver fra salen modtog køkkenchef Simon Juel Petersen og team præmien, bestående af en check på 20.000 kr., som blev overrakt af Jan Hansen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening.

Årets vinder af kategorien Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 gik til den prestigefyldte restaurant Svinkløv Badehotel, der med en ret bestående af jomfruhummer, ramte plet hos juryen. Som retten blev beskrevet af juryen:

Retten fremstår enkel, men overrasker med veludført kompleksitet og en vanvittig tilberedt jomfruhummer. Eksotiske, men genkendelige smage bidrager til en elegant brug af sødme og fedme.

Prisen og vinderchecken på i alt 20.000 kroner for Årets ret med Fisk og Skaldyr blev overrakt af direktør, Kenn Skau Fischer, fra Danmarks Fiskeriforening. Vinderne, bestående af kokkene Emil Kirkegård og Oliver Bendi, fik i tildelingen af præmien store klapsalver for den fornemme vinderret, der af juryen blev beskrevet som uhørt skarp og smukt tilberedt. Præmien blev uddelt af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening.

Der var hård kamp mellem nogle af Danmarks bedste og dygtigste kokke om at blive den første vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. De fire nominerede kokke havde præsenteret juryen for hver deres bud på en nyskabende ret med fisk og skaldyr, som alle havde det til fælles, at der blev eksperimenteret med nye smagssammensætninger med enten blæksprutte eller havtaske i centrum. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers nye pris blev restaurant Alouette på Islands Brygge med Nick Curtin i spidsen.

Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog den to stolte vinder ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’ og vinderchecken på 20.000 kroner, som blev overrakt af Kenn Skau Fischer, Administrerende Direktør for Danmarks Fiskeriforening.

Alt godt fra havet

Selvom feltet var utrolig stærkt, gjorde Nick Curtins vinderret sig alligevel bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af grillet havtaske fra Kattegat med sauce lavet på pighvarben, havtaskelever og citrongræsolie fra Tøftegaard, som en stor sanselig oplevelse.

Begrundelse fra juryen:

Less is more. Det viser Restaurant Alouette med deres ret på havtaske, der præsenterer sig simpelt på tallerkenen. Teknikken der ligger bag retten er dog langt fra simpel. Der er lagt utrolig meget håndværk i Alouettes bud på havtaske, der både er blevet stegt, røget, grillet og glaseret. Dertil kommer saucen, der smukt forener unikke råvarer og løfter smagsoplevelsen. Derfor vinder restaurant Alouette Årets Ret med Fisk 2021.

 

 

Nominerede fra tidligere år

Se videoerne med de nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr fra tidligere år nedenfor


Falsled Kro på Fyn med køkkenchef Simon Juel Petersen i spidsen blev vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023. Det gjorde de for deres fynske sorthummer-wellington svøbt i pighvar og trøffel serveret med både en hummerbisque samt en rødvinssauce.

Hør mere om vinderretten, og om tankerne bag, i videoen herunder.

Restaurant Novel var med køkkenchef Alexander Johnsen i front nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 for deres ret bestående af en trekantet pakke formet af bånd af pocheret selleri, som gemmer på  røgede blåmuslinger, en creme på muslingerne, syltet selleri og en olie på friske enebær. Pakken ligger i en let og skummende sauce på muslingefond. 

Hør mere om baggrunden for retten, og om de mange tanker bag, i nedenstående video.

Restaurant Domæne med køkkenchef Jens Vincent i spidsen var nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 for deres ret bestående af pighvar rullet i savojkål med  souffléfars bestående af blandt andet morkler, hvidløg, løg og reduceret hvidvin, serveret med en sauce baseret på tørrede morkler, smør og cremefraiche .

Hør Jens fortælle mere om den nominerede ret, og om tankerne bag, i denne video. 

Oliver Bendi og Emil Kirkegård fra Svinkløv Badehotel blev vinderne af Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 for deres stegte danske jomfruhummer med guanciale.

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten her Svinkløv Badehotel, Fjerritslev

 

På Ruths Hotel i Skagen ligger Restaurant Okê, der med køkkenchef Jack Cramer i spidsen var nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022. Oké var nominerede for deres grillet kongekrabbe med chawanmushi.

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten her Ruths Hotel, Skagen

Formel B og køkkenchef Michael Nørtoft var nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 for deres helleflynder terrine pakket ind i noritang med en svampe- og kammuslingefars.

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten her Formel B, København V

Restaurant Alimentum i Aalborg var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for deres bud på grillet havtaske.

Hør Alimentum fortælle om deres ret i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten her. 

Michelin restauranten alouette på Islands Brygge, og køkkenchef Nick Curtin, var nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr i 2021 for deres havtaske fra Kattegat med bone sauce og citrongræs. Restaurant Alouette vandt konkurrencen i 2021.

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Du kan læse mere om retten her. 

Køkkenchef Oliver Hjort fra Ancestrale, der ligger på Vesterbro i København, var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr med en ret, der formåede at forene blæksprutte, muslinger og fjordrejer på én og samme tallerken. 

Hør mere om retten i videoen herunder. 

Du kan læse mere om retten her. 

Køkkenchef Anika Madsen og restaurant Fasangarden på Frederiksberg var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for hendes ret med blæksprutte og knoldselleri. Den 10-armede blæksprutte var serveret på to måder: Èn stegt i dashi-smør, og én der er ciseleret og grillet.

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra Fasangaarden her.

Presse - Årets Ret med Fisk & Skaldyr

Skal du skrive om Årets Ret med Fisk & Skaldyr kan du finde praktisk information, billeder og logoer herunder.


Årets Ret med Fisk & Skaldyr - Vinderbillede 2023
- Fotograf: Morten Beck, MarketingMedia

Vinderret - Falsled Kro 1
- Fotograf: Rasmus Palsgaard

Vinderret - Falsled Kro 2
- Fotograf: Rasmus Palsgaard

Vil du skrive om Årets Ret med Fisk & Skaldyr er du velkommen til at bruge vores logoer. De kan downloades herunder 

Årets Ret med Fisk & Skaldyr

Danmarks Fiskeriforening

Landbrug & Fødevarer

Anders Nicolajsen

+4553645853