
Årets Ret med Fisk & Skaldyr
Gastro-konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr afholdes i 2022 for anden gang. Konkurrencen fokuserer på brugen af gode, lokale råvarer, og historiefortællingen der omkranser maden på tallerkenen. Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant der kan vise flotte håndværksmæssige teknikker og skabe velsmag med fisk og skaldyr på en måde så tænderne løber i vand.
I 2021 var det den københavnske michelin-restaurant Alouette, der trak det længste strå med deres bud på en havtaske, der både var stegt, røget, grillet og glaseret.
Årets Ret med Fisk og Skaldyr arrangeres af Landbrug & Fødevarer og Danmarks Fiskeriforening PO. Vinderen findes d. 28 november.
Der er nu lukket for indstillinger til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022. De endelige nominerede offentliggøres i september.
Nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022
De nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 er:Formel B og køkkenchef Michael Nørtoft er den tredje og sidste nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 for deres helleflynder terrine pakket ind i noritang med en svampe- og kammuslingefars.
Læs mere om restauranten her Formel B, København V
På Ruths Hotel i Skagen ligger Restaurant Okê, der med køkkenchef Jack Cramer i spidsen er nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022. Oké er nominerede for deres grillet kongekrabbe med chawanmushi.
Læs mere om restauranten her Ruths Hotel, Skagen
Oliver Bendi og Emil Kirkegård fra Svinkløv Badehotel er nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 for deres stegte danske jomfruhummer med guanciale.
Læs mere om restauranten her Svinkløv Badehotel, Fjerritslev
Tidligere vindere
Der var hård kamp mellem nogle af Danmarks bedste og dygtigste kokke om at blive den første vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. De fire nominerede kokke havde præsenteret juryen for hver deres bud på en nyskabende ret med fisk og skaldyr, som alle havde det til fælles, at der blev eksperimenteret med nye smagssammensætninger med enten blæksprutte eller havtaske i centrum. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers nye pris blev restaurant Alouette på Islands Brygge med Nick Curtin i spidsen.
Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog den to stolte vinder ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’ og vinderchecken på 20.000 kroner, som blev overrakt af Kenn Skau Fischer, Administrerende Direktør for Danmarks Fiskeriforening.
Alt godt fra havet
Selvom feltet var utrolig stærkt, gjorde Nick Curtins vinderret sig alligevel bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af grillet havtaske fra Kattegat med sauce lavet på pighvarben, havtaskelever og citrongræsolie fra Tøftegaard, som en stor sanselig oplevelse.
Begrundelse fra juryen:
Less is more. Det viser Restaurant Alouette med deres ret på havtaske, der præsenterer sig simpelt på tallerkenen. Teknikken der ligger bag retten er dog langt fra simpel. Der er lagt utrolig meget håndværk i Alouettes bud på havtaske, der både er blevet stegt, røget, grillet og glaseret. Dertil kommer saucen, der smukt forener unikke råvarer og løfter smagsoplevelsen. Derfor vinder restaurant Alouette Årets Ret med Fisk 2021.

Mød juryen
Det er en flok af prominente og rutinerede mad-folk, der skal smage, dufte og votere sig gennem dette års nominerede retter til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022. Nedenfor kan du læse mere om juryen.






Se de nominerede retter fra tidligere år
Restaurant Alimentum i Aalborg var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for deres bud på grillet havtaske.
Hør Alimentum fortælle om deres ret i videoen nedenfor.
Michelin restauranten alouette på Islands Brygge, og køkkenchef Nick Curtin, var nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr i 2021 for deres havtaske fra Kattegat med bone sauce og citrongræs. Restaurant Alouette vandt konkurrencen i 2021.
Hør mere om retten i videoen nedenfor.
Køkkenchef Oliver Hjort fra Ancestrale, der ligger på Vesterbro i København, var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr med en ret, der formåede at forene blæksprutte, muslinger og fjordrejer på én og samme tallerken.
Hør mere om retten i videoen herunder.
Køkkenchef Anika Madsen og restaurant Fasangarden på Frederiksberg var i 2021 nomineret til Årets Ret med Fisk & Skaldyr for hendes ret med blæksprutte og knoldselleri. Den 10-armede blæksprutte var serveret på to måder: Èn stegt i dashi-smør, og én der er ciseleret og grillet.
Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Anders Nicolajsen
andn@lf.dk - Marked & Ernæring
Chefkonsulent, Gastronomi & Foodservice
Mobil +4553645853
Send e-mail
